December 9, 2009

Akhirnya Bedul mahu bertaubat

Jika bedul (nama samaran) dia tengok porn, tapi lepas dah tengok, dia menyesal. 2bulan berlalu. Hasutan nak tengok porn kembali lagi, dan dia terpedaya dengan syaitan itu. Dia tengok porn lagi. Kemudian dia menyesal. Dan perkara yang sama berulang. Macam mana tu? Starting point silap, jadi silap. Tapi sebagai manusia, tidak terlepas dari melakukan kesilapan.

Terima kasih Shahida atas soalan.Aduh...ini patutnya ustaz yg jawab ni.Saya bukan ustaz...tp saya boleh cuba menjawab kerana saya tidak tegar menghampakan org yg mengharapkan bantuan.

Menjaga pandangan drpd melihat perkara lucah itu merupakan perintah drpd Allah di dalam surah An-Nur ayat 30-"Katakanlah kpd lelaki-lelaki yg berimanan agar mereka menjaga pandangannya,dan memelihara kemaluanny;yg demikian itu adalah lebih suci bagi mereka.Sungguh,Allah Maha Mengetahui apa yg mereka perbuat".

Jelas,berdosa bagi si bedul(nama samaran) untuk menonton benda porno itu.Maka,setiap dosa memerlukan kpd taubat.Dalam surah at-Tahrim ayat 8,Allah berfirman;"Hai org-org yg beriman,bertaubatlah kepada Allah dengan taubat yg semurni-murninya,mudah-mudahan Tuhan kamu akan menhapus kesalahan-kesalahanmu,dan memasukkan kamu ke dalam syurga yg di dalamnya mengalir sungai-sungai,pada hari ketika Allah tidak mengecewakan Nabi dan org-org beriman bersama dengannya;sedangkan cahaya mereka memancar di hadapan dan di sebelah kanan mereka,sambil mereka berkata,'Ya Tuhan kami,sempurnakan untuk kami cahaya kami dan ampunilah kami;sungguh,Engkau Maha Berkuasa atas segala sesuatu"

Dalam satu hadis,Nabi s.a.w bersabda;'Setiap drpd kamu ialah pendosa dan sebaik-baik pendosa ialah mereka yg bertaubat drpd dosanya'.
Dalam satu hadis lain pula yg;"Wahai sekalian manusia,bertaubat dan mohon ampunlah kamu kpd Allah kerana aku sendiri bertaubat sebanyak 100 kali sehari"-riwayat Muslim.

Taubat itu tidak boleh ditunda atau dilambat lambatkan.Kerana setiap dosa yg dilakukan oleh manusia akn menimbulkan titik hitam di hatinya.Dek kerana mengguhkan taubat dan konsisten melakukan dosa,maka hati akan dipenuhi dgn titik hitam melenyapkan cahaya.Maka hati menjadi keras dan degil kerana selesa dan merasa nikmat dgn dosa.


(Tahniah Bedul kerana sudah bertaubat!)

Banyak org yg salah faham bahawa utk bertaubat,kita wajib melakukan solat taubat.Solat itu cuma sunnat.Namanya pun solat sunnat taubat.Ia tidak termasuk pun dgn syarat taubat.
Syarat taubat itu ialah
  1. meninggalkan dosa
  2. menyesal dgn kesalahan
  3. berazam utk tidak mengulangi dosa itu buat selamanya
  4. jika kesalahan pada manusia,perlulah mengembalikan hak org itu dlm bentuk maaf atau harta benda
Juga jangan kita lupa bahawa kita perlu ikhlas dalam bertaubat kerana syarat penerimaan amalan ialah ikhlas.Same goes to solat,puasa,infaq etc...

Si bedul(bukan nama sebenar) itu sempat insaf selama 2 bulan je sbb lepas tu dia kembali buat maksiat tu(tgok porn).Maka waktu itu taubatnya dah terbatal dan dia wajib bertaubat lagi kerana bagi mereka yg benar-benar bertaubat,mereka akan meninggalkan terus bentuk maksiat itu selama-lamanya.

