April 4, 2010

Cinta tarikan seksual


Ada seorang sahabat tag saya pada gambar di ats di facebook.Bagi saya,gambar ni sangat sinonim dgn fenomena yg berlaku kpd muda mudi sekarang.Tak salah jika saya katakan bahawa antara punca dan sebab pertama dan utama kebanjiran anak hasil zina ialah kerana muda remaja kita hanyut dalam arus percintaan sebelum perkahwinan.

Ada seorang bertanya,'Apa beza antara cinta dengan tarikan seksual?'.Tak mampu saya utarakan jawapannya disini.Cuma saya nak timbulkan kesedaran mengapa kita tidak wajar utk bercinta sblm kahwin,lebih-lebih dgn isu pembuangan bayi dan keruntuhan akhlak yg sgt-sgt kritikal kini.Cinta adalah satu anugerah drpd Allah.Allah mencipta kita dgn kasih dan cintaNya.Allah beri kita nikmat kerana cintaNya kpd kita.Begitu juga Baginda s.a.w,cintanya kpd kita menjagkaui batasan waktu.Saban hari Baginda memikirkan nasib kita,umatnya.

Aisyah r.a,isteri baginda yg tercinta pernah meminta kpd Baginda agar memohonkan syurga utknya.Lalu Baginda pesan kpd Aisyah,'Kau bantulah aku utk memberi syafaat kpdmu dgn kamu sendiri memperbanyakkan sujud!'Baginda tujukan 'rahsia' ini kpd kita kerana cinta kpd kita.Baginda tidak mahu hanya Aisyah,isteri tercintanya sahaja masuk syurga sebaliknya semua manusia masuk syurga!

Manakala para sahabat r.a telahpun termasuk dalam golongan manusia yg diredhai Allah.Di dalam hati,jiwa dan sanubari mereka telahpun terpahat teguh cinta kpd Allah dan RasulNya.Cinta yg menjadikan mereka golongan yg kuat!Cinta yg menjadikan mereka kebal drpd panah musuh-musuh.Saidina Ali r.a dipanah lalu sahabat lain menarik panah itu semasa dia sedang bersolat tanpa dia sedari dan tanpa sedikit kesakitan pun kesan drpd solat kyusuk yg bahan-bahannya ialah cinta,takut,dan rasa hina.

Begitu juga dengan Saidina Abu Bakar r.a yg telah mendermakan kesemua hartanya di jalan Allah semasa perang Tabuk.Baginda bertanya,'Apa yg kamu tinggalkan utk keluargamu?' Lalu dgn mantap,Abu Bakar menjawab,'Allah dan Rasulnya'.Cinta Abu Bakar kpd Rasul membuatkannya sedar bahawa dunia ini tidak mempunyai nilai di sisi Allah hatta sebelah sayap nyamuk pun!Cintanya Abu Dzar al-Ghifari r.a kpd agama islam telah membuatkannya bangga menganut agama ini.Sebaik sahaja dia mengucapkan kalimah syahadah,terus dia keluar menyatakan keislamannya lalu dia dipukul dgn teruk oleh org arab ketika itu.Cinta membuatkan mereka berani!

Wahai remaja,jadikanlah kisah cinta mereka sebagai contoh.Cinta itu anugerah,tapi ia milik Allah.Pernah satu ketika,seorang sahabat mengeluh.Katanya,'Hmm..ada seorang pemuda islam tersungkur dalam perangkap cinta'.Maksudnya ialah seorang yg kononnya mendokong islam,memperjuangkan islam,menjadikan dakwah sbgai maksud hidup sudah terjerumus dalam lembah pencintaan.Salahkah bercinta?

Bila kita sudah mula menjalinkan cinta dgn seseorang,kita sebenarnya sdg berjudi.Kita bertaruh dgn diri sendiri.Adakah cinta itu akan membawa kita lebih dekat kpd Allah?atau ia akan menyebabkan Allah bertambah murka?Untuk menjawab soalan ini,ingin saya utarakan satu ayat cinta drpd Allah Taala di dalam surah al-anfal ayat 2.Sifat yg harus ada pada kita(beriman) ialah jika nama Allah disebutkan maka gementar hati kita dek kerana cinta yg amat sgt.

Org yg hangat bercinta?Hati mereka bergetar tapi kerana menerima sms,panggilan telefon,keluar bersama dan lain-lain.Getaran yg timbul drpd nafsu serakah ini akan sedikit demi sedikit akan menguasai diri mereka.Buktinya cukup besar.Zina terjadi.Sabda Baginda,zina boleh terjadi dgn cara yg berbagai.Hati berzina jika merindui.Kaki berzina melalui langkah.Tangan berzina melalui sentuhan dan mulut berzina melalui ciuman.Semua ini akan dicatat dan dinilai oleh Allah.Ingatlah!

Jika kita perhatikan bahawa sesungguhnya larangan Allah utk kita menjauhi zina diperkuatkan dgn adanya hukuman kpd penzina.Dan ayat hukuman ini dimulai dgn penzina perempuan dan barulah diikuti oleh penzina lelaki.Sebaliknya ayat mencuri dan hukumannya dimulai dgn pencuri lelaki barulah diikuti oleh pencuri wanita.Jelaslah kpd kita bahawa wanita membawa saham yg lebih besar kpd sesuatu penzinaan.sila ruju Quran,5:38(mencuri)dan ayat berhubung zina di 24:2.

Bukannya saya 'bias' tapi saya mahu wanita supaya lebih berhati-hati.Fitnah(ujian) lelaki yg terbesar adalah wanita!Wanita boleh menyebabkan lelaki maju,wanita juga boleh menyebabkan lelaki lemas.Hati-hati juga kerana memang jika berzina,kesannya yg paling jelas berlaku pd wanita.Lelaki akan lari meninggalkan wanita berseorangan melahirkan anak luar nikah dgn bersusah payah.Kerana tekanan yg berganda,wanita akan membuang bayi-bayi mereka.Maka dosa pun berganda-ganda!Oh...malangnya...

Cinta dan tarikan seksual ini sama tapi tidak serupa.Bagi mereka yg mencari cinta,mereka akan meletakkan Allah dihadapan nafsunya.Dia tahu bahawa cinta sebanarnya ialah melalui perkahwinan.Cinta sejati yg akan membuahkan buah-buah iman hasil drpd baja ketaqwaan.Cinta yg akan meneruskan keturunan org-org soleh.Cinta inilah akan akan mendapatkan halawatul iman(kemanisan iman),iaitu mencintai seseorang kerana Allah!

Ingatlah kata-kata saidina Ali,'Janganlah kita terlalu mencintai seseorang kerana kelak dia mungkin menjadi musuh kita.Dan janganlah pula kita terlalu membenci seseorang kerana mungkin kelak dia akan menjadi sahabat kita'.Bukankah ini sesuatu yg terbukti?Bercinta sebelum kahwin tidak akan memberi apa-apa kebaikan sebaliknya ia akan menjerumuskan kita ke dalam maksiat yg sekecil-kecil maksiat itu pun adalah kita lebih banyak mengingati si dia drpd Allah,tuhan kita sendiri.

27 comments:

reen_sofee said...

terima kaseh menyedar kan!
tapi ntah laa. jahil nye diri ini sampai kdg kdg jelse tgk org len bercinta. hmm. memang jahil. benda baik tak nak pulak jeles. tgk org buat dosa pulak jeles. alahaiiii

iqbalsyarie said...

reen sofia==>
setiap org pernah tersilap,tak terkecuali saya...insyaAllah kita akan mendapati bahawa Allah itu Maha Pengampun~

Nuraisyyah said...

post yg mnarik iqbal syarie..:)

Abd Razak said...

Salam..

Amalan yang paling disukai Allah
ialah mencintai kerana Allah dan membenci kerana Allah.

Berpasangan dan cinta adalah naluri dan nafsu, otak mengawalnya. Jika biarkan cinta kuasai diri hingga merosakkan hidup, nescaya diburu
penyesalan sepanjang hayatnya.

abid_pm said...

salam sahabat..

kadang bila menyedari diri jauh dari cinta kepada Ilahi..
merebut cinta yang bukan hakiki dari ciptaan-Nya sendiri..

ada link best.
http://www.iluvislam.com/v1/readarticle.php?article_id=568

nUr_Of_IsLaM said...

betul tue...wanita itu fitnah...ttp bila bercakap soal cinta. Bermcm alasan yg diberi bg menghalalkan perbuatan itu. Mungkin mentafsir diri lebih kuat utk menolak kemungkinan Allah itu pemegang hati manusia, sehingga menganggap, hanya bersms, berjumpa disampingnya teman... tiada salah...wallahu'alam

Anonymous said...

salammu`alaika

iman pengawal...pendinding..fitrah manusia...agar tetap berada di jalan iman dan islam

agar tetap berada di jalan keamanan dan keselamatan..

musafir kehidupan said...

Suatu pandangan yang sangat berbeza dengan mana-mana buku yang ana baca sebelum ni..
semoga sentiasa bersemangat untuk menulis..
Tapi nak tanya camna nak follow blog ni? Ana baru bergiat dalam dunia blogging ni..
Syukran untuk perkongsian~

iqbalsyarie said...

Nuraisyah==>
Terima kasih sudi baca.Really apperciate~


Abd Razak==>
Salam saudara.
Cnta itu indah kerana dgn cinta,kita kenal siapa dia pencipta kita =)


abid==>
Salam sahabat =)
thanks for the link!nice =)

iqbalsyarie said...

nur of islam==>
BEnar sekali apa yg diperkatakan itu.Cukup tepat! =)


musafir kehidupan==>
Iya..sama-sama kasih =)
InsyaAllah sy akan terus menulis jika Allah izinkan.

nUr_Of_IsLaM said...

cinta itu fitrah...namun ke mana kita menghamparkan cinta kita dan bagaimana...itu yg membawa kpd salahnya, wallahu'alam...

embun d tengah malam said...

bagi sy..saya pun pernah tersilap..

tuhan ciptakan utk lelaki utk perempuan..perempuan utk lelaki..

so boleh saja nak bercinta..yang penting jgn buat aper yg dilarang oleh agama..cinta itu nikmat tuhan,,anugerah tuhan,,perosaknya manusia sendiri,,pendapat saja..maaf

^inas^ said...

..............


nak kawin...............

Pei Pan said...

Kalau ikut hukum dah terang lagi bersuluh, berpasangan [couple] hukumnya haram.

Manusia di lahirkan dengan perasaan kasih dan sayang. Dan, kasih dan sayang ini tidak salah selagi disalurkan di jalan yang betul - yang tak bertentangan dengan syarak.

Kalau hubungan itu mahu dijadikan lebih serius, lebih baik cepat berkahwin untuk menghindarkan perkara yang kurang baik.

Perkara zina ini bukan hanya melalui perbuatan tetapi juga imaginasi. Sekarang zaman internet, melalui telefon selular pun pasangan boleh bayangkan yang bukan-bukan.

Pintu untuk syaitan menyelit sangat terbuka, jika iman kita hanya senipis kulit bawang, karamlah kita. Sorak sorailah para syaitan. Kemudian, lahirlah insan kecil yang langsung tak berdosa.

Apa pun, ini semua bergantung kepada diri kita dan juga pasangan. Jika kita teruk tapi pasangan boleh membimbing, insya Allah akan okey - terutama pada perempuan, perlu cari lelaki yang baik sebagai pembimbing.

fathiyyah said...

kak suka entry ni, terima kasih memperingatkan :)

abid_pm said...

Salam iqbal..
aku nak bagi ko satu anugerah ni..
ko nak ke taknak.
lepak blog aku japp.

http://generasieraremaja.blogspot.com/2010/04/top-blogger-2010-award.html

wanshah said...

saya bersetuju sangat² dengan pandangan iqbal ni. memang betul skarang ni berlakunya banjiran anak luar nikah disebabkan muda mudi yang hangat bercinta. ketika bercinta, smuanya indah. lembut gigi dari lidah. waktu bercinta ni la syaitan seronok menghasut manusia utk terjun ke lembah zina. tambahan pula skarang ni dah terlalu bebas. berdating dikawasan terbuka tu dah menjadi perkara biasa. kadang² bile difikirkan semula, risau masa depan anak² kita nanti. mesti lebih dahsyat lagi ujian dan dugaannya. nauzubillahi minzalik. teruskan usaha awak utk menulis sambil berdakwah iqbal. :-)

http://wanshah87.blogspot.com

musafir kehidupan said...

Ana pun setuju dgan pandangan wanshah.
Ada sorang naqibah beritau,sebelum kawin syaitan akan try their best untuk mendekatkan couple tu,tapi bila dah kawin..syaitan dan tenteranya akan berusaha untuk menjauhkan pulak...
jahatnya syaitan..
semoga kita semua dapat perlindungan dari godaan2 dan tipu daya mereka ni...

Buku Telaga Biru Sdn.Bhd said...

alhamdulillah..terr 'drop' ke blog ini dan ade sesuatu boleh 'diambil' trm ksh..mg ade bahagian si penulis di sisi Allah Ta'ala..ameen mudah2an..

deena farhana said...

ke hadapan adik iqbal yg di kasihi.

pertamanya, nk bgtau...kak xdtg sini xbermakna kak dah xnak kawan..kdg2 waktu dan kesihatan yg mghimpit myebabkn tidak ter'klik' blog mantap ini..so...dont judge like that ok :)

emm..setiap entri iqbal di dalam blog ini kak suka krn lebih berbentuk ilmiah. org membaca sesuatu yg baik, insha Allah ganjaran indah.

moga iqbal sentiasa thabat di medan ini.

harus di ingat, segala benda yg kita lakukan di dunia ini WAJIB semata-mata kerana Allah..menulis juga kerana Allah..maka bercinta apatah lagi. Jika merasa cinta yg dtg matlamatnya bkn utk redha Allah, maka tinggalkanlah ia.

salam mahabbah buat adik iqbal dari pena farhana :)

Faarihin said...

setia menunggu mendapat cinta yang lebih diredhaiNya..

amy said...

setuju dgn ^inas^.


:))


terima kasih kerana mengingatkan. :)

muzhafar said...

salam iba.. :)

bagus artikel ko ni.. :)
jzkk atas perkongsian ilmu :)
semoga kita semua mencintai ALLAH dan Rasul lebih daripada selain keduanya.. :)

^_^

the sleeper said...

betullah cinta tu bahaya
tp kalau xcinta xkenal
no i mean we need to get knowing each other, zaman skrg dah kenal lama pon macam2 jadi. kalu xkenal lagi lah..
so kuatkan iman oke.
mmg cinta buta
tupasal org yg cinta2 jalan aje pimpin tngn. haha
so jadilah pencinta yg celik.
ingat allah, rasul, agama, parents....

Rina (◕‿◕)✿ said...

wow! rina baca satu2. macam xpecaye je ehehehe

nape bila nama Allah disebut hati rina x begetar..sedihnye..
kadang2 tepk knape rina dilahir zaman ni..kalau lahir zaman RasulAllah pastu jadi Aisyah ke kan best heee

sayer said...

terimakasih kerna berkongsi ilmu,,
kupasan y bernas,,
maka yew,,- cinta la y satu itu dahulu baru lah mencari cinta utk berkeluarga,,

Anonymous said...

trima kasih sbb konc ilmu ni....sy pernah terjerumus dlm dunia cinta....cinta untuk suka2 dan hny untuk melafazkan kata2 manis..akhirnya hubungan tu penuh penipuan n kesakitan....sy rasa hati sya dah gelap...gelap dek cinta manusia...sy rasa kejam sgt pd dri sendiri....

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails