January 30, 2013

Tuhan kita bukan teddy bear.

 
Sebagai manusia biasa, sedikit sebanyak timbul juga dalam hati ini rasa tak berkenan dengan sikap segelintir umat islam yang melayan Allah s.w.t seperti teddy bear. Dipeluk bila disayangi. Dilempar bila dibenci.

Walaupun Allah s.w.t itu maha pengampun, tapi sebagai hamba-Nya yang cinta akan Dia, saya rasa kecewa juga apabila ada yang berperangai sebegitu.

Benar. Allah memang tak hairan jika hambanya banyak berbuat dosa. Allah cuma hairan mengapa hamba itu tidak meminta ampunan atas dosa-dosanya itu. Dikisahkan juga semasa zaman Nabi Musa a.s, ada seorang lelaki yang sepanjang usianya dia hanya melakukan kezaliman dan maksiat tapi beberapa saat sebelum ajalnya, dia bertaubat dan Allah s.w.t menerima taubatnya.

Penduduk kampung yang selama ini tak sabar-sabar mahu menunggunya mati, bersorak dan gembira bila dia sudah mati. Lalu mayat lelaki itu (orang tak tahu pun yang dia sempat bertaubat sebelum mati) dicampakkan ke dalam lubang najis.

Allah s.w.t lalu mewahyukan kepada Nabi Musa a.s sendiri untuk menguruskan jenazah lelaki tersebut. Nak tunjukkan bahawa sebenarnya Allah itu memang maha pengampun. Kita belum bercakap lagi fasal lelaki yang membunuh 99 tambah 1 itu lagi. Lelaki itu dalam perjalanan mahu bertaubat dan berhijrah tetapi meninggal di dalam perjalanan.

Cukuplah kita tahu, Allah itu Maha menerima taubat. Allah ialah Tuhan yang Maha Mencintai. Dia memberi rahmat yang cukup luas. Allah tidak zalim. Allah mahu semua manusia untuk masuk ke dalam syurga. Kerana itu Dia berikan setiap manusia peluang dan ruang yang sama untuk manusia itu memilih jalan hidupnya. Jika manusia memilih jalan fujur, itu pilihan manusia itu. Jika manusia itu memilih jalan taqwa, itu juga kerana pilihannya sendiri.

Cuma, seboleh-bolehnya saya tak mahulah kita jadi manusia yang cepat lupa diri. Bila di dalam kesulitan, kita merayu dan meminta-minta kepada Allah. Kita menangis. Tak cukup dengan air mata yang mengalir, air hidung pun sama merembes keluar. Kita teresak-esak. Tetapi bila Allah hilangkan kesulitan itu, di manakah kita?

Kita cari Allah bila kita susah. Bila kita sakit. Tapi bila kita senang, bila kita sihat, bila kita lapang daripada musibah, kita terus lupa kepada Allah. Seakan-akan Tuhan kita semasa kita senang ialah Tuhan yang berbeza dengan Tuhan kita semasa kita susah. Seperti Tuhan semasa kita sihat lain dengan Tuhan semasa kita susah.

Rasulullah s.a.w pernah berpesan kepada Ibnu Abbas, "Ingatlah Allah semasa kamu senang, nescaya Allah akan ingat kepadamu ketika kamu susah".

Sepatutnya kita begitu. Moga apa yang telah berlaku menjadi pengajaran kepada kita di masa hadapan. Kita masih ada masa untuk berubah. Ubahlah sikap sekarang. Mulakannya hari ini.

   

January 20, 2013

Orang UMNO jangan marah. Orang PAS jangan panas hati.


Dah reda sikit kan? Kalau dah reda sikit, barulah saya boleh cakap. Kalau keadaan masih tegang lagi, saya cakap pun tak ada yang nak dengar. Saya sendiri pun kalau sedang tenggelam dalam emosi, susah nak mendengar. Jadi, bila sudah tenang-tenang begini, saya nak tulis insya-Allah.

Saya yakin 110% bahawa akan ada yang tak puas hati selepas membacanya. Tapi tak puas hati tak menjadikan kita musuh. Tak bersetuju tak menjadikan kita lawan, sepatutnya.

Begini. Setiap orang cintakan tanah airnya. Saya juga. Saya cintakan Malaysia. Saya sayangkan melayu. Tapi lebih daripada itu, saya cintakan agama islam. Kerajaan Malaysia tak boleh beri saya tiket masuk syurga. Ketuanan melayu tak boleh melepaskan saya daripada neraka. Jadi berpada-padalah dengan keduanya.

Saya tulis sesuatu di fanpage bayyinat, yang mana ia menerima respon yang diluar jangkaan. Sangat ramai orang yang komen. Tekejut juga tapi saya sudah bertahun-tahun menjadi blogger dan saya tahu sangat bahawa kalau nak mendapat publisiti secara ekspress, tulislah salah satu daripada dua tema ini iaitu politik ataupun cinta.

Nah. Rating naik gila-gila punya laju.

Kata saya, saya impikan jika sekiranya PAS keluar daripada Pakatan Rakyat. Adalah sebab-sebabnya. Tak mahu saya sebut. Nanti jadi makin panjang dan takut ada orang akan marah saya.
Orang UMNO tetap saudara saya [kredit]
"UMNO kau tak kritik?"

Saya bukan orang ISMA okey. Tak tahulah kenapa, tapi mereka seolah-olah nampak salah PAS sahaja. Ada orang ISMA yang boleh explain tak kenapa?

Saya tak rasa saya perlu kritik UMNO pun sebab UMNO hari ini ialah 'the sinking ship'. Kapal yang sudah rosak teruk. Rasuah, pecah amanah, doktrinisasi, sekularisma, kronisma, dan macam-macam lagi lubang pada dinding kapal. Memang tak lama lagi akan karam. Lubang-lubang tu saya ingat dahulu, bolehlah kut jika mahu ditampal dan diperbaiki. Lagi-lagi selepas Ustaz Fathul Bari dengan rakan-rakannya masuk UMNO.

Mulanya saya bersangka baik. Saya kagum dengan agamawan kerana ada juga yang sanggup untuk masuk ke dalam 'fuel tank' untuk membuat 'internal cleaning'. Tapi selepas beberapa pengalaman buruk, saya nampak mereka rupanya menjadi benteng kepada UMNO sahaja.

