May 30, 2010

Untukmu atau untukMu ?

Cuti Hari Wesak 3 hari ni,banyak masa saya habiskan dgn menonton tv.Tapi tak best pun sbb mak sy dah potong sports.Mmg tak best sbb takleh tengok bola!huhu..tapi yg bestnya,sy dpt tengok rancangan imam muda episode 1.Best!Sgt best!

Tapi yg paling best ialah bila bukak aje astro oasis,banyak kali tertengok klip lagu ‘ketulusan hati’ nyanyian Anuar Zain.Famous kot lagu tu dulu.Sbb tu saya tahu lagu ni.Tapi yg menarik dan best sbb lirik lagu tu dah berubah sikit.Dulu masa mula-mula saya dengar,lirik dia mcm ni,”mencintaimu..” tapi yg sy tengok kat astro mcm ni,’mencintai-Mu’.

Mmg terkejut dan pelik gak mula-mula tapi bila saya dengar dan hayati lirik lagu tu,mmg lagi sedap bila mencintaimu jadi mencintai-Mu.hehe..bagus la lagu tu!1 lagu,tapi ada 2 lirik dan 2 cerita berbeza.At the end,ia sebenarnya terpulang kpd kita punya mentality.Bagi pemuja wanita atau org yg hangat bercinta,mmg dia akn fikir awek/pakwe dia aja.Tapi bagi org yg memuja Allah,dia mesti set dlm otak yg lagu tu lagu ketuhanan walaupun Anuar Zain yg nyayi.

Saya taknak kritik sapa-sapa tapi saya nasihat supaya semua org berhati-hati,lagi-lagi kpd remaja mcm saya.Kita minat muzik,itu pasti sbb music tu salah 1 drpd jalan Yahudi attack otak kita.Saya tak salahkan sesapa,kecuali Yahudi.Tapi saya nak kita semua berhati-hati sikit dlm memilih hiburan dan lagu sbb takut-takut akidah kita terbatal.

Saya ambil contoh,sebuah lagu yg liriknya begini,’Tanpa mu aku aku mati’.Jika ‘mu’ itu merujuk kpd Allah,tak apa lah.Tapi kalaulah ‘mu’ tu merujuk kpd manusia,maka secara tak langsung kita telah memperhabakan diri kpd manusia.Begitu juga dgn satu lirik lagu yg berbunyi,’Tiada lafaz yg lebih agung,kalimah cinta mu yg ku tungguh-tunggu’.Sama juga.Kalau ‘mu’ itu merujuk kpd lafaz Lailahailllah(kalimah toiyibbah) maka itu bagus.Tapi kalau kita meletakkan manusia sbgai ‘paling agung’,maka secara tak langsung kita telah mendewa dan mentuhankan manusia.Kesimpulannya,saya nak ucap terima kasih kpd uncle driver bus dan kwn-kwn saya yg suka pasang lagu kuat-kuat sbb kerana mereka,saya ter dengar lagu-lagu ni.Nasihat saya,berhati-hatilah.Jgn salah berhibur.



p/s-saya minat Maher Zain.Lagu-lagu dia best sgt!

17 comments:

Lynn Nasir said...

salam,
ha'ah, lagu anuar zain tu sudah tukar :D tp lagu tu tak pernah menghanyutkan saya..oh, lupa..saya dah kawen. hehe!

iqbalsyarie said...

(1)-kak Lynn
Ala kak...nyanyi la sekali sekala utk hubby..heee

sugar2 kapas strawberry said...

ohh sy suke gak lagu ni.best..bgsla klu lagu dia bersifat ketuhanan.

lagu omputih kdg2 iluminati..so kita dok lalak2 tnpa paham meaning dia.tu yg haru tu.so bila nk minat lagu tu cari kamus dan fahami lirik dia..kot2 dok puja agama dia kn.

Norshahirah Mohamed Paid said...

salam,

pada pandangan saya tak salah untuk berhibur tapi ada batasnya.

tak dpt nak di nafikan sekarang ni, sudah menjadi trend orang2 muda gemar akan lagu english, maklumlah lirik2 nya pun memang memuja habis la.. tapi saya sgt appreciate sesetengah penyanyi seperti maher zain, zain bikha, dawud wharnsby, yusof islam yang menggunakan bakat mereka utk menarik generasi2 muda..

mungkin kepada sesiapa yang gemar dgr lagu english dari kumpulan2 hoobastank ke, taylor swift ke, justin biebier ke, apa kata jinak2kan juga dgr lagu daripada zain bikha, dawud wharnsby, maher zain.. lagi best dan menyenangkan hati..

p/s: betul2, lagu anuar zain tu mmg agak mengejutkan bila keluar dari astro oasis, dan lirik telah di ubah sdikit..

wasalam

iqbalsyarie said...

(2)-Cik Gula kapas
Betul tu kata kamu.Saya pun mmg jarang dengar lagu.Jadi setakat yg famous2 tu saya kenal la sikit2.Lagu english lagi bahaya sbnrnya.Apapun,nak berhibur silakan..tapi kena hati-hati la sikit.kan?

(3)-norshahirah
Saya tahu 2 nama aje!Maher zain dgn yusof islam.Nama yg lain tu bakal saya search~sbb saya pun suka dengar benda2 cmni.Tapi kalau boleh,mmg nak cari hiburan yg bermanfaat.Thanks atas kunjungan dan suggestion kamu~

An-Nur Sofiyya said...

Salamm..
oOo..sya pilih Untuk-Mu..
he..he..he..

hanie@nisya said...
This comment has been removed by the author.
iqbalsyarie said...

(4)-An Nur Soffya
itula pilihan terbaik! =)


(5)-hanie@nisya
Perggghh...kamu ni agak-agak la nak gurau.Kalau org salah faham mcm mane?aduyai...papepun,saya dah baca semua entry kamu yg saya tertinggal aritu!wahahaha..

Lagi 1,tak payah la dengar lg lahu2 mcm tu.Sgt bahaya!Bek kamu layan Maher Zain aje.Terbaik wok~!

Abd Razak said...

Salam..

Dengar lagu kena hati-hati dengan senikatanya..

hanie@nisya said...

takot saham jatoh la tu.k fine. Takkan gurau pape lagi. Yup tau kamu dah bace entry sy.

K la. Salam

iqbalsyarie said...

(6)-Abd Razak
Yup!Betul tu..kena pilih.

(7)-hanie@nisya
Takde maknanya sy nak risau jatuh saham nye..bukannya benda tu penting pun.Tapi saya cuma nak kata,gurau pun jgn sampai nanti ada org salah faham pulak.Boleh jd fitnah tu..harap tak majuk~hee

hanie@nisya said...

watpe nak kisah sy majok or tak. Nant ade yg salah phm plak. Pepun sory . Bye

fareha azhar said...

terbaik!

mmg byk lagu yg boleh ade double meaning. terpulang kpd kita sendiri nk mksdkn yg camne. jom fikir2 smule.

moga istiqamah. :)

iqbalsyarie said...

(8)Fareza azhar
Jazakillah.Moga ada manfaat

aMy said...

thank you 4 sharing this info (=

akan lebih berhati-hati lepas nie ehe

♥ Love Journal ♥ said...

terima kasih iqbal kasi peringatan cmni..kita selalunya asyik dgr lagu tu..suka lagu tu..tapi kita tak hayati lirik nya..kalau lagu english lagi la bahaya..ntah apa2 lirik..kita ikut ja nyanyi..semoga kita semua dilindungi Allah SWT dari perkara-perkara mungkar..

maCy said...

salam ziarah..

Tanpa mu aku aku mati’.Jika ‘mu’ itu merujuk kpd Allah,tak apa lah.Tapi kalaulah ‘mu’ tu merujuk kpd manusia,maka secara tak langsung kita telah memperhabakan diri kpd manusia.

sangat suka part ni.. sangat setuju dan terima kasih utas peringatan :)

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails