June 26, 2010

Sila Tanya

Tanyalah
Allah sebut pasal ni dlm surah al-anbiya' ayat 7-Tanyalah org yg tahu,jika kamu tak tahu.Saya cukup bangga dgn Bro Lok sbb dia memahami tuntutan ayat 21;7 ni iaitu bertanya kalau ada keraguan.Bukan sikit org yg main taram dan main taklid buta(ikut-ikut) dlm urusan agama.Bagi para pembaca blog saya,kalau ada keraguan,do not hesitate to ask..kalau mampu,saya jawab,kalau tak mampu saya akan tanya org yg lebih alim dan berilmu.InsyaAllah.

Soalan Pertama 
"malam tadi penjaga makam baginda Rasulullah s.a.w telah bermimpi...(bla--bla..bla..) tolong sebarkan.... jika tidak anda kan ditimpa bala...."
Pertama sekali saya nak sentuh pasal mimpi.Mimpi(ru'ya) itu mmg ialah wahyu dan kebenaran kpd para Nabi dan Rasul.Nabi Ibrahim menerima perintah utk mengobankan anaknya Nabi Ismail melalui mimpi,begitu juga dgn nabi-nabi yg lain.Tapi bagi org awam mcm kita,mimpi tidak boleh dijadikan dalil bagi sesuatu perkara.Kita boleh rujuk surah al-Fath ayat 27-Sesungguhnya,Allah tetap menyatakan benar RasulNya dlm perkara mimpi itu dgn kenyataan yang sebenar.

Jadi kesimpulan bagi 'mimpi' ialah,boleh jadi apa yg dimimpikan oleh si penjaga makam(makam siapa pun kita tak tahu..) tu tak boleh lgsung takleh dijadikan dalil syarak melainkan jika ia bertembung dgn hukum-hukum dan nas-nas agama.Sbgai contoh; Bro Lok mimpi dia pergi buat haji,pastu dia ckp kat member-member dia..'wey,kita wajib buat haji!'Jadi boleh terima la mimpi dia,sbb mmg dah terang-terang wujud dalil mewajibkan haji.Faham kan?

Ditimpa Boala
Perkara kedua saya nak sentuh pula berkaitan dgn "ditimpa bala".Nak cerita pasal bala ni berjela-jela lah gamaknya.Senang cerita,setiap kemudharatan dan kebaikan tu datang drpd Allah.Makhluk tiada daya dan upaya utk mendatangkan semua itu.Kalau dia mengaku dia mampu,maka dia seolah-olah mengaku sbgai tuhan.Pasal bala juga,saya nak sentuh sikit dgn konsep kepercayaan dgn benda-benda tahyul dan khurafat.Senang cerita,org yg percaya pd sesuatu boleh mendatangkan mudharat itu termasuk dlm syirik.Mmg ada khurafat moden dan khurafat kuno.Khurafat moden tu mcm kes forward msj td.Kalau khurafat kuno pulak contoh kalau dengar bunyi burung hantu tu tandanya ada org nak mati la...bla..bla.. bahaya!boleh rosak akidah

Wajib ke Forward?
Perkara ketiga ialah 'wajib forward'.Setahu saya,Nabi pernah kata,'La Dhorhorho wa la dhirho rho'-tidak boleh memudaratkan diri sendiri dan takleh memudaratkan org lain.(sory sbb sy tak reti nak taib bahasa arab).Kalau la mmg wujud sahabat kita yg terlalu miskin yg mmg kredit tak pernah banyak,pastu kena pulak forward msj tu ke 10 nombor,tak ke itu menyusahkan dia?

'Sampaikan dariku walau satu ayat'-hadis riwayat Bukhari.Mmg kita wajib sebarkan dan promote blog ilmu,tapi perlu diingat,setiap ilmu harus ada sumbernya dan berbalik kpd Nabi Muhammad s.a.w semula.Kalau ilmu itu tak dtg drpd Baginda,maka ia bukan lg sesuatu yg confirm dan pasti benar!Faham kan?