Satu yang saya terkilan ialah bilamana Ustaz Fathul Bari menulis di twitter/facebook beliau; "Antara amanat Haji Hadi dengan AJL, amanah Haji Hadi lebih bahaya. AJL cuma ada unsur keruntuhan akhlak, tapi amanat Haji Hadi ada unsur keruntuhan akidah"

Ini mengingatkan saya kepada mufti kerajaan Turki Uthmaniyah di zaman awal-awal Mustafa Kamal Antartuk menggulingkan daulah khilafah. Macam tu peranan mufti-mufti kerajaan di masa Mustafa Kamal Antartuk. Mempergunakan agama.

Saya tak kata Ustaz Fathul Bari dan ulama muda UMNO begitu. Cuma bila seseorang berkata, "Kalau nak tegur seorang pemerintah, tegurlah dengan cara yang sopan dan tersembunyi", maka mengapa bila masuk bab nak menegur para pemimpin PAS, dia sendiri menghujani kata-kata yang sinis dan tajam secara umum?

UMNO tetap tak berubah walaupun sudah masuk agamawan untuk di sana. Tetapi agamawan itu sahaja yang berubah. Ingatkan bila dah ada satu golongan bergelar (baca: menggelar diri sendiri) ulama, indeks rasuah akan turun, penipuan dan pecah amanah akan kurang, keadilan akan ditegakkan (kepada semua termasuk kepada pembangkang), dan seumpamanya.

Tapi macam saya cakap tadilah. Sama sahaja. Lalu saya simpulkan, satu-satunya cara nak selamatkan ORANG (bukan nak selamatkan parti), ialah dengan ahli UMNO itu sendiri tinggalkan 'the sinking ship' dan masuk ke dalam armanda serba baharu di bawah pimpinan PAS.

Itu pandangan saya, nombor satu.

Tetapi masalahnya, PAS sendiri kurang mendapat kepercayaan. Satu ketika dahulu, serasa saya cuma ada dua atau tiga kumpulan sahaja (jemaah) islam yang tak ambil peduli fasal politik. Tapi hari ini, sudah bercambah-cambah macam cendawan tumbuh selepas hujan.

Saya tak nak sebut nama jemaah itu atas sebab saya tak mahu mencetuskan ketegangan antara sesama pendokong islam dan gerakan dakwah.

Tapi cuba tanya, kenapa perkara ini berlaku?

Jawabnya mudah. Orang-orang baik tak sama dengan orang biasa-biasa. Orang-orang baik ni dia cepat muak bila bergelumang dalam fitnah. Telinga mereka mudah panas mendengar caci maki dan sumpah seranah. Mereka tak sukakan kekalutan dan kecelaruan ini hinggalah akhirnya mereka sendiri berkata, "Politik ni kotor. Baik UMNO atau PAS, sama saja!"

Mereka tak perasan bahawa mereka telah termakan racun daripada media-media, hingga akhirnya mereka jadi serabut. Serabut gila... sampaikan baik kerajaan mahupun pembangkang, sebabkan ianya politik maka dua-dua ditolak. Mereka tampal sticker di dahi kedua-dua pihak, "Korang berdua ni sama sahaja!"

Saya pernah join tabligh. Sampai ke hari ini saya rapat dan mesra dengan orang tabligh. Housemate saya (ruamh bujang), tiga orang ialah orang tabligh. Dan bila kami berkumpul di ruang tamu, satu tajuk sahaja yang jangan dibicarakan, iaitu politik.

Banyak kali saya dah cuba dan terkena.

"Orang PAS kata UMNO salah. Orang UMNO kata PAS tak betul. Akhirnya bergaduh sampaikan masjid pun tak datang", kata salah seorang. Kadangkala, dua orang.

Lebih kurang begitulah. Tapi excuse me... siapa yang malas solat berjemaah di masjid tu? Siapa yang malas nak mengaji agama dan mendengar kuliah tu?

Orang PAS ke?

Saya anak kampung. Ayah saya orang kuat PAS dan dia juga ialah orang kuat masjid. Solat fardu ayah saya lima waktu dikerjakan di masjid. Saya cukup bangga dengan ayah saya. Sakit-sakit dia pun (sakit jantung dan lelah), solatnya tetap di belakang imam sejak daripada dia muda lagi (kadangkala dia jadi imam kalau tak ada orang lain), dan saya juga kenal setiap jemaah masjid di kampung saya.

Yang konsisten cuma ialah orang PAS. Orang UMNO ada. Tapi harapkan solat jumaat sahaja. Kalau ada pun yang komited cumalah pengerusi masjid kampung saya itu. Dia orang kuat UMNO tapi dia juga orang kuat masjid (sebab dia pengerusi). Tapi ketua kampung, jangan haraplah. Sembang sahaja kencang nak bina menara masjid, kononnya menara masjid ialah syiar islam hingga meminta derma daripada anak-anak FELDA. Tapi buat apa? Dia pun tak datang masjid. Jujurnya, masjid tu tak pernah cerita fasal politik tapi entah kenapa, hanya orang PAS sahaja nak datang solat berjemaah. Yang lain, Allah lebih tahu.

Begitu juga masa saya tinggal di Ara Damansara. Selama tiga tahun genap. Tiga tahun, dan saya kenal setiap ahli jemaah di surau kecil itu. Semua mereka walaupun mungkin bukan penyokong PAS, tapi mereka pro kepada PAS. Yang geng PEMUDA UMNO pun ada juga sesekali tayang muka di surau tu, tapi bila ada ahli keluarga matilah. Tunggu ahli keluarga mati dulu baru nak datang ke rumah Allah. Kenapa ya? Kenapa takut sangat nak pergi rumah Allah? Takut Allah bakar kita di dalam rumah-Nya ya?

Takut kena bakar, maka jangan rasuah. Jangan pecah amanah. Jangan berlaku zalim. Jangan tak beri hak kepada orang yang berhak. Jangan fitnah seteru politik kita. (orang PAS pun sama. Jangan buat juga).

Kini, sudah masuk dua tahun saya tinggal di tempat baharu dan benda ini tetap serupa. Saya tak tahulah di mana saya boleh berjumpa dengan orang UMNO. Di konsert-konsert? Hmm... saya tak suka. Di fun-fair? Erm, saya pun tak suka.

Orang UMNO yang baca ni, tolong jangan rasa terhina. Saya tak menghina sesiapa. Saya cuma meluahkan apa yang terbuku dalam hati saya. Ini cuma apa yang saya perhatikan. Mungkin jika orang lain pula yang memerhati, mereka akan nampak benda yang lain. Mungkin bila orang UMNO memerhati, mereka nampak orang PAS ni pun jenis yang solat seminggu sekali juga.

Maka, saya cakap secara general. Secara umum. Saya tak spesifikkan kepada mana-mana tempat dan kawasan. Buktikan keislaman kita. Jangan sekadar cakap, "Kami memperjuagkan islam". Burung kakak tua pun boleh bercakap juga kalau diajar.
Kencangkan lagi tarbiyyah anda! [kredit]
"Orang PAS berpolitik di masjid!"

Itu alasan mereka supaya tak datang ke masjid dan surau dan seterusnya, rela menjadi jahil dan kekal dalam kejahilan. Seterusnya, menjadi fasik.

Sejujurnya, perkara tu memang berlaku. Ada beberapa orang ustaz yang TAK LAYAK diberikan pentas untuknya bercakap. Kalau nak cakap juga, berikan dia pentas politik sebab ada sesetengah ustaz yang tak tahulah... mungkin sebab dia kecewa dan menderita, maka dia pun 'mengadu' di pentas ceramahnya.

Ustaz-ustaz macam tu memang saya sendiri pun boikot ceramah mereka. Saya mahu dapatkan ilmu agama. Kalau nak cerita fasal saham FELDA jatuh, nak cerita fasal 'suruh jaga lembu pun tak reti', nak cerita fasal cincin 24 juta, maka benda-benda ni saya boleh cari di internet. Tak perlu cari di masjid.

Maafkan saya para ustaz ya.

"Tapi kalau bukan berkata kepada manusia, nak berkata kepada siapa? Monyet? Ikan?"

Memanglah diizinkan untuk kita mengatakan tentang kezaliman pemerintah dengan tujuan agar kita tak ditipu untuk kali yang berikutnya. Tapi... sungguhlah... ada medium yang lebih cantik dan tepat.

Manusia biasa, imannya turun-naik. Kadang-kadang bila imannya naik, terdetik hatinya untuk ke surau. Kebetulan ada ustaz mengajar maka dia pun duduklah (padahal lima tahun duduk apartmen tu, ini baru kali pertama dia datang). Lepas tu, tiba-tiba sahaja ustaz tu mula bertempik, "Haram! Haram! Dosa! Dosa!"

Tak ke meletup dada kawan tu. Serik dia. Tak fasal-fasal jadi my first time is my last time.

Ada pula orang yang dalam masalah. Sebab banyak sangat makan rasuah, projek tak jadi. Rugi pula. Syarikat nak lingkup. Sebab dah stress, dia pun datanglah ke masjid. Solat-solat, lepas tu ada pula kuliah cerita fasal benda yang sama.

Oh, nampaknya tunggu mayatnya sahajalah yang sampai. Orangnya memang tak datang lagi dah. Serik.

Nampak tak bagaimana orang boleh jadi 'jauh' sedangkan mereka sudah 'dekat'?

Untuk bab ini, saya setuju dengan adab orang tabligh yang sedang 'keluar'. Salah satu adab orang tabligh masa mereka keluar 3 hari/ 40 hari/ 4 bulan ialah elakkan daripada berbicara fasal politik. Kerana kalau kita sama warna, insya-Allah okey tapi kalau lain warna, tak fasal-fasal bergaduh pula.

Lihatlah kepada maslahah. Manakah yang lebih utama? Ceritakan kepada manusia bahwa 'orang tu zalim. kalau kita biar dia kekal jadi pemerintah, maka dia akan menzalimi kita' ataupun kita cerita kepada orang awam, 'tanda-tanda ahli neraka ialah apabila dia memegang kuasa, dia berlaku zalim. Maka kita dilarang oleh Allah untuk menyokong orang zalim kerana kita juga akan dicampakkan dalam neraka'.

Kita ada dua pilihan. Nak educate orang ataupun nak 'meng-hantu' kan orang.

Saya berdoa, satu hari nanti Allah akan beri kemenangan kepada islam. Moga-moga satu ketika nanti Malaysia akan benar-benar menjadi negara islam, bukannya menjadi negara islam jadi-jadian seperti hari ini dan kelmarin.

Saya juga berdoa agar kita tidak jadi makin berpecah sebaliknya makin bersatu. Orang PAS tak benci orang UMNO dan orang UMNO pun tak memusuhi orang PAS. Kita satu akidah. Kita tetap bersaudara.
  
Oh ya. Saya teringat malam tadi ada seorang brother cakap kepada saya, "Kita mahukan sebuah kerajaan yang bersungguh-sungguh melakukan amar makruf dan nahi mungkar".

Saya setuju. Lebih-lebih lagi selepas mendengar sambungan ayat brother tu, "Kalau setakat amar makruf, kerajaan sekarang pun masih juga melakukan amar makruf. Mereka bina masjid. Mereka buat sekolah agama. Mereka buka universiti islam. Tapi malangnya mereka jarang buat nahi mungkar. Adakalanya, mereka sendiri pun amar mungkar. Mereka biarkan dan adakalanya, mereka sendiri anjurkan konsert yang melampau dan melalaikan. Mereka biarkan rumah-rumah pelacuran dibuka di sekitar KL. Mereka (bla...bla...bla...)"

Saya tahu orang UMNO balas balik. "Eleh, Kelantan pun banyak kes jenayah dan kes dadah, bla... bla... bla.. "

Sebab tu saya kata, PAS perlu lebih fokus untuk mentarbiyyah ahlinya. Bila ahli itu cukup tarbiyyahnya, mereka pula akan tarbiyyah orang lain. Biar tarbiyyah ni berkembang dan membiak. Biar cahaya iman tu berselerak dan bertebaran.

Macam pesan Ustaz Hasrizal kepada seorang artis tu masa program di Kelantan, "Saya lebih suka kalau kita lebih fokus kepada usrah berbanding ceramah politik"

Macam tulah yang saya fikir. Saya tak rasa melayu sepakat islam berdaulat, tapi saya rasa... islam didaulatkan, melayu dimuliakan.

Saya sayang bangsa saya dan saya tahu satu-satunya cara bangsa ini akan kembali mulia ialah apabila kita sama-sama menjadi orang yang beragama secara KAFFAH. Jangan ambil agama separuh-separuh. Ambil siasah, tolak akhlak. Ambil tazkiyatun nafs, tolak siasah. Ambil ekonomi islam, tolak ibadah. Ambil ibadah, tolak sisah semula.

Akhir, saya pesankan satu pesanan nabi, "Jangan marah".

Jangan komen ikut emosi, nanti hilang akhlak diri. Bila hilang akhlak diri, maka di mana keislaman kita? Tenang ya. Cool. Kalau tak setuju pun, jangan sampai mencaci-maki :)
    

January 19, 2013

A non-listening muslimah.

   
I'm not intended to irritate anybody but some may get annoyed. Depends lah. Nak marah pun marah lah, but make sure you read this first.

I dont know why, but it seems like when we talk about muslimah, we will imagine that the girl is a fully covered, polite, and innocent girl. None of us will say that a muslimah is that a girl with tight fittings and mini-hijab. But is there any other word to address them? They still a muslim. They worship Allah. They pray five times a day. They are fasting in the month of Ramadhan (although not the full month of Ramadhan). Their religion is islam. If so, they are still a muslimah. But yes, a flop one...

None of girl in this world with a wise and sound mind, would shout and announce to public, "Dear all, come and see my giant breast! Come and have a look to my enticing body"

But this kind of shouting and promoting comes not in the means of any voice communication but in the action. It is really sad, to see many of my kin (in islam) being too ignorant and arrogant. Many of the scholars had advice and telling that as a muslimah, you are to wear a proper clothing. It is against the law of syariah and it is prohibited to wear tight fittings as well as short hijab.

Somehow, it seems like it's nobody's business if we are to wear anything we like. Remember, we don't live in this world alone. There are other people. There are men, youth, adults, and also children. And these tight clothings and mini jilbab had irritate them in may ways.

I remember there are a hadith from prophet Muhammad s.a.w which the prophet says, "There will be women that wear a cloth, but is naked"

How on earth is to wear, but is still naked?
pakai tudung, tapi singkat. Pakai baju, tapi short-sleeve pula. Hmm...

We concentrate to much on the hijab, as when we wear one, our islam has been complete. We are now a citizen of jannah. NO! Not yet, sisters!

Please have a look onto your fittings. Your closed and tight fittings can do lots of harm to others compared to not covering your hair. Please dont sell your dignity and pride of being a women by showing to men, the shape and your body pattern. Some of us would gladly say, 'astaghfirullah' but most of us will say, 'Look, there is a bitch!'

A muslimah is not a bitch!

Dear sisters, dont you feel insulted when you expose your body to public? If you dont feel insulted, i do feel! I feel very insulted when people start making fun with girls in hijab as, "Pakai tudung pun baju ketat lagi buat apa? Pakai tudung pun berkepit dengan jantan buat apa?"

It's not about your hair. A big NO! But it's your dress.

Don't be dumb. Stop being ignorant. Please reflect upon yourself; do all my clothing are syariah compliance?

Please change. Remember, when prophet Muhammad s.a.w went for israk mikraj, he saw that most of the prisoner of hell is creature with XX chromosome. One of the reason is this; a mini-hijab with a tight clothing.

If you can't respect the syariah, please respect us!

I have counter lots of difficulties because of a dumb muslimah, and i have a concrete reason to get angry. After all, i have remind all of you. It's up to you whether to change or not and Allah will decide upon YOU!
   

January 17, 2013

Jangan zalim dalam tarbiyyah



Saya bukan mengadu. Jauh sekali mengaduh tapi saya pernah menjadi mangsa kezaliman tarbiyyah.

Saya pernah chat dengan Inche Gabanna (angel pakai gucci). Saya tanyakan dia, "Tak terasa mahu buka cawangan di sekolah lama kita ke?"

Jawabnya, "Of course lah nak. Tapi saya tak mahu berlaku zalim"

Zalim dalam tarbiyyah. Hakikatnya, semua orang tidak mahu.

Tapi malam ini, saya terasa saya sudah berlaku zalim kerana menghantar SMS kepada adik-adik, "Salam akhi. Ana tak dapat datanglah malam ni. Tak larat sangat-sangat. Kita tangguh ke malam esok boleh?"

Seorang pun tak reply lagi!

Itulah kezaliman dalam tarbiyyah. Bila mana murabbi sendiri tidak berupaya untuk memberikan komitmen kepada tarbiyyah. Sebenarnya bukan kali pertama adik-adik hensem tu diperlakukan begitu. Tapi itulah. Kasihan mereka, kerana dapat murabbi yang teruk macam saya.Studilah, kerjalah, penatlah... ah, macam-macam.

Masa saya di Ara Damansara, saya dan kawan-kawan lagilah banyak kali 'dizalimi'. Ramai ustaz yang datang, kononnya mahu mengajar kitablah, mahu buat programlah, siap minta nama, minta nombor telefon bagai... tapi baru dua tiga kali berjumpa, terus tak jumpa-jumpa lagi dah.

Sebab tu kalau ada orang tanya pada saya, "Kau ni sudah khatam berapa buah kitab?", maka terpaksa saya mengaku yang saya ni sebuah kitab pun tak pernah khatam. Bila ada kelas saja, masuk saja minggu ketiga-keempat, anak murid sudah mula hilang. Masuk pula minggu kelima-keenam, ustaznya pula yang hilang!

Sedih. Tapi tak boleh nak salahkan ustaz. Ustaz manalah yang suka sangat untuk mengajar bila anak muridnya hanya tiga atau empat orang sahaja, kan?

Saya sendiri pernah rasa begitu. Rasa 'down' gila bila kita penat datang dari jauh, alih-alih yang datang cuma seorang padahal sudah diingatkan awal-awal lagi.

Tapi itulah tarbiyyah...

Kalau kita expect mutarabbi kita untuk zasss, berubah dengan sekelip mata, maka itu sangat-sangatlah mustahil. Tak mungkin boleh. Tarbiyyah ialah proses yang panjang dan lama. Proses yang berperingkat-peringkat dan juga non-stop.

