May 22, 2010

Graf Iman saya

Saya ada satu penyakit,dan saya rasa ramai org ada penyakit ni.Penyakit ni sgt merbahaya tapi ramai org yg tiada kesedaran akan kesan penyakit ini.Penyakit ini akan menyerang setiap org.Kesannya boleh dilihat dgn jelas pada perubahan perilaku,tingkahlaku dan sifat pesakit..Tapi kesan yg paling buruk hanyalah akan berlaku selepas pesakit itu mati.Oleh sebab yg demikian,Doktor Iqbal mahu berkongsi serba sedikit berkaitan penyakit yg sgt merbahaya ni.

Penyakit ini dinamakan dgn penyakit iman.Rasulallah bersabda;iman kamu akan berkarat sebagaimana besi terkena air.Maka perbahuruilah ia dgn mengucapkankan lailahaillallah.-al hadis.Jelas,iman kita akan berkarat dan terjejas sedikit demi sedikit.Besi berkarat kerana tindak balas kimia antara oksigen dan air,manakala iman pula akan berkarat kerana tindakbalas antara maksiat dgn kejahilan.Proses pengaratan besi sbnrnya 1 proses yg lmbat tapi ia akan menjadi sgt cepat dgn bantuan bahan kimia sprt asid,alkali,wap air laut dan faktor persekitaran yg lambat lembap.Likewise,proses karat bagi iman juga akan dipercepatkan dgn bantuan ejen-ejen perosak sprt televisyen,internet,sahabat yg berakhlak buruk,solat yg tergesa-gesa dan tak khusyuk serta faktor persekitaran yg jauh drpd suasana masjid.

Banyak hadis ada menceritakan tentang keadaan iman manusia di akhir zaman.Antara yg famous ialah;bilangan umat islam sgt banyak namun ia hanyalah seumpama buih-buih dilautan yg akan hilang ditiup angin.Seorang islam mampu menjadi sekuat-kuat berlian dan juga boleh menjadi selemah-lemah buih.Ini ditentukan dgn kadar iman yg ada di dalam diri seseorang itu.Iman manusia di akhir zaman juga turun dan naik.Sabda Nabi juga,kita akan melihat diri kita ini akan beriman pd pagi hari,tapi kufur pd petangnya atau kufur pd pagi hari,tapi beriman pada petangnya.Keadaan iman yg sekejap ada dan sekejap tiada seumpama biskut chipsmore ini boleh digambarkan oleh graf di bawah-
Perhatikan graf di atas.Pada axis X,umur dan pada axis Y ialah iman dan amal.Dan sy telah label 3 points (bulatan hijau) yg sy akan huraikan nanti.Iman dan amal ialah seiring.Jika iman berada di tahap maksimum,amal pun akan berada di tahap maksimum-banyak dan berkualiti.Perhatikan graf di atas.Ok.Itu sbenarnya graf bagi AC current.Saya dp idea masa tengah belajar electric fundamentals.hehe.Semakin hari,umur kita semakin meningkat dan peningkatan umur ini directly proportional dgn kematian.Umur makin tinggi,peratusan utk mati semakin tinggi.Tapi,keadaan dan kesihatan iman kita mmg takkan constant.Ia akan alternate dan turun-naik.

Jadi,persoalannya ialah disaat kita mati,di manakah iman kita?lebih drpd 0(positif),0,atau kurang drpd 0(negetif)?Org yg mati jika membawa iman yg sebenar-benarnya walaupun sebesar zarah,lebih kecil drpd kelumumur,Allah janjikan syurga yg 10 kali ganda besar dunia kpdnya.Sebaliknya,org yg mati tanpa iman,walaupun dia memiliki harta sebesar dunia,di akhirat nanti dia akan ke neraka selama-lamanya.Nauzubillah..tapi yg jadi masalahnya ialah,adakah kita sudah beriman?

Orang-orang Arab berkata:"kami telah beriman".Katakanlah (wahai Muhammad):"Kamu belum beriman, tp berkatalah sahaja:`kami telah Islam' kerna iman belum masuk ke dlm hatimu.Dan jika kamu taat kepada Allah dan RasulNya (zahir dan batin),Allah takkan mengurangkan sedikitpun dari pahala amal-amal kamu, kerana sesungguhnya Allah Maha Pengampun, lagi Maha Mengasihani.-(49;14)

Saya tak berhajat nak cerita pasal points 1,2 dan 3 sekarang.InsyaAllah dlm entry2 akan datang.Sementara menunggu mati,sama-samalah kita persiapkan diri.Semoga kita tak mati dlm keadaan iman kita berada di tahap negetif.

27 comments:

reen_sofee said...

adoi!
masuk graf add math skali! [addmath ke fizik?]
ok fail yek addmath!
huhuhu
iman yg sebenar benar nye tuh macam mane??

hans said...

heheh
ada graf tu
tapi betullah
lailahailallah
sentiasa berzikir la kan bro cam nih

sugar2 kapas strawberry said...

sbb tu dr fadzillah khamsah ad ckp..jgn tgk buih,nti cpt lupe..
xtao sejauh mana kebenaran kn.tp sifat buih itu sdiri pon da lemah kn?

Fasya Abdy said...

erm...betol2...sll pk mcm mane keadaan kita bila Allah ambil nyawa kita...moga dapat dlm keadaan husnul khotimah..amin..amin...amin...sy sll iman turun naek...n cara nak kuat iman..ingat mati je...sbb saat sakatul maut da menakutkan apatah lagi dalam kubur gelap ..sorg2 lak tu..aduhh..mmg takot....n bila rasa takut tu sertakn dgn zikir...rugi betol klw xberzikir sbb tu cara plg mudah dpat pahala..wktu bt kja pon boleh buat...moga Allah rahmati kita..amin..;)

hanie@nisya said...

sya pun ade penyakit tu.. harap2 sempat berubah sebelom mati

iqbalsyarie said...

(1)-reen sofia-
Weee...kantoi disitu!fizik la..add math ada ke AC current?hehe

IMAN yg sebenar?ok..berbalik kpd erti iman.Dari segi bahasa ialah 'percaya'.Iman yg sebenar ialah apa yg kita percaya.Setakat mana kita percaya kpd Allah?

Kalau nak tahu lebih,boleh kot baca entry lama saya ni..

http://iqbalsyarie.blogspot.com/2010/04/tuhankah-satu-atau-banyak-tuhan.html

iqbalsyarie said...

(2)-Bro Hans!
Yuhhuu!!u got my points!tapi bukan setakat zikir di mulut saja,tapi zikir pada perbuatan,amalan dll.Nanti la aku detailkan..hehe

abid_pm said...

lagi bertambah iman dalam diri.
lagi kuat hasutan dari syaitan yang direjam.
maka kenalah sentiasa berwaspada.
kawal nafsu.

iqbalsyarie said...

(3)-Cik Gula kapas
Heehe,..sedap2 jek saya bagi nama.hehe..

Dr Fadzillah khamsah kata cmtu?menarik!patutla sy rasa bengap aje,upanya sy selalu minum teh tarik ada buih.pasni nak order teh takde buih la.heheehe

Sifat buih mmg lemah.Pilihan kita..kita nak jd kuat atau lemah~

iqbalsyarie said...

(4)-Fasya Abdy-
Mantap!!hehe..rasanya ni komen kamu yg paling panjang setakat ni.Thanks..sgt hargai~huhu..

Ingat mati mmg tindakan org bijak.Tp org bijak bukannya takut mati,sebaliknya bersiap utk mati.
zikir dalam hati,tak bazir tenaga pun..tp sy pun jarang2 je ingat.huhuuu

iqbalsyarie said...

(5)-Hanie@Nisya-
Semua org ada penyakit tu kecuali para sahabat r.a yg sama-sama berjuang dgn Nabi.Iman mereka sentiasa naik,dan tak turun-turun...

iqbalsyarie said...

(6)-abid pm-
Tepat sekali.Superb~syaitan lagi bijak drpd manusia.Jadi kita kena hari-hati-hati-hati(banyak2 hati-hati)

embun d tengah malam said...

graf utk aku ni...aku rasa negatif jer ni,,.

mcm mana ni,,,huhuhu

entri ni menangkap aku ...

Werdah said...

Salam Iqbal.

"La ilaha illallah", Tiada Tuhan selain Allah, Allah yang tidak bergantung selain dariNya, bahkan sebaliknya makhluklah yang memerlukanNYA, bila kita kenal Allah sebagaimana Allah memperkenalkan dirinya melalui 99 namaNYA tambah ALLAH itu sendiri insyaAllah kalimah tauhid akan dibawa sampai ke saat sakaratul maut. Mudah2an kita sentiasa dapat memperbaharui iman kita yang sentiasa turun naik dan sentiasa memperbaiki hati kita kerana di situlah puncanya,dan semoga kita istiqamah.

iqbalsyarie said...

(7)-Embun-
mana ada constant negetif...jgn riso la bro~

(8)-kak werdah
InsyaAllah..itulah harapan kita yg sedang hidup,utk mati dalam iman

AyuArjuna BiGoshh said...

hmmm..menimbulkan keinsafan

afra said...

Betullar, graf iman aku pun cam graf sine dan cosine.

Aser-asernyer, Camner nak dapatkan linear graf dengan positive slope huh?

iqbalsyarie said...

(9)-Ayu Arjuna-
semoga ada manfaatnya...


(10)-afra-
graf sine dan cosine!hehe..terbaik la..cmne nak dapat yg linear?nanti kita bincang InsyaAllah...

Frodo Baggins said...

yahhhhhh ... ini sangat bermakna!!
wallawehhh ~ graf aku ... mmm entah ler. semoga hidayah yg Allah beri tak dipalingkan.


skrg, kita bertarung dengan masa ~~


sempat ke? haisshhh gerun.



>>___<<

iqbalsyarie said...

(11)-Frodo-
haha..tu graf kita semua kot~hehe..moga-moga tetap tak hilang cahaya petunjuk yg Allah beri ni..huhu..

mmg sekarang kita tgh tggu mati saja.Berkira-kira apakah mati nanti mati iman atau mati kafir..Nauzubillah..usaha!

fathiyyah said...

tnya tentang iman, kak terus teringat ttg ayat dr Al Ankabut ayat 2

:)


kak singgah juga. (lama tk singgah)sbb feeds blog kamu tak appear pon kat blog akak. huhu

^inas^ said...

tu la namanya Allah sentiasa di hati, tgh buat ape pon, kita link kan dgn iman dan amal.

hehhe~

iqbalsyarie said...

(12)-kak Fathiyyah-
29;2 jelas membuktikan kita akan diuji.kan?

Masalah blog saya mmg tak hilang lagi..org taktaw bila saya update..huhuhu

Abd Razak said...

Salam..

Iman itu bisa jadi karat lantaran kita banyak melakukan dosa, lupa bahawa kita tidak punya waktu yang lama hidup di dunia tanpa mencari bekalan utk ke sana

cun09 said...

salam iqbal ^_^

akak pun punya penyakit ini...semoga ada ciri2 utk sembuh sebelum 'terlambat'

iqbalsyarie said...

(13)-inas-
setuju!betul tuu


(14)-abd Razak-
Thanks.jazakallah atas kata dan pesanan saudara

(15)-cun09-
iya kak..saya pun sama.Moga kita sama-sama sembuh~

Fasya Abdy said...

aah...thx..tkut je watper...tak guna gak...marilah kita same2 siapkan diri...asek prepare untuk exam dunia je..exam akhirat lak semakin hampir....

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails