Mesti baca: Tips Disayangi Bos

Pekerja yg professional pasti akn disayangi.Utk menjd professional,kita perlu mencontohi org-org yg dah berjaya.Saya ambil contoh 1 pekerjaan yg semua org tahu mereka ni semuanya professional iaitu pelakon kerana seorang pelakon professional mampu utk meguasai watak yg dipegangnya.Jika dia ditugaskan utk merogol,dia mesti akn melakonkan aksi rogol.Jika disuruh peluk pompuan,mesti dia akan peluk dgn best baiknya.Begitu juga kalau disuruh melakonkan watak pelacur,pasti dia akn melakonkan watak pelacur tu dgn jayanya hingga kerana terlalu professional,org tak boleh bezakan lg mana 1 pelacur,mana 1 pelakon sbb lakonan yg mantap.Hebat kan?
("Saya cuma ikut skrip saja",kata mereka kpd malaikat Mungkar dan Nakir)
Sebagai muslim yg professional,kita mestilah menjadi seperti pelakon.Kita mesti boleh menguasai dan melaksanakan tugasan yg diberikan kpd kita dgn baik samada dgn rela atau paksa.Apa yg jelas,setiap arahan bos(Allah) kita kena buat walaupun susah.Kalau pelakon,sanggup peluk anak org sbb mengikut skrip,maka muslim professional juga harus ada rasa sanggup nak malakukan apa saja yg disuruh.

Itu ialah tips yg pertama iaitu mesti taat dlm benda yg kita suka atau benda yg kita tak suka.Taat kpd bos sgt penting!Tips kedua ialah kena banyak selalu berterima kasih kpd bos kita.Bos kita pasti akan syg kita kalau kita asyik cerita kebaikan dia kpd kwn-kwn kita.Kenalah selalu puji bos dan canang-canangkan kebaikan bos!Lagi-lagi Bos Yang Maha Besar.Dia dah beri kita mcm-mcm kemudahan.Dia bagi kita anggota badan dan kesihatan kpd kita.Dan Dia hanya suruh kita bersyukur dgn 1 lafaz perkataan aje,”Alhamdulillah”.Penat ke nak sebut?5 suku perkataan je kot.Sebagai muslim professional,kita kenalah banyak bercakap tentang kebaikan dan kehebatan Allah.Dlm Al-Quran sendiri,banyak perkataan قل yg bermaksud ‘katakanlah’.Ini adalah 1 bentuk tarbiah/tips Allah beri kpd kita utk tingkatkan iman iaitu dgn cara bercakap tentang kehebatan Allah Taala.

Tips ketiga.Kita kena jaga harta benda dan hak bos kita.Sebagai pekerja,kita kenalah jaga harta bos.Takleh la kita nak buat harta bos mcm harta kita.Kita takleh gak cuaikan hak dan tanggungjwb kita kpd bos kita!Contoh-kalau kita kerja sbgi driver.Kita bawak kereta bos dgn selamat,hati-hati dan hemah.Takleh buat mcm kereta kita,rasa nak lowered,kita lowered.Rasa nak tambah spoiler,kita tambah.Takleh cmtu!Kita takleh juga cuaikan tanggungjwb kita.Kalau bos balik kerja pukul 6ptg,pulul 5.45 kita dah kena ada.Takkan nak suruh bos tunggu kita pulak?

Jadi,apa pula harta Allah dan hak-hak Allah?Harta Allah ialah apa saja yg ada di langit dan bumi ni.Firman Allah dlm ayat 255 surah al-Baqarah-“Milik Allah lah apa yg ada di langit dan di bumi”.Yang ada kpd kita ialah harta Allah yg dipinjamkan kpd kita.Tahu tak?kita ni memegang amanah yg lagi sulit dan lebih penting drpd ‘urusan seri paduka baginda’.Allah sebut ini dlm surah Al-Hasyr ayat 59-'Allah amanahkan kita dgn menurunkan al-Quran kpd kita yg kalaulah Allah turunkan al-Quran kpd gunung-ganang,mesti gunung-ganang hancur sbb takut utk memikul amanah itu.'Pesan saya,jgn kita anggap Al-Quran itu harta kita yg kita boleh sesuka hati ambil mana yg kita suka,dan buang mana-mana part Quran yg nafsu kita tak suka!Jangan sesekali!

Hak kita kpd Allah pun kita kena jaga,kalau nak disayangi Allah.Apa hak Allah yg semakin dilupakan?jeng..jeng..jeng.. Hak Allah makin dilupakan ialah solat.Sangatlah fatonah (bijaksana) Nabi s.a.w kita sbb Baginda tahu,mmg umat slps Baginda wafat akn cuaikan solat.Sbb itulah masa Baginda sedang bertarung dgn sakaratulmaut,dia tetap bersabda;’umatku-umatku-umatku..solat-solat-solat”.Ternyata apa yg berlaku skrg,mmg kita lupa nak solat.Alasan famous,kerja.Kerja.Kerja.Sahabat saya pernah bertanya,’Boleh tak doctor yg nak bedah org solat jamak?Cmne nak solat kalau jalan jammed?Boleh tak jamak solat kalau sibuk dgt?Apa dan bagaimana solat menghormati waktu?

Saya dah jawab soalan kwn saya tu dgn rujukan drpd ustaz.Kalau pembaca nak tahu gak,sy kongsi dlm entry lain lah.Ok,tips keempat nak dapat cinta Bos ialah dgn banyak buat overtime.Bukan setakat dapat gaji lebih,bos pun akan semakin percaya dan yakin dgn kesungguhan dan kemampuan kita.Dlm islam pula,OT bermaksud banyakkan amalan sunnat.Rujuk matan arbain(hadis 40).Amalan sunnat akn mendekatkan dan menyebabkan Allah cinta kita.

Tips terakhir,kita kena syg kpd org yg bos kita syg.Mungkin org yg bos kita syg tu ialah bini dia.Jadi kita kena hormat bini dia.Tapis syg tu tak payahlah sampai nak peluk cium dia(mcm ‘mama’ peluk Chong Wei).Bos syg anak-anak,maka kita pun kenalah syg anak dia.Bos syg kwn dia.Kita pun kena syg dan hormat kwn bos.Islam pula ajar kita supaya banyakkan selawat kpd Nabi s.a.w sbb Rasulallah itu sgt dicintai Allah.Siapa lagi?Ibubapa kita sendiri!.Siapa lagi?Ulama-ulama yg benar otak perjuangannya!Mereka dicintai Allah.Allah suruh kita syg mereka!Siapa lg?Org yg berjuang di jalanNya.Contoh- pejuang Palestin.

Jadi apa kita perlu buat?Kita kena selawat keatas Rasul,ikut sunnah Baginda,hormat dan ikuti nasihat ulama, berbakti kpd ibubapa(jgn biarkan mereka sedih) dan kena juga menyokong perjuangan org yg berjuang di jalan Allah.Nasihat saya- jom sedekah sikit harta yg Allah bagi utk sedekah parajurit Palestin.(2;3)
 
 Kesimpulannya; Kalau kita nak Allah sayang kita,kita sendiri kena sayang kpd Allah!Rasulallah pun pernah kata,kita ni gila kalau kita nak syurga tapi kita taknak beramal dgn amalan ahli syurga.So,jgn jadi gila.Thanks again sbb sudi singgah baca.Saya sgt hargai.Moga bermanfaat.Wallahua’lam
Previous
Next Post »
20 Komentar