Saya pernah gak dapat msj berantai mcm ni.Tp dlm ayat last,si pengirim tu tanya pendapat saya.Saya reply; Thanks,tapi sy takkan forward.hehehe..Jadi sy sgt arap si pengirim sms berantai tu ada baca entry ini utk mendapatkan jwpn yg lengkap =)

Jadi kesimpulan saya ialah,saya sendiri takkan forwardkan mesej-mesej yg tiada bukti kesahihannya.Siapa tahu,itu suatu fitnah dgn menggunakan nama penjaga maqam Rasulallah.kan?Semua ni ialah kerana ada 1 hadis drpd Hassan bin Ali r.a; Tinggalkanlah apa yg meragukan anda kpd apa yg tidak meragukan" -riwayat Bukhari.Jelas?harap maklum.Wallhua'lam.

Soalan Kedua
"wahai kawan-kawan jangan berdoa minta ISRAEL dilaknat... kerana maksud ISRAEL adalah TUHAN KAMI"

Pertama sekali,saya tiada jawapan yg khusus sbb ia berkaitan dgn persoalan bahasa.Kalau kita rujuk Quran pun,Allah guna perkatan israel utk merujuk kpd Nabi Yaakub.Tak percaya?bukak sendiri surah ali-imran ayat 93.

Saya sebenarnya masih blurr.."tuhan kami" tu merujuk kpd siapa?Allah?Kalau Allah,maka sgt tak betul la sbb Allah ada 99 nama asma ul husna dan mmg tak pernah ada 'israel' masuk dlm list 99 nama tu.Perkara yg sama juga pernah berlaku 1 masa dulu.Ingat tak kes sembahyang?ada org kata sembahyang tu takleh guna sbb maksud 'yang' ialah patung.Jadi,maksud 'sembahyang' ialah sembah patung. 

Jawapan Saya
Jwapan saya mudah.Back to basic iaitu niat.Hadis "Innamal a'maa lu bunniat."-hadis drpd Saidina Umar r.a Hadis ni walaupun hadis ahad(perawinya tak ramai) dan bukan hadis mutawattir(perawi ramai),tapi menyamai 1/3 drpd keseluruhan ilmu,bak kata imam shafi'ei.Jadi,terpulang kpd niat kita la.Kita nak guna perkataan Israel ke,Yahudi ke...yg penting kita merujuk kpd bangsa laknat tu.Sama la mcm perkataan solat.Tak kesah la nak sebut solat ke,sembahyang ke..asalkan yg kita sembah tu Allah,bukan patung.

Tapi saya prefer utk guna perkataan Solat dan Israel sbb kedua-dua perkataan ini ada dlm al-Quran.

Kesimpulan saya:- Ini ialah masalah remeh.Saya harap takde org yg bergaduh pasal nak guna perkataan Yahudi atau Israel.Terpulanglah kpd citarasa individu itu.Ok?Wallhua'lam.
Sekali lagi saya ulang,mmg sy tak nafikan bahawa nak cari ustaz tu bukan senang.Lagi-lagi buat remaja mcm kita,mane suka sgt kawan ngn ustaz,kononnya malu dan segan.Jadi saya rasa bertanggungjawab pulak dgn masalah ini.Jadi,sesiapa yg ada persoalan agama boleh la tanya saya di Facebook saya,atau formspring saya,atau di blog ni sendiri.Apa yg saya mampu jawab,saya jawab.Jika saya tak mampu,saya akan tanya org yg lebih tahu drpd saya.Paling penting: SAYA BUKAN USTAZ!

Ingat! "Tolabul ilmi faridhotun a'la kulli muslim"-hadis riwayat Baihaqi yg bermaksud; "Menuntut ilmu itu WAJIB kpd setiap muslim".

p/s-
1)Tahniah sbb berjaya baca sampai habis!
2)Saya masih berhutang 1 soalan dgn maCy pasal dakwah.Takde masa nak menulis.Mggu depan exam~

29 comments:

ashraf said...

betul tu. niat yang lebih penting, bukannya cara kita menyebut perkataan tu.

maCy said...

jawab atau bayar dengan darah!
darah kena gigit nyamuk sudah.. ;p

tak2, gurau je..
maCy pun tak ingat yg mana maCy tanya, rasanya banyak juga yg maCy aju soalan pada entry2 ilmiah.. huhu

nway, um, israel. maCy tak pasti pulak ada maksud bagi dia, tapi, israel itu negara, yahudi itu bangsa. jadi, maCy rasa lebih baik kita gelar dengan yahudi..

sekadar pendapat :)

nisya said...

nice entry

sugar2 kapas strawberry said...

slalu gak dpt msg2 cmni.

msa tu mmg forward.tp lama2 ignore.

and setuju ngn macy.bkn ke yahudi n israel tu sama

iqbalsyarie said...

(1)-ayap
Niat betul..cara pun kena betul~hehe...


(2)-maCy
Ada soalan maCy tanya,tp rasa mcm sgt malas nak menjwb skrg...nanti2 la ea.hehehe..Yahudi pun okey,israel pun okey... =)


(3)-nisya
er..nice ke?


(4)-cik gula2 kapas
Sama ke?Mmg sama...sbb merujuk kpd org yg sama iaitu bangsa laknat tu~kan?

aNiSa hANg tUaH said...

sedihnya entri ni..
menginsafkan

shameel Iskandar said...

salam ziarah buat sahabat.

Agama dibina atas dalil-dalil syarak dan bukannya mimpi. Mmg ada mimpi yg benar dan Ibn Sirin antara tokoh yg hebat dlm tadbir mimpi. Maulana asri yusof dari darul kauthar( SEORG TOKOH HADIS) ada menerangkan sedikikt sebanyak ttg ini dalam kuliah beliau dalam bab ilmu kitab sahih bukhari.

kembali kpd tajuk, kerana jahil maka ramai antara kita terikut2 dgn ajaran 'sesat'. Contohnya ketika palestin dibalun oleh rejim zionis, maka tersebarlah sms yg kononnya dari Sheikh Hassan Nasrullah supaya membaca surah sekian2 dan sebarkan kpd 10 orang. ini salah satu amalan sesat dan menyesatkan.

reen_sofee said...

suke gler entri neh!
slalu gak dapat msg berantai tuh!
rasa nyampah pon ade!
saje nak abeskan kedit org!
pasal yg kedua tuh!
setuju gak!
ikut niat laa!
ish!
tuh laa.
kite neh benda kecik pon nak dibesarkan!
hadoiii

deena farhana said...

mantap, teruskan tinta dakwah. broloq, meh kita tanya dia byk2 lagi..insyaAllah ust iqbal blh jwb...

kak bangga dgn awk iqbal :) teruskan.

afra said...

Iqbal,

Saya suke sgt entry nih. Btw, memang terlalu banyak statement2 dan ajaran2 sekarang yang boleh diragukan.

Saya nak tanya lar pendapat Iqbal pasal Wahabi.

Ada satu blogger nih memang anti Wahabi. Tapi yang saya tak faham, biler dia berani2 tuduh orang lain Sesat dan Wahabi.

iqbalsyarie said...

(5)-Anisa
Part mana yg sedih?pasrt wajib tuntut ilmu?hehe..sori if buat kamu sedih~


(6)-shameel iskandar
Ziarah menziarahi amalan mulia.Hehe..berkenaan mimpi,saya sendiri pernah bertanya kpd guru saya berkaitan mimpi kerana saya pernah sekali bermimpi bertemu dgn saidina Umar dan saidina Ali r.a Ketika itu,mereka berada di medan perang,dicederakan oleh musuh-musuh.Saya sekadar memerhati,dan saya menangis.Saya tersedar dgn dlm tangisan.Begitu juga dgn mimpi saya bertemu Ibn Katsir.Ibn Katsir sdg berdoa dan berselawat keatas Rasulallah.Selawat dan doanya terlalu menyentuh hati dan saya menangis.Saya sedar dlm keadaan menangis!

Dan ketika diajukan utk pendapat guru saya,jwpnnya mudah..mimpi yg baik selalunya dtg diawal malam,dlm kul 2 pagi.Katanya juga,mimpi itu mainan tidur..boleh jd kita terlalu memikirkan sesuatu atau merindui seseorang,sehingga bermimipikannya.Wallhu'alam..


(7)-reen
Saya tak de forward pun..hehe..sejak darai zaman sekolah.Kredit tak banyak...org bujang~hehehe


(8)-Deena Farhana
Uik...saya tak layak la kak..masih belajar drpd akak~


(9)-Afra
Kalau tanya pendapat saya tentang wahabi,maka saya akan menjawab saya tak tahu.Saya mengambil pendekatan imam Ghazali.Iman Ghazali pun walaupun seorang alim...banyak jwpn yg diutarakan kpdnya dijawab dgn jwpn tak tahu.Nanti bila saya dah kaji...tp yg penting,selagi dia mengucap kalimah syahadah dan menghalalkan yg halal dan mengharamkan yg haram,dia masih islam(mengikut pendapat ahli sunnah wal jamaah) dan haram bagi kita utk memnghukum mereka sbgai kafir!tak boleh senang2 kita kata org kafir sbb silap2 kita boleh jd kafir.Nauzubillah

nas said...

owh...thx bincang pasal israel n sembahyang...:)

MissXYZ a.k.a Abaikan said...

yay tahniah jugak dh abis bace.... erm.... puas ati suda hi3

LoKMaNHaKiMKaMaRuDiN said...

heee,,,,tahniah pada aku sebab baca sampai abez.,...


Syukran,,syukran,,,,

terima kaseh kawan,,aku da paham,,,paham,,,

insyAllah,,,,weh aku nak boh kat FB aku ek link nie,,,


to Ustazah Deena- heee,,,orait2

iqbalsyarie said...

(10)-nas
Thanks bro dtg baca~


(11)-miss XY
Alamak!segan lak menerima kunjungan kamu.hehehe...Thanks sgt2 sgt2 dtg sini


(12)-Bro Lok
Tahniah kpd ko!hehehe..sian..sory aku tulis panjang2~hehe

ejum said...

satu usaha yg baik..thanks berkongsi kat sni..insyAllah..kte menuju kepada jalan kebaikan..

iRfan Johan said...

so, hukumnya...msj yg berantai ni..abaikan aje lah, jika x pasti akan kebenarannya

iqbalsyarie said...

(13)-ejum
InsyaAllah~!


(14)-iRfan
Abaikan kalau ia meragukan.Tapi kalau ianya berupa wahyu,sprt sms tentang azab meninggalkan solat(sprt dlm hadis),maka forwardlah sbb kita wajib menyampaikan ilmu dan amanah(hadis;sampaikan dariku walau 1 ayat)..

nas said...

ehehehe,,,bagi post saya tue,bukan nabi nuh,nabi luth..ehehehe...sme2 menasihati mereka..:)

iqbalsyarie said...

(15)-nas
Alamaakkkk bro....sory2222 gua tersilap!tQ ingatkan aku balik.hehehe...malu~~~

fareha azhar said...

hmm. slalu je dpt msg forward2 ni. tp kalau yg di forward tu doa xpe kn?

salam imtihan. bittaufiq wannajah. :)

iqbalsyarie said...

(16)-Fareza
Silakan forward,selagi niat kita ikhlas kerana mahu menunaikan kewajipan menyampaikan ilmu...bukannya kerana taku terkena bala sprt yg disyaratkan dlm msj td =)

Terima kasih.Bru nak study ni~weeee

a kl citizen said...

minggu depan exam?

semoga Allah permudahkan dan diberi kejayaan buat Iqbal dunia dan akhirat

Sidratul Muntaha said...

Kupasan yang menarik. Dulu selalu gak tertanya-tanya nak forrward or tak message berantai macam ni.

ada pihak yg berkata itu taktik pihak MAXIS atau CELCOM untuk naikkan rating diorang. Saja nak biar org lain forward2kan. Wallahua'alam.

iqbalsyarie said...

(17)-cikgu normah
Amiinnnn ya Rabb...terima kasih atas doanya~


(18)-sidratul muntaha
moga adan manfaat.thanks baca~hee

norifa bte nordin said...

assalamualaikum.
iqbal.thanks for the ilmu..anytg sye tye lg ye..hehe.

Penulis Setia said...

thx 4 dis entry..sblum ni pon agk ragu2 pasal neh..huhu

klw iqbal nk tulis jawi boleh click link EJAWI Dkt my blog then copy paste tulisan dye..cuma xda baris la klw untuk ayt quran..tp better kan drp tulis bhs melayu...

thx..:)

Penulis Setia said...

thx 4 dis entry..sblum ni pon agk ragu2 pasal neh..huhu

klw iqbal nk tulis jawi boleh click link EJAWI Dkt my blog then copy paste tulisan dye..cuma xda baris la klw untuk ayt quran..tp better kan drp tulis bhs melayu...

thx..:)

Fahmi said...

I wish there's more like you. Memang bukan ustaz sahaja perlu bayyinat..yang penting source kita kalau boleh jangan kalah dengan ustaz.. Mabrouk. Moga terus di jalan in ikhwah rahimakumullah,,

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails