Pengumuman

Syukur kerna buat ketiga kalinya, Allah izinkan saya ke pesta buku. Tahun 2009, saya membayar berbelas ringgit untuk sebuah buku motivasi, 'Online dengan Tuhan'. 2010, saya membeli sebuah kitab sirah yang baru lebih separuh isinya ditelaah. Dan tahun ini, turut sama saya membeli sebuah kitab yang tidak kalah tebalnya. Dan yang pasti... saya sudah selesai dengan membeli, hanya tunggu ruang masa untuk membaca sahaja.

Dan membuatkan diri rasa lebih bahagia, saya sempat berbual-bual ringkas dengan seorang lelaki (abang) dari syarikat Pelima Media. Saya bertanya tentang manuskrip novel. Kata beliau, "Pasaran novel di tanah air sedang mengalami persaingan yang sengit. Ramai orang mahu menulis novel dan banyak yang telah dibukukan serta dipasarkan. Cuma, tidak banyak yang meletup dan laris. Kerana itu, jika mahu menulis, buatlah kajian mendalam terlebih dahulu".

Dia tersenyum, dan saya juga tersenyum walau mungkin dalaman hati kami ini adalah pelbagai.

Saya terfikir sejenak. Teringat kembali akan karya sulung saya. "Antara dua bidadari". Inilah manuskrip yang saya gembar-gemburkan. Silap saya, kerana saya seperti meletakkan ia sebagai karya ulung walhal ia cuma yang sulung. Hanya itu.

Atas sebab itu, saya mengambil satu keputusan. Saya mahu menjadikan 'Antara Dua Bidadari' sebagai e-novel sahaja. Dan buat kalian yang berminat, boleh emelkan saya di iqbalsyarie@gmail.com.

InsyaAllah, saya akan emelkan e-novel 'Antara Dua Bidadari', dengan harapan kalian akan membaca serta mengorek isi dan pengajaran yang saya cuba resapi di balik peristiwa dan konflik di dalamnya.

Mengapa Perlu Baca e-novel Antara Dua Bidadari?

Sila anggap ini sebagai cakap-cakap orang perasan. Paling tidak, ini seperti kata-kata seorang businessman kala mahu mempromosi produk kepada pelanggannya.

1- Sebagaimana tajuknya, di dalam novel ini memang diciptakan watak dua orang bidadari. Seorang lahir dari tarbiyyah sedari buaian dan seorang lagi cuma mencantum bebulu pelepah di sayapnya saat dirinya berdiri di pertengahan usia.

2- Watak utama punya ciri-ciri lelaki yang mengutamakan islam serta meletakkan islam sebagai matlamat. Setiap perbuatannya dimulakan dengan kehendak Allah. Kerana itu, setiap konflik, setiap masalah dan setiap ranjau hidup dihadapi dengan saksama.

3- Saya tersenyum sendirian saat menulis hingga pernah ditegur oleh teman sebilik. Kiranya, e-novel Antara Dua Bidadari ini ialah alternatif kepada novel cinta yang menjadi fenomena golongan seusia dengan saya.

4- Beberapa persoalan tentang dakwah, kehidupan, percintaan dan pengorbanan cuba saya selit dan serap, agar resepi keamanan jiwa dapat saya sediakan buat jiwa pembaca.

5- Cukuplah... tak mahu perasan banyak sangat =.='

Sukar.

Sasterawan negara, A. Samad Said selalu berpesan, untuk menjadi penulis, perlu banyak membaca. Maaf. Itu bukan saya. Saya sedikit benar membaca, tapi banyak pula menulis. Kerana itu, banyak yang lesu dalam tulisan saya. Bahkan, banyak pula yang basi dalam lembaran tulisan saya.

Atas sebab itu, saya dengan rendah diri dan bersama azam serta keinginan yang tidak tepu untuk menggarap bakat menulis kepada suatu yang baik buat islam, memohon kepada  kalian yang berminat untuk menikmati (membaca) e-novel Antara Dua Bidadari, supaya memberi kritikan yang membina.

Salah satu kecacatan yang saya perasan dalam e-novel ini ialah pada permulaannya, dimana plot ia agak mendatar, repetatif, serta membosankan. Ah. itu memang suatu yang saya tidak sangkal. Tetapi, pembacaan yang berterusan adalah satu uang saya galakkan kerana babak-babak yang indah, secara tidak sengaja terkumpul di bahagian tengah dan akhir-akhir.

Semoga kritikan (bukan pujian) yang kalian hamparkan dapat menaikkan semangat, menambahkan kematangan serta memberi pembaharuan dalam gerak kerja jemari saya. Dan akhir, harapan saya agar umat beroleh manfaat akan terlaksana.
Terima kasih yang tidak terhingga buat sahabat fillah saya, akh Normen Halusran (si pemalu yang menutup muka dengan gambar wanita berpurdah) kerana menghadiahkan novel bertajuk Tunas, tulisan penulis misteri, Hlovate. Jujur, ini karya Hlovate yang pertama bagi saya.
    
Previous
Next Post »
64 Komentar
avatar

Salam alaik.

Maksudnya, Antara Dua Bidadari ni akan kekal menjadi e-novel atau kemungkinan untuk diterbitkan sebagai novel tetap ada?

kalau e-novel, cepatlah boleh baca kan (=


p/s : nak kena email apa ni? Ckp saya nak baca novel antara dua bidadari, mcm tu ke? -.-

Balas
avatar

emailkan kepada akak iqbal... hidayahamin98@gmail.com
terima kasih.

Balas
avatar

assalamualaikum iqbal.

fatin_sidratul@yahoo.com

:) Terima kasih.nak baca,sebab nak tahu.

Balas
avatar

Salam. Saya berminat ingin membaca. Boleh email ke sini; fuzahkifli@gmail.com

Syukran.

Balas
avatar

Assalammualaikum dik Iqbal,

akak pun turut nak baca..percuma ke??

anita.areyunus@gmail.com

terimakasih

Balas
avatar

saudara,saya teringin nak baca! boleh tolong emelkan?

mye_x91@yahoo.com.my

thanks! :)

Balas
avatar

Akak peminat novel hasil tulisan Hlovate.

lepas ni cuba baca Versus, lepas tu aA+bB...Rooftop Rant

ahh, banyak nilai yang kita boleh ambil.

Tak lupa... Jaja dan Din, tulisan Noor Suraya... tu pun something jugak tu.

Balas
avatar

salamualaikum..akhi..ana berminat dgn e-novel tulisan anta tuh..
ini e-mail ana ^^ -->yukisoumaaqilah@yahoo.com

syukran yer ^^

Balas
avatar

assalamualaikum...
saya pon berminat nak baca novel antara dua bidadari tu...boleh emailkan?
aulalhayah@gmail.com

Balas
avatar

Assalamualaikum saudara. saya pon teringin nak baca.
boleh emelkan juga?

kaora_adeeba@yahoo.com

jzkk. :)

Balas
avatar

er, kenapa semua yang mintak kat atas ni perempuan?
ana yang lelaki ni nak jugak boleh?

hassan_mujahid10@yahoo.com

Balas
avatar

assalamualaikum.
nak jugak e-novel tu.

askwind90@yahoo.co.uk

terima kasih.

Balas
avatar

suka sangat baca online dengan Tuhan...Kita asyik online dengan dunia,tapi xpernah memikirkan untuk online dengan Allah...

saya pun nak baca
ni emel saya..
latahzan_story@yahoo.com

Balas
avatar

assalamualaikum, Wah HLOVATE!
bestnya... !!! Tunas tak baca lagi..
ape tajuk buku purdah tuhh..?

Balas
avatar

alhamdulillah. ini rupanya pengumuman yang dikatakan dalam FB tu.


akak nak jugak baca e-novel tu. akak email ke email iqbal teruslah ye. senang iqbal nak reply kut.


ps: tunas antara karya hlovate yang santai. kurang sarat dengan falsafah. tak macam rooftop rant dan versus. ada nampak contengan jalanan tak tadi? itu yang terbaru. :)

Balas
avatar

saya nak!,nanti sy email kat iqbal^^

Balas
avatar

Teringin juga nak baca..moga akan dapat mengorek ilmu dan pengalaman dari novel iqbal nanti..

Balas
avatar

assalamualaikum iqbal..saya pun nak juga..k,nanti kami emelkan permintaan ye.tmksh

Balas
avatar

assalamualaikum

berminat saya untuk membaca

boleh tolong emelkan di sini

strawberi_593@yahoo.com.my

terimakasih ;D

Balas
Ulasan ini telah dialihkan keluar oleh pengarang. - Hapus
avatar

assalamualaikum..sy berminat dgn e-novel Antara dua Bidadari
minta tolong emelkan di sini
bintun_zainab@yahoo.com
syukran jazilan

Balas
avatar

sy pon berminat..,y email,
qhalifasyuhada@gmail.com
thank..=)

Balas
avatar

ilusihati@gmail.com

~terima kasih kerana sudi berkongsi..

Semoga sentiasa diberi ilham utk terus berjuang..

Balas
avatar

assalamualaikum

ana pun brminat dgn e-novel trsebut
email juga pada ana ya..
azlen_haron@yahoo.com

syukran.

Balas
avatar

Salam, iqbal.

Saya pun berminat. E-mailkan pada saya ye.

melifadzli@gmail.com

Balas
avatar

salam iqbal ^_^


jelessnyee nengok org kl leh p pesta buku :(

kak liza nk baca jugee...cun09@hotmail.com

Balas
avatar

salam alaik..

niknursyuhada91@gmail.com

Terima kasih kerana sudi berkongsi..

Balas
avatar

berminat

nashes90@gmail.com

baguslah sbb pandai gak dalam menulis novel...
kalau dah boleh, usaha la pulak bukukan sendiri tulisan tu :)

Balas
avatar

deqnamalu@yahoo.com

nak bace juga kisah 2 bidadari tu

Balas
avatar

saie!
nafisa_atieff@yahoo.com
syukran.
sy cadangkan iqbal baca hlovate:
versus
contengan jalanan
rooftop rant.

