Pak Pandir dan Pak Kaduk bersolat

Kaduk dan Pandir ialah dua org sahabat.Mereka tinggal di kampung yg sama dan bersekolah di sekolah yg sama.Kaduk ialah seorg yg rajin,sopan dan alim.Kaduk sangat rajin beribadah kpd Allah.Pandir pula ialah seorg anak org kaya.Pandir seorang yg sombong,suka mengejek,bongkak,pemalas dan tidak patuh pada perintah Allah.

Pada suatu hari,Pandir melihat Kaduk sedang belajar berkumpulan bersama-sama kawan-kawannya.Pandir ingin memalukan Kaduk di depan kawan-kawan.Lalu,Pandir pun mengejek-ngejek Kaduk dgn mengejeknya gemuk.

Kaduk bersabar dan tidak mahu membalas ejekan Pandir kerana dia tahu perangai Pandir dan mengharapkan Pandir utk berhenti mengejeknya.Selepas beberapa ketika,Pandir masih tidak mahu berhenti mengejek dan mengganggunya.Kaduk pula sudah semakin hilang sabar apabila Pandir mengejeknya sebagai pengecut.

Lalu,Kaduk mengambil keputusan nekad utk membuktikan yg dia bukanlah pengecut,tetapi Pandir yg pengecut.Lalu,Kaduk kemukakan satu cabaran."Wahai Pandir,aku ingin mencabar kamu utk bersolat asar bersama-sama kami petang nanti.Kamu berani tak sahut cabaran aku?", tegas Kaduk.Pandir terkejut mendengar cabaran Kaduk.Serta merta dia terkasima dan terdiam.Mukanya yg hitam berubah menjadi kemerahan.


Pandir terkejut kerana Kaduk mencabarnya utk bersolat kerana dia sebenarnya tidak pernah bersolat!Pandir malu kerana rahsianya telah diketahui oleh Kaduk dan juga orang-orang di sekeliling mereka.

Akhirnya Pandir melarikan diri kerana malu.Lalu,Kaduk pun berkata kepada org sekelilingnya,"Tengok tu!org kalau dah taknak sembahyang,smpai bila pun taknak sembahyang".Kemudian,mereka semua beredar ke surau kerana waktu Asar sudah hampir tiba.
Previous
Next Post »
9 Komentar