March 26, 2014

Nasihat buat adik-adik SPM

Sepatutnya post ni aku tulis dah lama, tapi sekarang baru aku ada masa. Serabut juga kalau dah berbelas-belas orang PM aku di Facebook untuk bertanya soalan yang sama. Mula-mula tu memanglah macam excited je nak share pengalaman dan pengetahuan tapi kalau benda yang sama, aku rasa baik aku tulis siap-siap skema jawapan aku.

Dah beberapa orang tanyakan aku tentang peluang pekerjaan sebagai seorang jurutera penyelenggaraan pesawat berlesen. Perkataan 'berlesen' tu terpaksa aku highlight kan di sini kerana dalam bidang aviation, lesen itulah sebenarnya yang ada nilai.

Lainlah kalau nak ambil aeronautic ke, atau apa ke, tetapi kalau sebut aircraft engineering, you must go for a license. Diploma, degree, or higher pun... semua tu macam tisu nak buat lap hingus sahaja. Sorry kalau perkataan ni macam menghina tapi dah berapa ramai orang yang ada cita-cita nak jadi Licensed Aircraft Engineer (LAE) tapi end up kerja di Tesco.

Ada seorang akak tu (makcik la kut) hantar mesej kat aku, tanyakan tentang cara-cara, ruang-peluang, dan beberapa perkara tentang pekerjaan aku sekarang. Rupa-rupanya dia tanyakan bagi pihak anak dia yang baru dapat keputusan SPM.

Sembang-sembang, aku dapat tahu yang anak akak tu sebenarnya berminat nak jadi doktor tapi mak dia ni risau, kalau terjadi lambakan doktor. Entahlah. Bab lambakan doktor atau pengamal perubatan tu, aku tak reti nak komen. Tapi memang sewajarnya seorang ibu risaukan anak dia kut-kut anak dia nanti menganggur tak dapat pekerjaan. Tak ada kerja pun, hutang pendidikan dah sedia ada. Tu yang semua orang takut tu.

Lalu aku suruh akak tu tanya anak dia betul-betul, kenapa anak dia nak ambil medik. Bagi aku, itu satu soalan yang sangat penting, yang perlu dijawab dengan bersungguh-sungguh dan jujur.

Kenapa aku nak jadi ______ ? (isikan dengan cita-cita anda).

Akhirnya mak dia dapat jawapan,

"Saya bukan tak tahu dengan risiko untuk tidak mendapat pekerjaan tu. Tapi saya mahu jadi doktor kerana saya lihat masih ramai orang yang memerlukan bantuan dan pertolongan. Saya mahu berbakti dan membantu mereka yang memerlukan bantuan itu"

Sekarang aku dah tak tahu samada mak cik tu masih nak minta anak dia pursuit his dream, atau satisfied her dream.

Back in 2010, aku kenal seorang adik (perempuan la of course) yang bagitahu aku dia bercita-cita nak jadi pramugari. Kalau tak dapat jadi pramugari, dia nak jadi model.

Aku tanya soalan yang sama; kenapa?

Dia jawab, kerana dia suka. Suka-suka.

Agak lama juga aku cuba nak fahamkan dia, tapi at least, walaupun dah bertahun-tahun kami lost-contact, aku tahu yang dia tak jadi pramugari atau model. Alhamdulillah.

Adik-adik, korang perlu ingat yang pekerjaan kita di dunia ini ada kesan yang sangat besar kepada kehidupan kita di akhirat. Kalau di dunia kita kerja baik dan baik-baik, maka kehidupan di akhirat kita akan baik, dan baik-baik.

Ada 2 benda di sini. Kerja yang baik, dan baik-baik dalam bekerja.

Kerja yang baik ialah pekerjaan yang tidak mengundang unsur syubhat, tidak menyukarkan kita daripada beribadah, dan tidak menghalang kita daripada melakukan tuntutan agama. Sudah tentulah kerja-kerja yang secara langsung haram itu, kita maklum.

Saya sebenarnya bersimpati dengan jalan yang dipilih oleh adik-adik, kakak-kakak, dan saudari kita daripada bidang permodelan, pelakon, penyanyi, dan pramugari kerana unsur syubhat yang sangat 'keras'.

Antaranya ialah terpaksa memakai uniform yang jelas tidak menutup aurat hinggakan beberapa kali saya berselisih dengan kakak kita yang pakai tudung kepala, tapi kain belah dipakainya nampak ke pangkal peha. Jadi saya tanya kepada kawan saya, "Kenapa dia pakai tudung kalau kain belah nampak peha?"

Mudah jawab kawan saya, "Sebab nak tutup kepala".

Tapi jangan marah. Saya tidak memandang rendah kepada mereka. Saya hanya bersimpati. Macam seorang abang ni. Dia seorang pramugara. Saya kenal dia melalui seorang orang tabligh yang saya jumpa di sebuah surau. Sembang-sembang dengan brader tabligh tu, dia buka cerita,

"Eh, awak duduk kat Taman Bunga kan? Kenal tak dengan Mat. Dia pun selalu keluar 40 hari. Karkun juga tu tapi tak ada janggutlah. Cabin crew mana boleh simpan janggut", dia berseloroh sambil tangan dia melurut-lurut janggutnya yang panjang macam janggut original Ustaz Azhar Idrus.

Saya tak payah cari pun si Mat tu, kerana memang di surau tempat saya tinggal sekarang, Mat itulah antara orang yang paling bersegera untuk solat berjemaah!

Tapi dia pramugara. Sebab itulah saya kasihan, bila memikirkannya. Saya tak salahkan dia kerana boleh jadi, dia pun tidak bersetuju dengan beberapa perkara dan tidak suka pun dengan kerja mereka.

Tapi macam orang yang kerja di kilang Carlsberg Shah Alam itulah. Walaupun ada persatuan pekerja muslim sekalipun, itu tidak membersihkan bau arak yang terkena pada duit gaji mereka, kerana ini bukan soal darurat.

Kalau darurat itu lainlah. Jadi doktor pun kalau sengaja suka-suka nak pegang pesakit sedangkan boleh berlapik, tapi malas nak berlapik, pun sama tak boleh. Sebab pilihan.

Pilihan sentiasa ada kepada kita. Lagi-lagi buat korang yang muda-muda. Buat pilihan hari ini, kerana hari esok ialah hasil daripada pilihan kita pada hari ini.

Dan sebaik-baik pilihan, ialah pilihan yang dibuat dengan neraca pertimbangan akal dan hati. Bukan berat sebelah. Ikut logik nanti lupa soal qada' dan qadar. Ikut hati nanti bertuan kepada nafsu dan mementingkan diri sendiri.

Jadilah apa-apa yang korang suka. Ada seorang doktor haiwan tu pernah tulis di blog beliau, " Anda tak perlu menjadi doktor haiwan, tetapi cukuplah jika anda menyayangi haiwan".

Maksudnya, semuanya bermula dengan minat dan niat yang betul.

Macam Mat Lutfi cakap, "Tak semestinya kita kena jadi wakil rakyat untuk kita tolong orang".

Walaupun macam tak ada kena mengena sangat, tapi aku nak tegaskan balik dua point aku, iaitu carilah kerja yang baik, dan baik-baik lah dalam bekerja.

Jadi ustaz sekalipun, walaupun kerja yang baik, tapi tidak jujur untuk mencegah kemungkaran, maka itu pun tak ada nilainya.

Kerja yang baik, perlu disertakan dengan baik-baik dalam bekerja. Kalau kerja yang mahu dipilih itu tiada salah satu komponen itu, maka tak payahlah buat pilihan 'hari ini' untuk esok, kerana takut 'esok' sudah terlambat untuk pusing kembali.

(tak tahulah korang faham ke tak).

   

6 komen:

Nur Najihah said...

encik iqbal, saya nak jadi ahli farmasi..doakan ya! eh terlebih pulak drpd sepatah dua kata..haha

Anonymous said...

Emm kenapa ada orang kata LAE ni susah nak dapat kerja?

Anonymous said...

Alhamdulillah, entri ni mudah difahami. Moga Allah reda dalam setiap pekerjaan kita ^^

mamiraysha said...

Faham! Thanks atas perkongsian ikhlas ini. Saya suka ayat " Carilah kerja yang baik, dan baik-baiklah dalam bekerja.." Sangat setuju!

Fatin ✿ said...

Tysm :)

sOliLo QuiZe said...

Urm... bila baca entri ni.. baru minda saya terbuka sket psl masa dpan.
TQVM ^_^

Related Posts with Thumbnails