Disebutkan dalam hadis juga,mencegah itu lebih baik drpd mengubati.Maka kpd remaja yg mcm Bedul...jgn sesekali cuba-cuba untuk mendekatkan diri dgn porno kerana mungkin kita akan ketagih.Apabila sudah ketagih,maka akan susahlah utk mengubati ketagihan itu.

Untuk tidak melakukan dosa,itu mustahil! tetapi untuk tidak melakukan taubat,itu benar-benar satu kebodohan yg tersangat-sangat besar dan dahsyat!

"Dan org-org yg apabila mereka melakukan perkara keji dan menganiayai diri sendiri,mereka ingat kpd Allah lalu memohon ampun dosa-dosa mereka dan siapa lagi yg dpt mengampuni dosa mereka selain drpd Allah dan mereka tidak meneruskan perbuatan keji itu,sedangkan mereka mengetahui"-Ali Imran ayat 135.

19 comments:

~nazierah~ said...

salam..saye suke post nih =)
rseny msti rmai yg t'kne btang hdung t'msuk sy (dlm konteks asyik ulang ksilapan yg sme..BUKAN tngok porn..huhu)
stelah b'taubat & kmbali ke pngkal jlan, hndaklah b'azam spy dpt b'istiqomah.. =)
peringatan utk dri sndri..
thanx 4 d post =D

iqbalsyarie said...

iya...ia lebih kpd peringatan kpd diri sendiri sbnarnya...semoga ada manfaatnya..

Tirana said...

Kak Tirana baru aje dengar dari radio podcasts Mark Gungor pasal porn ni.. Rupanya dalam agama kristian pun tak boleh tengok porn sebab banyak keburukannya dan Islam memang dah terang lagi bersuloh tentang hukum tengok perkara lucah..Memang banyak keburukannya terhadap emosi, fizikal, intelectual dan spiritual.

^inas^ said...

oh.. baru saje td selak majalah al-islam bln disember punya, ade cerita mcm ni juga, ketagih dgn porn..

porn yg teruk2 senang sgt nak jmpa kat tenet. porn yg kecik2 senang pula jmpa kat tv.. nape kissing secara terbuka tak dikategori sbg porn eh? porn ni kena tahap yg tak pakai baju saje ke?

^inas^ said...

tp rasanya bace entri awk ni lebih kpd 'taubat betul2'..

huhu sesuai banget sih utk diri ku..
last week kate tak nak buat dah, tgk2 next week buat lg.

adei~

iqbalsyarie said...

kak tirana-->
banyak keburukan..betul...tu pasal yahudi nak racun otak umat islam,mereka selikatkan unsur porno kpd umat islam.

bahaya!!!

iqbalsyarie said...

inas-->
porn mungkin boleh diertikan sebagai benda2 yg menaikkan nafsu.kan?
erm...taubat tak mau main farmville ke?hahaha..guro jew..

a kl citizen said...

assalammualaikum
saya rasa selepas bertaubat, kena ada perancangan...
bukan taubat membuta sahaja
ada steps/langkah2 yang perlu diikuti dan dijauhi...
terpulang pada individu tersebut

iqbalsyarie said...

a kl citizen-->
salam cikgu.Betul!
betul apa cikgu kata...kalaulah da bertaubat,tp takde perancangan,mesti akan kembali buat tak elok.berapa ramai yg keluar pusat serenti tapi kembali hisap dadah?
sebab takde program susulan...

ღ cikGu aiRa ღ said...

salam...
wew..!! luv this post...!!
adoi la memag kna btag hdung i sndiri..(meaning slalu dh niat x nk wt tp stil ulang slap yg sma..)

ngeeee:D biasa la nma pn mnusia.. hmba Allah yg hina lg dina..

insyaAllah lepas nie akn lbh istiqamah dlam melakukan sesuatu..

:)

cun09 said...

salam saudara iqbal ^_^

waahh dah banyak tertinggal n3 iqbal... masa akak tidak mengizinkan, (dic yg sibuk n jan yg bakal sibuk, 'umah' akak pun dah 'berdebu') baca tp tak sempat nak tinggal komen...tp n3 nii rasa 'sesuatu' jeee...(tq tazkirah ini)

"Sabda Nabi SAW: Orang yang bertaubat dari dosa, bagaikan orang yang tidak berdosa."

iqbalsyarie said...

cikgu aira-->
istiqamah!betul tu...tp yg penting,kena ikhlas nak bertaubat kerana Allah,bukan kerana mak suruh atau pakwe suroh.heheheheh

cun 09-->
salam kak.
takpelah.sy faham kita ni mmg selalu sibuk.Kewajipan sentiasa lebih banyak drpd masa!
tp yg penting,tiada masa yg berlalu dgn maksiat.tQ jugak sbb sudi singgah kak...

ღ cikGu aiRa ღ said...

hahahaha...
ada la stu prkara sy pnah lakukan sbb si dia yg suruh... tp 2 cerita dlu.. ye la msa tgh rak matang.. errr msa 2 18 dh matang kew??

tp sekarag dh 19 kira matag la kn??? hehehehe... pokok pangkal hati kita... klau btul2 niat nk brtaubat apa pn bleh..

setiap amal dn prkara kita dimulai dengan niat... :)

Hajah Nafisah bt. Haji Md. Noor said...

menarik n3 ini. syabas untuk anak muda spt saudara. salam ziarah dr temerloh.

Abd Razak said...

Salam...

Keutamaan apalagi yang lebih besar daripada orang yang bertaubat itu mendapatkan ampunan dari Allah SWT , hingga keburukan mereka digantikan dengan kebaikan.

Allah SWT berfirman, "Katakanlah: "Hai hamba-hambaKu yang melampaui batas terhadap diri mereka sendiri, janganlah kamu berputus asa dari rahmat Allah. Sesungguhnya Allah mengampuni dosa-dosa semuanya. Sesungguhnya Dia-lah yang Maha Pengampun lagi Maha Penyayang." (QS. Az-Zumar: 53)

iqbalsyarie said...

Hajah Nafisah-->
salam sejahtera selalu.jemputlah ziarah selalu =)

Abd Razak-->
Iya,Allah Maha Mengapun jika kita bertaubat.Janganlah sesekali kita putus asa kerana Allah itu lebih dekat drpd urat leher kita sendiri

tulip putih said...

salam.
waa..da agak ketinggln jugak nk follow blog ni..
isi yang selalunya mantap!
teruskan usaha ntok menyeru yer..insyaAllah..

bto3!
stuju dgn semua2 commenters..
isi dalam post ni semua terkena kat btg idung sendiri..
selalu sgt nk ulang kesilapan y sama..

huk3~..
duhai hati,
insafi diri..iskh3
(mnshati diri sndiri)

tulip putih said...

salam.
waa..da agak ketinggln jugak nk follow blog ni..
isi yang selalunya mantap!
teruskan usaha ntok menyeru yer..insyaAllah..

bto3!
stuju dgn semua2 commenters..
isi dalam post ni semua terkena kat btg idung sendiri..
selalu sgt nk ulang kesilapan y sama..

huk3~..
duhai hati,
insafi diri..iskh3
(mnshati diri sndiri)

iqbalsyarie said...

tulip putih-->
salam mesra buat saudari...
sudari jgn salah faham.saya sebenarnaya mengulang-ulang peringatan kpd diri saya supaya saya dapat hakikat itu.Keyahuilah,semua manfaat dan mudharat itu semuaNya drpd Allah.Bguslah jika saudari dpt manfaat =)

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails