Terpaksa berehat sebentar

Ada seorang lelaki yg tertinggal bas.Dia berlari cuba mengejar bas nya.Namun,bas itu terlalu laju.Dia kepenatan,terduduk tak berdaya.

Saya juga sedang mengejar.Mengejar kejayaan duniawi dan ukhrawi.19tahun umur sy telah pergi dgn sia-sia,maka sy terpaksa kejar baik yg ada!Namun jelas itu bukan sesuatu yg mudah.Terlalu sukar kerana sy hanya mempunyai sepasang kaki yg tidak kuat.Kadang-kadang penat menguasai diri lalu terpaksa juga sy berhenti sebentar,walaupun semangat utk mengejar masih kuat.
(Kejayaan sebenar ialah dgn ikut perintah Allah dan sunnah Rasul)

Tika kepenatan itu,rasa hidup ini terlalu panjang sehingga lupa bahawa hakikat kehidupan ini teramat pendek.Tempoh yg sgt pendek umpama iqamat dan solat.Saya diazankan dan diiqmatkan ketika lahir,dan disolatkan slps mati.Sebentar sahaja hidup.

Semakin hari,rasanya semakin banyak tekanan yg menekan diri.7 hari lagi sy akan exam.Exam killer module,module 11.Mmg senior-senior ramai yg fail.Module setebal lebih 20 inci itu memerlukan perhatian drpd saya! Makin teruk,3 hari selepas exam module 11 tu ada pulak exam module 17,propeller!

Mungkin ramai org pelik tengok sy selalu online.Prinsip belajar sy mudah je.Saya cuma belajar semasa di METC.(2ptg-9mlm)Waktu belajar tu sy akan bagi full concentration dan akan banyak bertanya apa yg sy tak faham.Bila sampai kat rumah,tak perlu sy study gila-gila,cukup sekadar tengok-tengok apa yg dah sy highlight kan aja.

Tapi disebabkan masa yg semakin suntuk,dan tanggungjwb yg semakin banyak terutamanya sejak menjadi batch leader bulan january ni,sy mcm diserang insomnia.Susah nak tidur!banyak sgt benda yg nak kena fikir.Jelas,saya juga tak boleh lari dari stress dan sy sedang mula 'berkenal-kenal' dgn stress itu yg akan menjadi kawan saya esok bila saya dah mula bekerja.

Jadi,mungkin saya terpaksa tinggalkan blog ini tanpa post2 terbaru hingga selesai exam sbb saya perlu mengutamakan keutamaan saya sebagai pelajar.Belajar itu amanah.Dan saya perlu menjaga amanah kerana bukan dari kalangan umat Baginda org-org yg tidak menjaga amanah.Takutnya.huhu

Bagaimana pelajar boleh menjadi ejen dakwah?
-melalui keputusan exam yg cemerlang
-akhlak yg mulia
-pergaulan yg baik
-penampilan yg bersih dan kemas
-menjadi pendamping yg disenangi
-memberi nasihat yg berhikmah
-memberi idea-idea yg bernas dan berkualiti
-tegas dlm pendirian terutama berkaitan islam

Masyarakat sekarang suka sgt menilai seseorang melalui pandangan 'duniawi'.Contoh mudah;

'Eleh,ko tengok iqbal tu.Harap je budak surau,tapi dlm kelas tido/main/berangan.Exam pun gagal/markah rendah/cukup-cukup makan dll.Pastu ada hati nak nasihat/dakwah aku pdhal diri sendiri pun teruk!!'

Betulkan pandangan 'mereka',bahawa para da'ei(sy tak layak utk gelaran itu) bukan hanya bijak dan boleh dijadikan rujukan dalam urusan agama,tetapi juga urusan duniawi dan pelajaran.Ayuh buktikan!
Previous
Next Post »
16 Komentar
avatar

"Eleh,ko tengok iqbal tu.Harap je budak surau,tapi dlm kelas tido/main/berangan."

this is what we call, fitnah terhadap agama.

Kita sebagai pelajar pun, kena maintain pencapaian kita. Jadi, untuk elakkan orang keluarkan statement macam tu, kita kena cuba yang terbaik. Dan jangan bawa fitnah terhadap agama.


p/s: im d 1st one. again!

Balas
avatar

"Eleh,ko tengok iqbal tu.Harap je budak surau,tapi dlm kelas tido/main/berangan."

xyah dengar, sumbat je telinga dgn earpon. people make mistakes lah.
past is past. but learn from mistakes u did. live for today okayy. take it easy big boi. that's life.

buktikan dorang salah. beat them, do ur best!

Balas
avatar

Salam...

Semoga Allah permudahkan sdra dalam peperiksaan nanti & mendapat kelulusan dgn jayanya...

Balas
avatar

Selamat maju jaya.moga terang hati dan kuat daya ingatan untuk menempuh imtihan dunia ni yg membawa kepada nilaian di kahirat dgn niat yg betul insya allah.
err..tasbih atas quran tu tak sesuai la kan... :)

Balas
avatar

Semoga berjaya dalam exam...

Balas
avatar

good luck exam!! =D
maattaufiq wannajah

Balas
avatar

study ikut cara dan kemampuan masing2 kan..biasa latu tekanan dlm blaja..sy pun pelajar jgk.hehe...namun yg penting kte kne ingt ilmu agama lebih penting..maka jika ada kelapangan kne jgk g mendengar orng mengajar kt surau..nampak cam x adil jekan klu degree 3-4tahun bleh bwt tp nk g blaja agama kejap pun x de mase.huhu

Balas
avatar

Engineer to be dan the sleeper-->
Terima kasih banyak atas komen yg membina.Pembakar semngat,tapi jgn risau.InsyaAllah sy tak jadi fitnah kpd agama...
=)


Abd Razak-->
terima kasih doanya.Amin...
moga Allah mudahkan urusan saudara juga


singgah-->
Iya..moga Allah kurniakan jiwa yg tenang dan memudahkan urusan saya.Terima kasih.
btw,tasbih dan quran tu merujuk kpd sumber rujukan kita iaitu kitabbullah dan sunnatul rasul


Kak tiran-->
terima kasih kak!


Nazierah-->
wah!terima kasih banyak!
Tapi.....sy tak faham la apa yg kamu tulis dlm bahasa arab tu...hehe


syahbandar87-->
iya..insyaAllah walau sesibuk manapun saya,ghairah kod tarbiah takkan kurang...ilmu engineering ni takkan membantu saya bila disoal malaikat dlm kubur kelak..huhu..takut..


si tedi-->
thanks!=)

Balas
avatar

Terbaca ini dengan tadi. Saja nak share dengan kamu

"Jangan mengukur kebijaksanaan seseorang hanya kerana kepandaiannya berkata-kata tetapi juga perlu dinilai buah fikiran serta tingkah lakunya."

well, all the best untuk exam kamu. Semoga urusan kita dipermudahkan. amin

Balas
avatar

jangan cemarkan nama "da'i".. buktikan kepada mereka yang da'i juga boleh berjaya dengan cemerlang sertatunjukkan sifat2 mulia supaya mereka berkenan dengan kita.. :D

Balas
avatar

salam saudara..
maat taufiq wannajah!
(mge bersama kegemilangan n kejayaan)
insyaAllah..

btol3!
sgt sokong..
ade je pe2 y kurang pda pandangan mata manusia, kadangkala jd fitnah ntok golongan y dikatakan beragama n mengamalkan agama..

so, the best way, prioritikan mana2 y patot diprioriti kan.ttp jgn lupa tarbiyyah diri dan dakwah y berterusan.
pe2 pon,
hidup ntok dakwah,
belajar ntok dakwah..
sgt manis bukan?

just terfikir je,
belajar n dakwah maner lagi penting?
spe2 ade idea sila2 lah bg pndapat..

wallahualam..

Balas
avatar

belajar n dakwah maner lagi penting?

both kena seiring.

Balas
avatar

semoga berjaya sahabat.. berjaya mengejar ukhrawi dan duniawi..

ganbatte kudasai iqbal !!.. (^__^)

Balas
avatar

belajar n dakwah maner lagi penting?

" study no 1 , dakwah bukan no 2 "

renung2kanlah.. selamat beramal :)

Balas
avatar

Tulip Putih-->
Salam saudari..Terima kasih beri translate arab tu!hehe

saya tertarik dgn 'hidup utk dakwah,belajar utk dakwah'.Benar!ia sgt manis.

Dakwah memerlukan ilmu,dan ilmu dtg melalui belajar~bukan begitu?

Balas

Saya boleh dihubungi di emel iqbalsyarie@gmail.com atau 013-6852443