Maaf,saya bukannya sombong.

Kawan-kawan saya pernah kata saya ni sombong.Tapi saya tak ambil kisah lgsung sbb saya tak pernah rasa saya ni sombong.Tapi semalam bila terserempak dgn kwn perempuan sekolah rendah dan dia pun kata saya sombong,sy rasa terpangggil utk menerangkan perkara yg sebenar.Saya tak sombong dan saya tak mahu memiliki sifat yg demikian itu.Saya cuma mahu bersikap berhati-hati dlm pergaulan dgn perempuan.Sejujurnya,kwn perempuan saya yg masih contact kurang lebih 5 org shj.Itu pun kwn masa sek rendah.Kwn yg kenal melalui alam maya ramai sikit,itu pun sejak saya ada facebook dan blog ni.

Saya bukannya tak boleh nak bergelak ketawa dgn kwn-kwn sy,bukan juga saya tak boleh nak bercerita dan berbual dgn perempuan,cuma saya diingatkan utk berhati-hati.Sabdaan Baginda s.a.w,"ittakun dunia,ittakun nisa"-Takutilah dunia.takutilah perempuan.Mungkin 'sombong' yg org nampak pada saya tu ialah sikap hati-hati saya.Saya bukannya jenis org yg memilih kawan,kerana alhamdulillah saya diberi sedikit nikmat iaitu mampu bergaul dgn semua jenis org tapi saya taknak menggunakan alasan 'just friend' utk saya terlalu rapat dgn kaum wanita.

Mungkin fakta ini akn mengejutkan,tapi biarlah saya ceritakan disini agar ia menjadi ikhtibar.Saya pernah terperangkan sekali dgn cinta yg so-called 'cinta enta-anti'.Tahu tak?Cinta yg telah diislamikkan kononnya utk dihalalkan walaupun haram.Apa yg pasti,ketenangan(yg merupakan tanda redha Allah) itu tidak sy miliki.Barulah saya sedar bahawa cinta tak seharusnya begini,tapi seharusnya ada kebersamaan dgn Allah.Mmg nampak mcm islamik,sbb saling berpesan utk kebaikan,tlg kejutkan sahur,tlg bagi semangat motivasi dll,tapi tenyata itu pd permulaannya shj.Jarum syaitan sgt halus,sedikit demi sedikit dia memesongkan dan merosakkan niat dan matlamat asal.Alhamdulillah,kami diberi sedar oleh Allah dan apa yg terjadi,saya serik dan saya tak mahu step on the same trap again!

Biarlah slps ini,cinta ini dimiliki oleh zaujah saya.Wallahua'lam.Saya mahu sibuk mencari cinta syarie.Cinta Allah lebih patut utk saya cari.Nabi s.a.w sendiri pernah bercerita tentang 1 faktor yg menyebabkan kejatuhan bani israel(ahli kitab),salah 1 ialah kerana fitnah wanita.Dan Baginda juga pernah menyatakan dlm hadisnya tentang akhir zaman,bahawa wanita adalah 1 fitnah(ujian) sgt besar kpd lelaki.Buktinya?Dlm peristiwa Nabi Adam a.s yg dicampakkan ke dunia kerana makan buah khuldi.Pada mulanya Iblis mahu goda Adam,tapi tak berjaya.Lalu Iblis goda hawa,dan dia berjaya.Lalu Hawa pun memujuk, terus memujuk,dan menggoda Adam utk makan,lalu mereka dicampakkan ke atas bumi dlm keadaan terpisah.Punca Nabi Adam dicampakkan ke bumi?godaan dan ajakan isterinya sendiri,Hawa.
(saya cuma tak mahu jatuh ke dlm perangkap yg sama)
Dlm kesempatan ini juga,saya mohon 1001 maaf jika perangai,tingkah laku dan akhlak saya sumbing pada kaca mata anda.Sejujurnya,saya seorang yg mudah memberi maaf tetapi susah utk meminta maaf.Bagi saya,jika saya tak bersalah apa perlunya saya meminta maaf.Jadi kpd sesiapa yg pernah terasa dgn sikap saya,saya mohon maaf.Selepas ini saya akn lebih berhati-hati dan memperbaiki akhlak saya.Kesimpulannya,saya bukannya sombong terutamanya kpd perempuan,tapi saya cuma berhati-hati.Persahabatan(ukhwah) seharusnya menjadi sesuatu yg dpt mendekatkan kita kpd Allah,bukannya menjadi penghalang utk mendekatiNya.Harap maklum.Maaf lagi sekali.
Previous
Next Post »
24 Komentar