Balas
avatar

salam singgah...

teringin nak baca juga e-novel tu.. err kena bagi email sndri kat sini ke atau kena berhubung dengan email iqbal baru dpt baca e-novel tu?
tapi tgk sume tgglkan email dlm komen aje.. camtu nak tinggalkan jugalah.. hehehe..

faaeinz@gmail.com


pesta buku.. nak pergi.. tapi macam tak dapat nak pi aje thn ni.. sedih plak.. =_=

sume asyik cite pasal hlovate aje.. nak juga beli buku penulis tu.. mest bestkan karya dia..

Balas
Ulasan ini telah dialihkan keluar oleh pengarang. - Hapus
avatar

slm.

gratis ke kena bayar??

kalu gratis, nak juga baca.;p
emel: nuranisahishadi@yahoo.com

jzkk.may Allah bless.

Balas
avatar

Nk baca jgk! ^^

ladyheart_jojo@yahoo.com

Balas
avatar

assalamualaikum iqbal...apa khabar?

Balas
avatar

Hakir pun sama.

beta.srisakti@gmail.com

Terima kasih.

Balas
avatar

Salam,

nanti baca semuaa karya Hlovate yang lain ya? Mesti baca, tau. Seriously.
Dan yang baru ini. Contengan Jalanan.
Iman semacam diberi mutiara dari langit dari Tuhan :)

PS. Saya mahu baca Antara Dua Bidadari! :D

Balas
avatar

assalamu'alaikum ya akhi..
berminat nk baca e-novel tu..

emel : ungu_lavender1808@yahoo.com

syukran jazilan

Balas
avatar

nak jugak!!

princess_87sonata@yahoo.com

Balas
avatar

assalam iqbal..:)

sye nk jugak boleh??

wrmrsbrown@gmail.com

Balas
avatar

assalam,saya dah habis baca e-novel tu.best sangat2.jalan cerita berpandukan Islam semata.Cerita yang membaca pembaca menyelusuri Islam sebagai Ad-Din.membuat pembaca berfikir...
teruskan perjuangan menulis novel dakwah seperti ini.

Balas
avatar

sye juge berminat nk bace..

my_shitara89@yahoo.com

Balas
avatar

Saya pun mahu membacanya:

chroma8723@yahoo.com

xiexie

Balas
avatar

err ,ada kesempatan lagi ke nak emel kat org psl e-novel tu .?
kalau ada kesempatan , mnx tlh emel kat : fnathirah_92@yahoo.com
jazakallah =_=

p/s: tulisan Hlovate mmg cool =)

Balas
avatar

salam..nak jugak :)
crying_wanitm@yahoo.com
terima kasih..

Balas
avatar

salam.saya mahu jika masih boleh dihantar

abid_mnf@yahoo.com

terima kasih

Balas
avatar

astaghfirullahal'azim.

maafkan saya iqbal. T_T

Balas
avatar

salam ziarah

berminat untuk baca novel tersebut

boleh emailkan pada ana..

nur_islam2601@yahoo.com

jazakalllah

sirrualabarakatillah!

Balas
avatar

Salam.

Boleh emailkan lg ke novel t'sbt.
sy teringin jg.
email sy miera_ya89@yahoo.com

terima kasih. :)

Balas
avatar

nishimura_emi@live.com

terima kasih :)

Balas
avatar

assalamualaikum,

ana berminat tuk mbaca novel saudara. harap sudi bkongsi

hanadini60@yahoo.com.my

Balas
avatar

salam.
nak bce jugak.
kalau boleh, email kan kat hunnynanie@gmail.com
jzkk~ :)

Balas
avatar

salam.. nak bace jugk!

nadeq_qute@yahoo.com

Balas
avatar

Salam. Saya berminat ingin membaca. Boleh email ke sini; near_taufiq@yahoo.com

Syukran.

Balas
avatar

assalammualiakum :)

nak e-novel jugakk . .
elya.syahera@yahoo.com

syukran . .

Balas
avatar

assalam..
mau juga
nadiasyuhaidah@yahoo.com

Balas
avatar

Salam'alayk. Mg snts dlm rahmat & redha Allah. Kalau tak keberatan, boleh sy nak baca jg?

secrecy313@gmail.com

Balas
avatar

salam...berminat nk bace..kalau tak menyusahkan bole email kat shazanashaadan@yahoo.com..terima kasih :)

Balas
avatar

slm..
mmm.. dh lmbt sgt ke? bru je taw!! kalau x menyusahkan, tlg email boleh??.. nk tggu beli hard copy mmg lama ag, xde kt msia skang!!

ndiana8@live.com
tq akh..

Balas
avatar

assalamualaikum akhi .err
saya rasa sy plg lmbat .baru tahuu .
boleh emailkn jika tdkkisah

fmr_2012@yahoo.com

Balas
avatar

salam ..asif boleh emailkn pada ana di kp_wanie123@yahoo.com...syukran ustaz

Balas
avatar

available lg tak?
nk jga...

ikammaz_26@yahoo.com

Balas

Saya boleh dihubungi di emel iqbalsyarie@gmail.com atau 013-6852443