#71 Susu Ibu | Makanan penambah susu dan suppliment

Saya ingat lagi pada tarikh 10 Januari 2016, saya pernah menulis satu status di Facebook saya tentang penyusuan ibu. Status Facebook itu telah mendapat 1,144 komen dan lebih 4,504 shares!

Klik di gambar ini jika ingin membacanya.


Pada asalnya, saya cuma mahu menulis jawapan balas kepada usikan nakal sesetengah kaum lelaki tapi tak sangka boleh tular (viral) di media sosial. 

Sebagai lelaki, saya beranggapan susu ibu atau penyusuan badan, ialah sesuatu yang sangat penting. Bayi, ibu, dan bapa, masing-masing mendapat manfaat dari sudut masa, tenaga, kesihatan, dan juga ekonomi.

Namun begitu saya juga sedar tidak semua wanita mampu untuk menghasilkan susu badan yang cukup. Pelbagai faktor menyumbang kepada kemerosotan penghasilan susu. Antaranya kepenatan, stress, dan juga hormon.

Namun begitu bagi ibu-ibu yang mahu bekalan susu anak mereka cukup bagi tempoh enam bulan pertama (dan melanjutkannya hingga dua tahun), ada beberapa kumpulan makanan yang ibu-ibu ini perlu ambil.

1- Oatmeal

Oat berupaya untuk menyerap lemak dan kolestrol seterusnya membantu di dalam pantang, terutamanya bagi ibu-ibu yang mahu menurunkan berat badan selepas bersalin. Oat juga kaya dengan tenaga dan fiber bagi membantu pencernaan.

2- Ikan Salmon

Sumber EFA (essential fatty acid) dan Omega-3. Berupaya meningkatkan hormon penghasilan susu ibu.

3- Sayur bayam

Kaya dengan iron, kalsium dan asid folik. Bagus untuk pembesaran bayi yang kuat.

4- Lobak merah

Sama seperti bayam yang mampu membantu penghasilan susu. Kaya juga dengan vitamin A semulajadi untuk penghasilan susu.

5- Biji adas (fennel seeds) 
Membantu penghadaman bayi seterusnya mengelakkan bayi daripada angin atau colic. 

6- Biji fenugreek (fenugreek seeds)

Juga menggalakkan produksi susu ibu dan mengelakkan sembelit bagi ibu berpantang.

7- Labu air

Makanan yang sesuai bagi membantu ibu supaya kekal hidrat (selain ibu itu perlu minum banyak air)

8- Daun basil
9- Bawang putih

10- Barli

11- Ada banyak lagi. Boleh sambung baca di sini.

Namun begitu, bagi memudahkan semua pihak mendapatkan kesemua bahan tersebut, pihak Shaklee telah menjalankan kajian dan membangunkan produk-produk berkualiti khas untuk ibu menyusu.

Set Asas Menyusu ini boleh didapati secara combo atau juga berasingan. Terpulang kepada bajet dan keperluan nutrien kita.

1- Alfalfa Complex.

Hampir semua produk milk booster ada ekstrak alfalfa. Tapi yang membuatkan Alfalfa Complex Shaklee ini istimewa ialah kerana setiap produk Shaklee dibangunkan oleh siantis yang berkaliber dan mempunyai klinikal study. Bukan setakat lulus KKM sahaja tau.

2- ESP (essential soy protein)

Soya non-GMO yang melalui proses pemilihan dan saringan yang teliti sebelum diproses bagi menghasilkan satu cannister ESP seberat 850 gram. Terlalu banyak khasiat soya ESP ini tetapi bagi ibu menyusu, ia berupaya menggalakkan produktiviti dan memekatkan susu. Hasilnya, anak akan lebih cepat kenyang dan puas ketika menyusu.

3- Vita-Lea with Iron
Mengandungi 28 sumber vitamin dan mineral yang diperlukan oleh badan. Juga mengandungi iron yang baik untuk sel darah merah, seterusnya menghilangkan simptom sering sakit kepala, sering kepenatan dan kurang selera makan. Sangat bagus untuk ibu berpantang.

4- Ostematrix
Sumber kalsium dan magnesium. Sebiji ostematrix bersamaan dengan segelas susu dan 80 biji badam, Bagus untuk ibu dan juga anak.

Para ibu yang mahu pengalaman menyusu yang baik, boleh hubungi saya atau whatsapp sahaja di talian 013.685.2443 atau boleh emel saya iqbalsyarie@gmail.com.

Previous
Next Post »
0 Komentar

Saya boleh dihubungi di emel iqbalsyarie@gmail.com atau 013-6852443