Hari ini, saya teringin nak berpesan kepada ikhwah dan akhwat.

Kita memang bersemangat. Semangat nak berdakwah. Semangat nak bawa liqo'. Tapi adakah kita boleh beri komitmen? Kalau hanya ada semangat tapi tak ada komitmen, baik jangan. Kerana kita akan berlaku zalim kepada mad'u kita. Kita akan bersikap kejam kepada mutarabbi kita.

Dakwah dan Tarbiyyah ialah jalan yang panjang dan memenatkan. Kita perlu banyak berkorban. Perlu banyak memberi. Masa lapang kita perlu kita berikan kepada tarbiyyah ini. Harta yang baik kita pun kita perlu laburkan untuk tarbiyyah ini. Bahkan tenaga dan kudrat kita juga perlu kita lempiaskan untuk tarbiyyah ini.

Tak ada makna tarbiyyah, jika tiada pengorbanan.

Sebab itulah kita dituntut untuk mencari pasangan hidup yang komited dengan tarbiyyah kerana mereka akan faham bahawa suami mereka bukan milik mereka, tetapi milik masyarakat. Maka apabila suaminya mahu keluar untuk mengisi jiwa para pemuda islam, dia akan menghantarkan suaminya dengan senyuman dan redha dan dia akan menunggu suaminya pulang juga dengan senyuman dan redha.

Begitulah juga suami. Suami juga perlu faham bahawa isterinya bukan miliknya sepenuhnya. Isterinya juga perlu larut dalam dunia tarbiyyah. Maka dia pun perlu berdikari. Kalau setakat demam-demam, isterinya tak perlu menangguhkan liqo'nya semata-mata mahu menjaga suami yang demam-demam mengada tu. Suami perlu faham bahawa isterinya berperanan untuk membentuk peribadi muslimah pada adik-adiknya.

Okey. Post malam ini sangatlah random. Saya pun tak tahu kenapa saya menulis. Seakan-akan saya sedang meluahkan perasaan pula. Apapun, moga tetap ada manfaatnya terutamanya kepada para pemuda, kerana selalunya orang muda ni semangatnya membuak-buak. Baguslah kalau bersemangat. Cuma pesan saya sebagai abang (sebab tahun ni saya sudah 23 tahun), kita jangan buat dakwah secara hangat-hangat tahi ayam.

Bimbang nanti kita akan memberi persepsi yang buruk kepada orang-orang yang sedang tercari-cari tarbiyyah, seterusnya memandulkan harapan mereka untuk dekat dengan islam.

Selamat mentarbiyyah dan ditarbiyyah.

Moga kita dapat berjiran dan saling berziarah di jannah yang kekal abadi.
  

January 15, 2013

Memahalkan diri dengan prinsip

Saya tak boleh kata yang saya adalah manusia yang pandangannya terjaga. Sebagai manusia biasa, sesekali timbul juga desakan dalam hati untuk memandang kepada yang bergelar wanita, ataupun lebih tepat, akhwat. Tetapi atas sedikit daripada mata letaknya otak saya. Otak inilah yang memproses maklumat daripada para ustaz, ulama, dan murabbi bahawa sebagai lelaki beriman, kita diwajibkan untuk menjaga pandangan.

Jadi saya sentiasa berusaha untuk menjaga mata saya daripada memandang yang Allah tidak redha tapi tetap, saya tidak sempurna. Mata ini memang telah banyak tersalah dan tersilap, tetapi dua mata yang telah rabun ini tidak berehat daripada memandang.

Saya memandang sambil menilai. Beberapa hal. Mutakhir.

Apa antara isu yang paling panas sekarang ini?

Benar. Politik.

Tak tahulah kenapa, tetapi di dada akhbar, saban hari cerita yang serupa diulang-ulang. Tema yang sama, cuma riwayat sahaja yang berbeza-beza. Pelbagai isu timbul. Yang sudah ditanam dalam-dalam pun, dikorek semula. Yang sudah dilupakan langsung pun, diingatkan semula. Bahkan yang sudah tenggelam ke dasar pun, disangkut atas pelampung dan ditimbulkan semula!

Saya tak mahu bercakap tentang amanat Tuan Guru Haji Hadi sebab saya tidak nampak apa yang tak betul dengan kata-kata beliau.

Saya tak mahu bercakap tentang isu penggunaan kalimah Allah s.w.t oleh penganut agama kristian kerana saya sudah mendengar pandangan daripada ramai ulama dan saya bersetuju dan menyokong penuh kenyataan dan penerangan daripada Dr. MAZA.

Dan yang terbaru, apa yang berlaku di sebuah universiti di Malaysia. Seorang wanita melayu, dan seorang lagi wanita india. Sama-sama wanita. Tetapi seorang bersemangat dengan hujah ilmiah, dan seorang lagi dengan hujah emosi semata-mata.
[kredit]
Saya tak mahu jadi hero, kerana perempuan melayu itu tidak perlukan lagi seorang lelaki melayu untuk menyelarnya. Rasanya dia sudahpun memalukan dirinya. Tak perlu lagi untuk saya dan tak perlu lagi siapa-siapa pun untuk memalukannya lagi. Tapi setakat ini, belum ramai yang mengkritik para mahasiswa di dalam dewan itu.

Maafkan saya, para mahasiswa.

Saya perhatikan seolah-olah audien yang memanaskan kerusi-kerusi di dalam dewan itu bukanlah seorang manusia tetapi seperti penghuni rimba. Tidak wajar sekali seorang mahasiswa untuk memiliki pendirian yang rapuh dan layu sebegitu.

Bila pihak kiri membentangkan hujah, mereka bersorak.
Bila pihak kanan membakul sampahkan hujah itu, mereka juga bersorak.

Keanak-anakan. Kebudak-budakan. Tidak matang.

Jika begitulah mahasiswa, maka satu pihak akan tersenyum lega.

"Pemikiran mereka masih di bawah jajahan kita. Jangan runsing. Mahasiswa belum merdeka"

Saya ingat bahawa Rasulullah s.a.w pernah bersabda bahawa seseorang yang benar imannya ialah seseorang yang  punyai prinsip. Dia bukanlah manusia jadi-jadian. Bukan juga manusia ikut-ikutan. Bila orang lain elok, maka dia turut elok dan bila orang lain rosak maka dia turut rosak.

Memalukan. Aduh.

Mungkin ada hikmahnya apa yang berlaku. Allah s.w.t mungkin sedang menunjukkan satu pelajaran penting kepada setiap daripada kita, iaitu kita wajib menjadi manusia yang berpendirian. Jika di kerusi penuntut pun kita sudah goyah, maka apabila kita mula memegang jawatan dan kuasa, maka itulah muka-muka orang yang hilang integriti; manusia yang maruahnya boleh dibeli.

Orang lain mungkin memandangnya kecil dan ringan. Tetapi tidak saya.
      

January 9, 2013

Show dont tell.

[credit]
We can be a good muslim by words. How? We can tell the world, "I'm a good muslim. I dont commit sin. I always follow syariah. I fulfill my obligation to Allah. I pray to Allah and i also make peace with people. In fact, i also bla...bla... bla..."

This is the different. Our act is just our babbling. But how to determine whether we are talking the truth or the opposite?

Yes friends. Its our action. That is our action that speak louder than any else. We have two guys here. One guy keep telling others about all his kindness and good attitude but his friend, the other guy instead of telling, he is practising the good behavior and attitude. At the end, between these two, who will gain our trust and respect more? I'm sure we will gladly say the latter.

This is also how islam teaches us. As everybody have their own tongue, they can talk about everything. We may and may not realize that Allah will ask each of us, about all of our speech and talking. If we talk bad about other, the consequences are also bad to us. If we talk good about others, than we also get a good thing as a return.

I came across with an article from Imam Muda Asyraf, about fallen in love with somebody we dont even know who he is, just his writings. Yes. Truly happened. Some of the sisters have this kind of misconception.

"As the world is coming to end, prophet Muhammad s.a.w said that the composition of female will overwhelm male until one man equal to fifty female. So, it's very difficult for us, girls to find a good man to married with. Bla...bla...bla..."

I agree with the fact, female is more than male. It is said in hadith, and it is proven by current facts and figures.

But i simply disagree if we put the label 'pious', 'good' or 'gentle' to a man that we don't know of his background. To make things worse, we only read his writings or listen to his lectures (for Vlogger).

I wish we can be more precise before putting a label or branding other. This is because when we say Mr. A is a good and pious people, we will respect him. Hence, when he does wrongs and commits errors, we tend to judge the same to the other good and pious people.

At the end, we conclude ourselves: "Kalau macam inilah orang baik, jadi apa bezanya dengan aku"

And we will regret and stop changing.

I will be very happy if we start being the kind of people who will look upon the things that has been said, instead of looking at that person. People will have their own weakness. Some may leak in some way and others will have their own weakness on something else.

None of us is perfect, but what makes us different from others is not just our speeches, but it is our actions!

Dont tell others we are a muslim, but show to others that we are one.
                

January 6, 2013

A letter to myself.

[credit]
i start asking myself, what i did wrong till i find myself to be in this 'chaotic' situation. I rarely doing bad in my exams. In fact, i always score (bukan nak bangga) but something is not right during this 6 phase of Boeing 737-400 course. I only pass three phase out of six and to make thing worse, i failed once again in the re-examination i attended last week for phase one exam. That means i have to wait for up to next october to resit for another re-exam. This disappoint me to the bottom as when i close my eyes, i hope that when my eyes are wide open, i can say, "Gosh! Luckily it is just a nightmare" but i cant, because it's not a nightmare. It is a cruelty i did to myself.

Yes, i studied. I spent the whole night reading and memorizing. I pray to Allah. I ask His blessing, His guidance, and i seek for His assistance.

I walk into the exam hall with confidence, but when i'm left with the questions, i start to get confused. Everything started to jumble up. After all, i am the one who step out from the exam hall with a big regret.

But today, after weeks of sorrow, i want to smile. I want to give myself a humble smile. A big smile, as big as this world. Because i want to tell myself, that this does not mean the end of world.

Most of us, including myself, feel so sad and disappointed when we fail in our study. Yes, we have to. We are 'paid' to learn. We are sponsored and it is our obligation to Allah, and to our sponsor whether it is our parents or other agency.

It happened that i failed the exam, but i dont want to fail to fulfill my duty as a student. I will have more exams coming up after this, and i urge myself and i promise, i will put more effort. Prophet Muhammad said, a muslim are those who will not fell into the same hole twice. Insya-Allah, there will be no more failure next time. Flying colours, insya-Allah!

But one thing i realize, most of us are only focussing on our dunia. We put all our effort and time to build our dunia. We spend our quality time to fulfill our dunia demands and desires, and we only spend a little time to build our akhirat.

We say to others, "I know that islam encourage us to learn. Here i am, learning"

But is our knowledge make us to be a better person? A pious muslim? Or at least, make us to be more afraid to Allah?

This is what islam defines knowledge; lesson that makes us to be closer to Allah and at the same time, make us afraid to against His orders.

Some brothers even stay awake until dawn, but when fajr comes, they sleep without pray first. Is it the purpose of life?

We put so much effort, attention, and care of what will happen for the next two or three years, but we forget to put a tremendous effort to find our key to enter jannah.

I can tell all of you; that failing exams is bad. Yes. None will say it is okey. It is bad. But although it is bad, we still have a chance to correct it. But let say, we fail to qualify to become a candidate of jannah, do we have a chance to get back to the world?

Dear brothers and sisters, Imam Ghazali one day, ask his students, "What is the most far-away thing in this world?"

Some answer, stars, universe, sky, etc.

Imam Ghazali dont deny the answers but he said to his students; "It is our past"

None of us can go back to the past. Even to rewind a one second moment, we cant. Same as this world. If we get to worry and obsessed with our dunia, then please remeber...

Although Allah says He will never change a man's fortune except we change ours first, that does not mean that Allah want us to be the slave of dunia. Dunia is lasting. We all have our own share on this small dunia. How much our rizki, how long we will be on this world, who is our spouse, when we will die, etc... all of this are planned and written by Allah in luhf mahfuz.

Dont be too worry.

But please be worry of what happen if we die in this few seconds. Start asking; if my time to left this world is tonight, do i have much amal? Do i qualify to enter jannah?

Or else, Allah will ask, "What did you do with your time on the world? You are 30, 40, or 50 years old when you died. What you did during the period of life?"

Allah will never ask, "Why do you fail the exam". No inquiry for that (except that we really dont study and dont strive, because when we dont study hard and dont strive, that reflects we dont have the integrity and that is a sin)

Merely friends, strive and study hard for the sake of Allah. Dont be like me. For me, i think i've done my best, but looking at the result, i know that my 'best' is not the same with Allah's definition of 'best'.

Insya-Allah, i've learn this lesson from a painful way and i hope all of you can be a clever people (more than me), because i remember a scholar said, "A person is one who learn from his own mistake but a clever person learn from others mistake"

Dont be a 'moron', because a stupid person will never learn and will keep repeating the same mistake all over again.

Allah, i seek your forgiveness.

I promise to myself, for the sake of my love toward islam, i must clinch a success in my study... because study is number one, but dakwah isn't number two.

Todays ummah needs not only a bunch of people who can pray and recite quran, but also the people who can raise awareness of islam, in their own field. Own way and own ground.

Dear all, i'm sorry...


   

January 5, 2013

And i am in love.

I cannot remember when i last write in english. I always realize that my proficiency in english is below average. This made me feel so bad because i cant really communicate with my friends and colleague whom isn't malay. I also know that i need to put an effort to increase my level of proficiency  because i am going to the one who certify aircraft for its airworthiness and this field need only those who can communicate in english effectively. i afraid i'm not.

So, as an effort to enhance my level of english, i would love to start writing in english. (although i know i will commit lots of grammatical error) and i hope if you find any, just hit the comment column . I don't have much time to go to any english class, warming the student's seat. So my readers, you'll be my teacher. Okey?

This windy evening, i listened to a lecture from one syeikh form Egypt. Yes, my two ears were listening but my focus was on my driving so i cannot really remember what the syeikh spoke to all IKIM listener.

But one thing i remember is he is giving lectures on love. Loving Almighty God, Allah.

We always tell others, "I love Allah more than anything". And we also hear the same from others. Same talking all the time.

But, is it 'love' that we are referring to? To become disobedient, to become unfaithful, to become sinful?

Dear brothers and sisters.

Somebody has said, "If you say 'i love Allah' then you are lying. If you say 'i don't love Allah, then you are kuffur"

Because love is a verb. It is an action. Lets look upon ourselves. If we love somebody, what do you think we will do to him/her?

We will treat him/her nicely. We will always obey the orders. We will always respect and care. We will fight for him/her when somebody is doing bad to him/her. We will do anything to make him/her comfort and pleased. We will don't mind to sacrifice for him/her not only our energy and money, but we also don't mind risking our life for ones we love.

Agree?

Then let me remind myself and all of us, that Allah is our creator. Allah gives us abundant nikmat which is impossible for us to count. Allah give us food, provide us shelter, guarding us from harm, and give peace inside our heart.

So when we say we love Allah, please remember that we need to obey all the orders. We must follow syariah truthfully. Never deviate from the teachings.

We also need to respect those whom loved by Allah. They are the scholars and people who fight for His path. Respect, care, and love them because Allah love them.

We need to be in the same cabin with the group of people who is fighting for islam. We must do dakwah. We must encourage people to get close to islam. We must introduce to the world the truth teachings of islam. The striking, beautiful colours of islam. At the same time, we also must stop and prevent ourselves from committing any sin although it's minor sins.

We should also sacrifice our wealth, our age, our leisure time, and even our life for islam. Dont spend our money to satisfy our nafs. With the balance only we spend to the path of Allah. Dont! Dont spend our quality time to satisfy our nafs by doing the unnecessary and useless things. Dont wait to become old, then only we want to 'make business' with Allah.

After all, it's not too late to start loving Him.

       
     

January 3, 2013

Kosmetik agama


Entry kali ini mungkin sedikit beremosi. Maaflah, kerana penulisnya ialah manusia bukannya malaikat. Maka saya rasa saya perlu gunakan emosi saya juga sesekali.
___________________________________________
Manusia bila kepedasan, dia pasti akan mencari air. Tapi hairannya, sambil meneguk, sambil makan cili lagi. Dah kalau terasa pedas, berhentilah makan cili. Makanlah pula yang manis-manis.

Begitulah yang berlaku kepada kita. Kawan saya seorang wakil mahasiswa di sebuah universiti yang ada huruf I pada namanya. I, islam. Tapi islam sekular atau islam liberal, namakan sahaja. Dua-dua mungkin betul.

Gejala ikhtilat, berdua-duaan sesama bukan mahram, dan seumpamanya menjadi satu pemandangan biasa di sana. Sudah tentu bagi orang beriman, ini suatu yang sangat menyakitkan mata dan menyedihkan hati. Lalu ada satu usaha untuk menegur, dengan cara mengambil gambar dan meletakkan amaran, "Jangan tiru aksi ini".

Gambar tu tak nampak pun siapa-siapa. Dah dikaburkan dan tak mungkin boleh kenal siapa perempuan itu dan siapa pula lelaki itu. Lalu adalah 'malaikat' yang terlupa, terjaga.

"Ini membuka aib namanya!"

"Rasulullah tak ajar buat macam ni!"

Sedih. Sumpah sedih.

Lalu betullah bahwa dalam diri manusia, ada sisi malaikatnya yang dia terlupa dia memilikinya. Dek kerana dia tahu hukum-hakam, dan dia rasa malu kerana tertangkap melakukan aktviti yang melanggar hukum hakam yang dia tahu itu, maka sisi malaikatnya terus tersedar, dan dia pun mahu 'menghukum' orang lain semula.

Apa salahnya kita mengaku kesalahan kita sendiri?

Kita terasa pedas kerana kita makan cili. Maka ludahkan cili itu. Janganlah kunyah dan telan lagi.

Situasi begini telah banyak kali berlaku di Facebook saya hingga saya rasa rimas dan sedih. (sudah delete pun akaun Fb lama saya. Cuma aktif dengan fanpage Bayyinat sahaja). Apabila saya menegur kesalahan orang, akan ada orang lain yang (konon-konon) mahu mengajarkan saya tentang bersangka baik.

Alhamdulillah. terima kasih atas perhatian yang diberikan kepada saya. Tapi insya-Allah saya juga faham tentang maksud husnu dzon itu. Adakah bersangka baik menghalalkan perbuatan maksiat?

Adakah dengan bersangka baik, "Oh, diorang adik beradik kut sebab tu berdua-duaan", maka ia menghalang kita daripada menegurnya supaya jangan berkelakuan begitu di tempat awam? Bukankah mengelakkan diri daripada fitnah itu juga penting.

Samalah macam orang yang tak solat fardu subuh yang sudah komfem tak bangun solat subuh (sebab dah dikejut banyak kali), lalu bila kita tegur fasal ini, kita yang menegur ini pula yang dipersalahkan!

Hairanlah.

Yang mahu menegakkan amar makruf nahi mungkar, inilah yang akan ditentang habis-habisan. Yang menentang pun tidak selamanya orang jahil dan fasik, tapi kadang-kala yang menentang ini pun ialah orang baik, belajar agama, pergi masjid, belajar kitab, dan lain-lain.

Manakala golongan sebaliknya, iaitu amar mungkar nahi makruf, ini pula yang dibela dan dipertahankan. Merekalah hero! Merekalah wira!

Kalaulah selamanya kita mahu berlindung di bawah alasan 'jangan buka aib orang', maka sampai bila-bila pun Rasulullah tak buat hukuman hudud. Ketahuilah, adalah hukumnya mendapat pahala bagi kita jika kita pergi menyaksikan pesalah dihukum dengan hudud. (tapi ingat, hukum hudud bukan untuk mengaibkan pesalah tapi nak beri pengajaran kepada orang awam)

Kalaulah selamanya kita berlindung di bawah alasan 'bersangka baik', maka sambil bila-bila jugalah kita ada alasan untuk biarkan maksiat berleluasa. Bila perempuan buka aurat, kita boleh kata dia tak ada duit nak beli baju lain. Kalau lelaki melanggan pelacur pun kita boleh bersangka baik yang pelacur itu isteri dia. Kalau lelaki islam sembah pokok pun kita masih lagi boleh bersangka baik yang dia tengah gila.

Tapi adakah itu menggugurkan tugas mencegah kemungkaran?

Tapi tak mengapalah. Rasulullah sendiri pernah 'ditegur' oleh seorang lelaki yang kononnya lebih bagus daripada Rasulullah. Dengan penuh 'bajet', lelaki itu berkata, "Demi Allah, sesungguhnya pembahagian harta rampasan perang ini (perang Hunain) bukan dilakukan untuk mendapatkan keredhaan Allah!"

Pergh... Rasulullah S.A.W sendiri bahkan pernah 'diajar'.

Tapi Rasulullah tahan. Rasulullah kata, "Mudah-mudahan Allah memberi rahmat kepada Musa A.S, sesungguhnya Musa A.S telah disakiti lebih daripada ini tetapi beliau sabar"

Maka benarlah sifat Ibadurrahman itu (Surah Furqan ayat 63), "Adalah hamba-hamba Ar-Rahman itu ialah orang-orang yang berjalan atas muka bumi ini dengan rendah hati dan apabila mereka disapa (dibantah/diperdebat/dicabar) oleh orang-orang jahil, mereka pun mengucap "salam" (tak layan).

Saya tak benci dengan orang bermaksiat kerana saya pun bukan suci daripada maksiat. Tetapi saya benci dengan orang yang bermaksiat, tapi menggunakan alasan  agama untuk 'menghalalkan' maksiatnya.

Ego! Sombong! Takabbur!

Sudah terang-terang kita salah dan buat dosa, maka mengapa mahu mempergunakan agama untuk menegakkan benang yang basah? Pedas dunia sahaja pun dah meroyan, kalau pedas dalam neraka... nauzubillah...

Akuilah kesalahan kita apabila kita bersalah. Jangan rasa diri kita mulia, kerana jika mulia mengapa melakukan dosa? Maka, terima sahajalah dan perbaikilah. Janganlah kesombongan itu menyebabkan kita menolak kebenaran yang datang kepada kita. Maka jadilah kita seperti iblis; "Aku lebih baik daripada dia!"
 

#Saya tak tahulah anda faham tak apa saya tulis ni. Sebab saya pun sedang istighfar untuk bersabar. 
 

January 2, 2013

Tuhan, terima kasih atas semuanya.

[kredit]
Ada perkara yang akan hilang daripada kita. Percayalah. Kerana tiada yang kekal milik kita. Bahkan, pemilikan kita pun sebenarnya tiada atas dunia ini. Kita tak memiliki. Kita cuma meminjam dan diberi.

Kita diberi dengan rahmat dan kita dipinjamkan dengan rahmat.

Sampai masa, apabila Allah mahu tarik kembali, maka siapa antara kita yang boleh berkata kepada Allah, "Ini aku punya. Jangan ambil".

Suara kita tak cukup kuat untuk membuatkan malaikat menggeletar. Apatah lagi Tuhan untuk takut.

Allah Maha Sempurna. Begitulah juga cinta-Nya. Maha sempurna. Apabila Allah memberi, itu tandanya Dia menguji. Jangan kita mendabik, kononnya Allah beri kerana kita dikasihi. Dan jangan pula kita mengeluh lagi bersedih, bila Allah mengambil, kita dilupa dan dilalai.

Allah memberi kerana cinta-Nya.

Berterima kasihlah kepada Allah, sekalipun atas kegagalanmu. Kerana apalah sangat kehilangan harta, berbanding dengan kehilangan nyawa dan apalah sangat kehilangan nyawa, berbanding dengan kehilangan iman.

Optimislah dengan rahmat Tuhan. Rezekimu telah Allah tentukan. Jangan runsing. Cuma, berusahalah dengan yakin dan persangkaan baikmu, kerana kasih sayang Allah ialah mengikut perkiraan kita.

Kita diperingat agar jangan bersangka buruk sesama manusia tapi jarang diperingat agar tidak bersangka buruk dengan Allah. Maka hari ini saya memperingatkan diri saya atas segala kegagalan dan kelemahan ini, bahawa Allah menurut prasangka kita. Dia tak zalim jauh sekali untuk bersifat kejam.

Sudah sampai masanya, saya menjerit dengan bangganya, "Tuhan, terima kasih atas segalanya"
   

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails