June 3, 2010

Mesti baca: Tips Disayangi Bos

Pekerja yg professional pasti akn disayangi.Utk menjd professional,kita perlu mencontohi org-org yg dah berjaya.Saya ambil contoh 1 pekerjaan yg semua org tahu mereka ni semuanya professional iaitu pelakon kerana seorang pelakon professional mampu utk meguasai watak yg dipegangnya.Jika dia ditugaskan utk merogol,dia mesti akn melakonkan aksi rogol.Jika disuruh peluk pompuan,mesti dia akan peluk dgn best baiknya.Begitu juga kalau disuruh melakonkan watak pelacur,pasti dia akn melakonkan watak pelacur tu dgn jayanya hingga kerana terlalu professional,org tak boleh bezakan lg mana 1 pelacur,mana 1 pelakon sbb lakonan yg mantap.Hebat kan?
("Saya cuma ikut skrip saja",kata mereka kpd malaikat Mungkar dan Nakir)
Sebagai muslim yg professional,kita mestilah menjadi seperti pelakon.Kita mesti boleh menguasai dan melaksanakan tugasan yg diberikan kpd kita dgn baik samada dgn rela atau paksa.Apa yg jelas,setiap arahan bos(Allah) kita kena buat walaupun susah.Kalau pelakon,sanggup peluk anak org sbb mengikut skrip,maka muslim professional juga harus ada rasa sanggup nak malakukan apa saja yg disuruh.

Itu ialah tips yg pertama iaitu mesti taat dlm benda yg kita suka atau benda yg kita tak suka.Taat kpd bos sgt penting!Tips kedua ialah kena banyak selalu berterima kasih kpd bos kita.Bos kita pasti akan syg kita kalau kita asyik cerita kebaikan dia kpd kwn-kwn kita.Kenalah selalu puji bos dan canang-canangkan kebaikan bos!Lagi-lagi Bos Yang Maha Besar.Dia dah beri kita mcm-mcm kemudahan.Dia bagi kita anggota badan dan kesihatan kpd kita.Dan Dia hanya suruh kita bersyukur dgn 1 lafaz perkataan aje,”Alhamdulillah”.Penat ke nak sebut?5 suku perkataan je kot.Sebagai muslim professional,kita kenalah banyak bercakap tentang kebaikan dan kehebatan Allah.Dlm Al-Quran sendiri,banyak perkataan قل yg bermaksud ‘katakanlah’.Ini adalah 1 bentuk tarbiah/tips Allah beri kpd kita utk tingkatkan iman iaitu dgn cara bercakap tentang kehebatan Allah Taala.

Tips ketiga.Kita kena jaga harta benda dan hak bos kita.Sebagai pekerja,kita kenalah jaga harta bos.Takleh la kita nak buat harta bos mcm harta kita.Kita takleh gak cuaikan hak dan tanggungjwb kita kpd bos kita!Contoh-kalau kita kerja sbgi driver.Kita bawak kereta bos dgn selamat,hati-hati dan hemah.Takleh buat mcm kereta kita,rasa nak lowered,kita lowered.Rasa nak tambah spoiler,kita tambah.Takleh cmtu!Kita takleh juga cuaikan tanggungjwb kita.Kalau bos balik kerja pukul 6ptg,pulul 5.45 kita dah kena ada.Takkan nak suruh bos tunggu kita pulak?

Jadi,apa pula harta Allah dan hak-hak Allah?Harta Allah ialah apa saja yg ada di langit dan bumi ni.Firman Allah dlm ayat 255 surah al-Baqarah-“Milik Allah lah apa yg ada di langit dan di bumi”.Yang ada kpd kita ialah harta Allah yg dipinjamkan kpd kita.Tahu tak?kita ni memegang amanah yg lagi sulit dan lebih penting drpd ‘urusan seri paduka baginda’.Allah sebut ini dlm surah Al-Hasyr ayat 59-'Allah amanahkan kita dgn menurunkan al-Quran kpd kita yg kalaulah Allah turunkan al-Quran kpd gunung-ganang,mesti gunung-ganang hancur sbb takut utk memikul amanah itu.'Pesan saya,jgn kita anggap Al-Quran itu harta kita yg kita boleh sesuka hati ambil mana yg kita suka,dan buang mana-mana part Quran yg nafsu kita tak suka!Jangan sesekali!

Hak kita kpd Allah pun kita kena jaga,kalau nak disayangi Allah.Apa hak Allah yg semakin dilupakan?jeng..jeng..jeng.. Hak Allah makin dilupakan ialah solat.Sangatlah fatonah (bijaksana) Nabi s.a.w kita sbb Baginda tahu,mmg umat slps Baginda wafat akn cuaikan solat.Sbb itulah masa Baginda sedang bertarung dgn sakaratulmaut,dia tetap bersabda;’umatku-umatku-umatku..solat-solat-solat”.Ternyata apa yg berlaku skrg,mmg kita lupa nak solat.Alasan famous,kerja.Kerja.Kerja.Sahabat saya pernah bertanya,’Boleh tak doctor yg nak bedah org solat jamak?Cmne nak solat kalau jalan jammed?Boleh tak jamak solat kalau sibuk dgt?Apa dan bagaimana solat menghormati waktu?

Saya dah jawab soalan kwn saya tu dgn rujukan drpd ustaz.Kalau pembaca nak tahu gak,sy kongsi dlm entry lain lah.Ok,tips keempat nak dapat cinta Bos ialah dgn banyak buat overtime.Bukan setakat dapat gaji lebih,bos pun akan semakin percaya dan yakin dgn kesungguhan dan kemampuan kita.Dlm islam pula,OT bermaksud banyakkan amalan sunnat.Rujuk matan arbain(hadis 40).Amalan sunnat akn mendekatkan dan menyebabkan Allah cinta kita.

Tips terakhir,kita kena syg kpd org yg bos kita syg.Mungkin org yg bos kita syg tu ialah bini dia.Jadi kita kena hormat bini dia.Tapis syg tu tak payahlah sampai nak peluk cium dia(mcm ‘mama’ peluk Chong Wei).Bos syg anak-anak,maka kita pun kenalah syg anak dia.Bos syg kwn dia.Kita pun kena syg dan hormat kwn bos.Islam pula ajar kita supaya banyakkan selawat kpd Nabi s.a.w sbb Rasulallah itu sgt dicintai Allah.Siapa lagi?Ibubapa kita sendiri!.Siapa lagi?Ulama-ulama yg benar otak perjuangannya!Mereka dicintai Allah.Allah suruh kita syg mereka!Siapa lg?Org yg berjuang di jalanNya.Contoh- pejuang Palestin.

Jadi apa kita perlu buat?Kita kena selawat keatas Rasul,ikut sunnah Baginda,hormat dan ikuti nasihat ulama, berbakti kpd ibubapa(jgn biarkan mereka sedih) dan kena juga menyokong perjuangan org yg berjuang di jalan Allah.Nasihat saya- jom sedekah sikit harta yg Allah bagi utk sedekah parajurit Palestin.(2;3)
 
 Kesimpulannya; Kalau kita nak Allah sayang kita,kita sendiri kena sayang kpd Allah!Rasulallah pun pernah kata,kita ni gila kalau kita nak syurga tapi kita taknak beramal dgn amalan ahli syurga.So,jgn jadi gila.Thanks again sbb sudi singgah baca.Saya sgt hargai.Moga bermanfaat.Wallahua’lam

20 comments:

maCy said...

pasal pelakon tu.. bila maCy baca tiba2 rasa macam dipujuk jangan menangis.. eh, mesti iqbal tak paham..hihi
pernah maCy buat entry tntg rahsia tarikh lahir, pastu ada la anonymous kutuk2, sebab maCy dapat 'pelakon'. kira macam maCy ni berpura-pura sangat lah.. sedih bila dia cakap cmtu. macam la boleh pilih nak lahir hari apa taknak dapat pelakon tu.. tapi sekarang da happy sikit. nanti maCy buat entry taruk nama iqbal ya?

ops~ terbuat entry di sini ;p

aNiSa hANg tUaH said...

yela iqbal
:)
& kena jaga nama baik
& jgn khianati amanah yg deberi.segalanya kena berlandaskan agama Islam
:)

hanie@nisya said...

tips yg cukup baik

BLOG PUTERA YUSOFF said...

terima kasih utk tips ini. selamat malam

iqbalsyarie said...

(1)-maCy-
haha..mmg hakikatnya dunia ni pentas lakonan yg kita wajib lakonkan sebaik mungkin~
ok maCy,saya tunggu~


(2)-nis-
u get the points..jaga hak Allah,Allah pasti akn jaga kita~


(3)-hanie
Moga ada manfaat walaupun sedikit


(4)-jai
sama-sama.Thanks sudi ziarah

hellioz said...

gwa belom keje
macam mane neyh?

gyahahahahaha~

jane said...

hubungan dgn manusia akan baik jika hubungan kita dgn Allah baik;)

reen_sofee said...

suka yg ini!
contoh yg baik!
senang faham!

ntah laa iqbal!
nak jadik pekerja yg baik.
tapi slalu ponteng, malas, lambat, lembab!
sampai bila nak naik pangkat pon tak taw laa.

iqbalsyarie said...

(5)-hellioz
gwa kena mula bekerja la nampaknya~saya pun baru je nak kerja ni


(6)-jane
Betul.Itu janjiNya


(7)-reen sofia
Semua org ada simptom mcm tu,cuma tak semua org nak improve.So,maku sure kita termasuk dlm golongan org yg CUBA utk improve,ok reen?saya pun sama mcm kamu~huhuhu

sugar2 kapas strawberry said...

waaaaaahh.terbaek la post ni.
btl la..kdg2 kita ni buat ape yg dilarang,tp liat bila disuruh buat kebaikan.but Allah still syg kita lg sbb tu dia still bg nyawa kt kita utk bertaubat sblm terlambat

akuvision said...

betul tu, hubungan dengan Allah itu lebih penting, patuh apa yang disuruh

Mario said...

setuju ngn komen2 kat atas n n3 ko ni iqbal...

kdg2 kita ni terlupa...lalai...dan yg plg best...buat2 lupa...aduh....

kita peringatkan selalu ni....
thanks bro

iqbalsyarie said...

(8)-cik gula kapas
Tak terbaek pun post ni~huhu..
Betul kata kamu.kita semuanya untung sbb Rasulallah dan mintak kat Allah supaya umat ni diberi penangguhan waktu,tak mcm umat yg lepas2...bila ingar aja Rasul.Kita ada BANYAK sgt masa utk bertaubat,tapi kita ni jrg2 aje nak taubat..tau buat ada la~maluuuu



(9)-av
Hubungan ngn Allah mcm hubungan antara layang2 dgn tali.Sekali putus,layang2 akan hilang,sesat ditiup angin


(10)-mario
Thanks gak bro sbb slalu dtg sini.Ko mmg hebat bro~buat-buat lupa tu bahaya sikit..moga aku dan kau selamat~

musafir kehidupan said...

Teruskan menulis~

Frodo Baggins said...

kesimpulannya, dlu wa x ske bos!
hahahhaha .. nak sayang mmg x leh
slu kene marah. wa benci bos!!
tp wa tau, bos sayang kat wa ..


wooohaaaa!!


>>___<<



solat. solat. :)


salam iqbal. hahahha entry lu sempoi. keh3x. ((FRODO LIKE THIS POST)) hahahhaha

embun d tengah malam said...

aku pun tengah try nk jadi pekerja yg baik..

dan juga ingat tuhan selalu

iqbalsyarie said...

(11)-musafir kehidupan
InsyaAllah sy akn terus menulis,ilmu ialah utk diamalkan dan disampaikan,kan?


(12)-Frodo-
thanks sbb suka!hee...moga ada manfaat!


(13)-embun
kita sama-sama jd profesional.nak?heee

Yuni Aisyah said...

entry yg sangat bagus..boleh mendapat manfaat yg sgt baik melalui entry ini..thanx fren..=)

dunia said...

artikel yang bagus. Cuma ada pendapat mengatakan kita tak boleh memanggil ketua kita sebagai bos. Ada merasakan ianya sebagi sindirin atau panggilan untuk memperlekehkan. Bos harus digantikan dengan panggilan yang sesuai seperti ketua atau secara formal.
sekadar pandangan. selamat hari raya

Anonymous said...

Ada bos yang baik dan ada plak bos yang menyakitkan hati. Takpelah, kita berhibur jap dengan pantun di bawah, hahaha:

Pagi-pagi, sudah mencemuh,
Si pemandu terus terdiam mengeluh,
Bos ini jenis yang kecoh,
Dapat “Tan Sri”, satu dunia dia heboh.

“Ada pelanggan hendak jumpa”,
Itulah kata si setiausaha,
Bos enggan, mengantuk katanya,
Biarkan pelanggan berjumpa air liur basinya.

Bos memanggil mesyuarat mengejut,
Ada pekerja berjalan bak siput,
Bos pun menengking sampailah semput,
Para pekerja terkentut-kentut.

Dipetik dari buku ‘Alamak, Bosku Seperti Hitler!’

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails