Rujukan saya Part 2

Maintenance Manual
Setiap LAE yg bakal bekerja dgn aircraft,mereka akan dibekalkan dgn maintenance manual sebagai reference utk membantu mereka bekerja.Manual ini disertakan oleh aircraft manufacturer sprt Boeing,Airbus atau ATR.Tujuannya supaya tiada kesilapan akan berlaku semasa maintain kapal terbang tu.

Dan...
setiap manusia juga dibekalkan dgn manual oleh Allah iaitu Al-Quran dan Hadis.Tujuannya jelas,supaya manusia tidak tersilap dlm memilih antara jalan fujur atau jalan taqwa.Siapa yg lari drpd kedua-dua petunjuk ini,mereka ialah org yg sesat.Tapi boleh U-turn lg,taubat la...
(ni gambar senior saya.saya tak buat kerja ni sbb saya avionics,kerja dalam kapal je)

Hadis
Kalau sebelum ni saya ada cerita pasal Al-Quran sbgai rujukan pertama saya,kali ni saya nak cerita sikit pasal sumber kedua rujukan saya,iaitu hadis.Kedudukan hadis sebagai rujukan kedua slps Al-Quran tak boleh disangkal lagi.Mmg wujud golongan anti-hadis yg menolak hadis.Jangan jadi seperti mereka!

Sebelum menulis entry baru,saya selalu bukak kitab hadis 40 susunan Imam Nawawi utk rujukan.Sedikit cerita pasal beliau,beliau seorang yg bujang kerana ghairah menuntut ilmu.Doakan saya juga memiliki keghairahan utk menuntut ilmu,kerana ilmu ialah jalan utk mengenal Allah manakala mengenal Allah ialah jalan keselamatan.Apa yg ada dlm kitab hadis 40 ni mmg rasanya merangkumi seluruh aspek kehidupan.Terima kasih kepada beliau,saya mendapat banyak jawapan drpd kitab hadis susunan beliau.

Selain hadis 40,saya juga suka merujuk kitab hadis susunan ulama besar nusantara,Abdullah Al-Qari.Kitab yg saya maksudkan bertajuk "187 Pepatah Sabda Nabi S.A.W-panduan utama siswa-siswi islam".Buku ni mmg best,sbb ia sgt-sgt sesuai utk remaja mcm kita.Hadis yg dimasukkannya pendek-pendek tapi disertakan dgn keterangan hadis sekali.Pendek,sgt mudah utk hafal.Alhamdulillah setakat ni ada la sikit hadis yg saya dah hafal.Bukannya main hafal je,ada fadhilatnya sebagaimana disabdakan oleh RasulAllah,siapa yg hafal 40 hadis tentang agama ini,maka kelak dia akan dibangkitkan dalam kalanga ulama dan ahli fiqih.Tapi harini ramai org yg hafal hadis,tapi ada yg tak beramal dgn hadis.Rugi dunia akhirat.

Indahnya Hadis
Berkawan dengan hadis ni sebenarnya suatu hiburan bagi saya.Maksud saya,saya rasa terhibur membaca pesanan-pesanan Baginda S.A.W kerana seolah-olah Baginda ada bersama saya.Nasihat,wasiat dan pesanan baginda mengambarkan betapa Baginda kasih dan sayang akan umatnya.

Saya suka PKR.Sila baca enrtry ringkas ni utk fahami apa itu PKR.Sgt menakjubkan bila sesorang yg telah ribuan tahun didalam tanah,memperkatakan sesuatu yg benar-benar berlaku di zaman ini.Saya juga ada 1 buku koleksi hadis akhir zaman.Buku yg memuatkan himpunan sabdaan Nabi tentang zaman akhir yg benar terjadi harini.Amazing!!Sgt jelas islam itu benar..tiada keraguan utk itu lagi.Indahnya hadis,bukti Baginda seorang yg sangat bijaksana.

Kesimpulan
Anda down?stress?perlukan motivasi?tak payah lagi bayar mahal-mahal utk mengikuti kursus mcm ESQ anjurkan,sbb mulai harini,kita boleh bukak Quran dan kitab hadis.Tidakkah cukupkah Allah sebagai sumber motivasi umat islam?Jadikanlah Al-Quran dan Hadis sebagai teman karib kita.Kerana dua sumber ini ialah jalan penyelesaian bagi setiap masalah.


P/S-Saya cerita pasal 2 buku tu bukan suka-suka taw!saya nak anda baca juga,supaya masing-masing dapat manfaat
Previous
Next Post »
18 Komentar
avatar

siyes...n3 aku byk yg main entam je tulis...psl tu tak byk yg dpt bljr drpd blog aku tu...malulah aku ngan ko bro...tapi aku dtg jgk sbb suka baca2 kat cni...

Balas
avatar

ramai orang tak suka baca manual iqbal...

Balas
avatar

heee
so.pasni kalau down,stress tayah la nak mogok or jmpe pakar2 motivate
al-quran & hadis sudah mencukupi sbg tenaga pengajar

nice entry (:

Balas
avatar

:)..rujukan AL_QURAN n HADIS yang pling utama..

Balas
avatar

salam...

Rujukan iqbal niii,moga menjadi rujukan akak juga insyaALLAH ^_^

Balas
avatar

baca quran pon mmg da bole tenangkn hati.

Balas
avatar

(1)-Mario
Alaaa bro...lepak la..blog aku pun cikai2 jugak.Kita saling memerlukan,sbb tu kita saudara dan kawan.kan?


(2)-Cikgu Normah
No doubt~saya pun kdg2 malas nak buka manual..huhuhu...malu dgn Allah~


(3)-nis
Sudah mencukupi,lagi2 bagi remaja mcm kita..mmg banyak masalah dlm otak kita ni.huhuhu


(4)-echah
paling utama.yup..!


(5)-cun09
InsyaAllah.Moga2 setiap org islam pun


(6)-cik Lin
Bukan setakat hati je sehat,badan pun akan sehat gak


(7)-Umar
Thanks bro..Tq dtg baca walaupun aku taw masa ko terhad

Balas
avatar

yeps, quran dan hadis santapan rohani, tensen elok le baca untuk cari kedamaian tapi kalu nak belajar kena cari guru takut sesat...

Balas
avatar

salam budak kecik

sertakan la cover dua2 buku tu.lebih mudah nak cari nant

Balas
avatar

xtau nak komen apa,,

aku baca sampai abez da tu termenung jap,,huu

Balas
avatar

syukran atas perkongsian yg bole dijadikan teladan :)

Balas
avatar

suke ayat last tuh!
tak cukup kah Allah sebagai sumber motivasi!
huhuh

Balas
avatar

eh...pasal gamba org yg selenggara kapal terbang nie teringat ko kat feedjid traffik yang ader gamba korang pakai bju merah tue..ehe

Balas
avatar

(8)-Farid
Tq dtg lg bro~


(9)-cemomoi
Betul tu.Belajar kitab tanba berguru,maka gurunya ialah syaitan.Gentle reminder~TQ!


(10)-nisya
Sape budak kecik ha?gambar?ok2..later


(11)-Lok
Takpew bro...ko dtg pun aku dah suka giler dah.hehee


(12)-Light yg hepi
Sama-sama..semua dtg dari Allah


(13)-reen
Yup!Allah sumber segalanya


(14)-nas
Haha..tu mmg baju praktikal..tak smart baju tu.aku lg suka baju putih..hahaha

Balas
avatar

share2 la kat sini je iqbal heheh :D

takpun buat kat sidebar "hadis hari ini" atau "terjemahan hari ini"

bolehla bace.

biasela. manusia takde kesedaran ni bab2 buku agama liat btul nak bace. novel, 1 malam da abes

ok insaf

Balas
avatar

iqbal! maCy dtg.. lama suda tak jengah :)

hum.. hiburan bagi maCy ayt Quran, tp hadis juga byk indahnya. tp wt mse ni ayt Quran tu lah tmn setia. setiap pagi, seblum tdur, msti kena dgr. stiap hari, psti kena baca :)

Balas

Saya boleh dihubungi di emel iqbalsyarie@gmail.com atau 013-6852443