August 18, 2010

Repost ; Masalah Facebook

Persoalan
Seseorang bertanya kpd saya iaitu; “Boleh tak seseorang yg berlainan jantina add org lain dlm Fb?Niat asalnya mmg nak dptkan kebaikan dan ilmu drpd org itu,tapi ada org kata,tak cukup ke ilmu yg diberi oleh ustaz ustazah,ceramah-ceramah dan usrah-usrah.

Soalan seterusnya ialah berkaitan dgn meletakkan gambar di FB.Dia bertanya hukum.Bilamana bercakap pasal hukum,saya risau utk bercakap tentangnya kerana takut-takut pendapat peribadi saya akn mempengaruhi penulisan saya seterusnya menjadi disalah tafsir sbgai hukum.Tp InsyaAllah sy akan berhati-hati.Persoalan tu kita bincang sbntar lg.

Wanita Madinah
Saya suka mengambil kata-kata pujian Saidatina Aisyah r.anha kpd perempuan Madinah dgn mendeclare bahawa mereka(wanita Madinah) ialah sebaik-baik wanita.Persoalannya mengapa perempuan Madinah menerima pujian sebegitu?Ini kerana mereka ialah golongan manusia yg sgt pemalu tetapi sgt tidak malu utk menuntut ilmu!Sifat malu mereka yg cukup menebal menyebabkan mereka sgt menjaga adab,akhlak dan batas bergaul.Tapi dlm masa yg sama,mereka tidak malu utk bertanya soalan-soalan kewanitaan sprt haid,nifas,isthihadah dll.

Jwpn saya

Jadi jwpn saya dlm isu meng ‘add’ org pastinya ia kembali kpd niat.Niat tu kerja hati,maka mintalah fatwa hati..dan jgn sesekali minta fatwa nafsu.Jika hati rasa ragu-ragu dan serba salah,maka segeralah tinggalkan.Niat menuntut ilmu,bukannya utk menggatal nak usyar-usyar org tu.Menuntut ilmu agama ialah kewajipan yg tidak gugur hukumnya sekalipun anda bergelar engineer atau doctor.Tahu?

Gambar
Dalam FB saya sendiri,tak banyak gambar saya yg saya letak.Bukan apa,tak suka.Kalau anda nak letak gambar di FB,ada beberapa nasihat utk anda.Pertama sekali,akhlak anda dlm gambar perlu dijaga lbh-lbh lagi org perempuan.Anda bidadari,apakah layak utk bidadari posing dgn sgt gedikksss?oh!maksud saya dlm isu aurat,bukan setakat pakain perlu menutupi aurat(longgar,dan tudung tutup dada),tapi posing anda juga perlukan jagaan..
(gambar ni sgt lucah lucu.haha)
Seterusnya,apa niat anda letak gambar?Niat ni penting kerana ia membezakan antara pelacur dgn peluncur.Ia juga membezakan antara org baik dan org yg sebaliknya.Tujuan letak gambar ialah supaya org tahu bagaimana rupa kita.Cukup sekadar kalau terserempak di Mid Valley,org boleh tegur kita.Bukannya tujuan nak dipuji..’eh,cutenya awak,mcm beruang’.Dibimbangi nanti akn timbul riak,bangga diri,sombong dan menunjuk-nunjuk.Kecantikan kita hanya layak utk dimilki bakal suami/isteri kita shj.Simpan!

Saya juga sarankan supaya sebaiknya jgn bergambar secara individu.Sebabnya,takut-takut ada org berniat jahat dgn anda.Bukankah gambar di internet boleh dgn mudah boleh di save dlm lappy?Tak takut ke bila org yg entah siapa-siapa,ada save gambar anda lalu memandang gambar anda penuh nafsu,setiap hari! Scary!!!atau lebih teruk,ada org akan adobe photoshopkan gambar anda jd 18SX.tak takut?

Kesimpulan
Takde masalah nak add org lain jantina kat FB,tapi niat kena tulus.Mengambil ilmu dia,bukan nak manggatal dgn dia.Nak letak gambar pula letaklah.Asalkan adab dan tertib dijaga.Hati-hati,takutlah kalau gambar anda dijadikan bahan pemuas nafsu.
video
p/s-Saya rasa terpanggil utk re publish entry ni,sbb video di atas.Tengoklah ya :D

32 komen:

n0vemBer zuLu said...

oh ye btol... sy juga pernah diwarning sedemikian rupa dgn berulangkali (sbb kedegilan sy)...
(kes gmbr hehhe)

aNiSa hANg tUaH said...

saya dah balik ke kampus
masih rindu kampung
rindu family
:(

echah mashuri said...

berbalik pd niat:)

Sidratul Muntaha said...

Membaca ini sebelum tidur.Fikiran kita agak serupa~

P/S: takdir?saya suka ayat itu.hehe..

melatidaisy said...

salam iqbal,

syukran kathir utk peringatan ni.kadang2 akak ingt, kadang2 akak lupa (T_T)

rhapsody LiN said...

lin suka en3 ni :)

stuju ngan ape yg awk ckp tu..

Yuni Aisyah said...

sekarang nie dunia teknologi mcm2 leh buat..takut gak la bila fikir..=(

iqbalsyarie said...

(1)-nOv Zulu
So,kalao nak letak...sila hati-hati la pasni..hehe


(2)-Nis
Rasanya semua org yg normal akn rindu parents dia..kan?


(3)-echah
Niat!Ya..Niat tu penting


(4)-Sidratul Muntaha
Mungkin serupa...tapi saya ada FB,tapi kamu takde...hehehe


(5)-melatidaisy
Sama-sama kak..peringatan kpd saya sbnrnya.Org lain mungkin baca sekali,tapi saya baca berkali-kali...


(6)-Lin
yee...tQ..hehe

Farid MOFASAD said...

gua ingat selama nie lu wanita

Yuni Aisyah said...
This comment has been removed by the author.
Yuni Aisyah said...

dah tinggalkan jejak kt entry nie..hehe

http://unniesya.blogspot.com/2010/07/seksi-seksa-aku-melihatnya.html

Anonymous said...

apa benar yakin yang memang tersedia jodoh utk kite yang mungkin belum diketahui siape gerangan..?

boleh jadi juga..kite mmg tidak berjodoh di dunia ini..kerana (kononnya)jodoh kite dimatikan awal..

atau mungkin kte juga yang ditakdirkan menutup mata sblm sampai jodohnya..

atau mungkin juga kite diuji tidak berjodoh sampai ke lahad..~

blogwalking..~

Lelaki Ini said...

thanx info!

cemomoi said...

bila tengok cermin baca doa, bila tengok gambar, alamak rasa lawa... riak pulak dahhhh

tima kasih mengingatkan sesama kita

Rina (◕‿◕)✿ said...

susala fesbuk. nanti orang tag tag, last2 beratus2 gambar kat fesbuk hehehe

1 je jalan. jgn msuk dlm gmbr isk xleh2 :p

nas said...

iqbal..teringin aku nak tulis status married kat facebook walaupon xde awek..ehehehhe....pics kat fb ak letak banyak gak...rse cm nk delete tapi sayang lak..huhu

light 0F happiness said...

salam iqbal,
syukran atas perkkongsian. yup, sy setuju dgn anda :)

light 0F happiness said...

salam iqbal,
syukran atas perkkongsian. yup, sy setuju dgn anda :)

hANySS JonG said...

thanks ats perkongsian...sy suka pandangan awk...=)

SuMaiYaH said...

sama2.

terhibur? takde pun. tapi saya suka cerita tentang post ini.

wanita yang baik adalah yang tidak memandang dan tidak dipandang.

wanita. fitnah terhebat akhir zaman.

berkata bukan bermakna saya bagus.

peringatan bersama.

moga thabat.

wallahua'lam.

maCy said...

betul.. takut nk bgmb "luar biasa" wlupun org len ase biasa.. segan..

dan, stuju wanita tu fitnah~

fiD said...

iqbal, aku niat utk dapat kawan blogger, hehe

reen_sofee said...

huhuhu
dah stat cuak dah neh!
hahaha

iqbalsyarie said...

Saya nak balas komen satu-satu...rasanya tak mampu lah...sbb saya nak exam dah ari rabu ni..huhuhuhu...soory guys..huhu..pray for me!

jane said...

say no to FB
senang

hahahahah

nisya said...

no komen. Xaktif fb

deena farhana said...

mantap ust..pena farhana sukaaaaaa entri2 dia..hee

semoga berjaya dlm exam :)

LoKMaNHaKiMKaMaRuDiN said...

bagos entry ni,,,tapi orang cam aku ni sapa la nak dengki2,,,

bukan ada ferrari enzo pun,,,hehehe

weh nak nanye cam ne ko wat komen ko kaler pink??

Lynn Nasir said...

Assalamualaikum Iqbal! ^^

:)

fara said...

heheheh.. entry sal gambar erkk..=p

’eh,cutenya awak,mcm beruang’.hahaha.. cam klakar jerk.. ni nak puji ker kutuk.. huhuhu.. btw
thanks for da info..
betul jugak kan..
diri seseorang hayan untuk y berhak sahaja..
sy pun dulu tak suka letak gambar kat fb..
just lately ni jerk..
tapi rasa cam nak buang balik jer..(da buang pun.. tinggal sikit jerk.. dont know whether diri iklas atau tdak.. tapi sememangnya sy sekarangsedang mencuba untuk bergerak ke arah kebaikan..)lg2 lepas dengar apa y awak cakp..

ok nasihat kamu diterima..
untuk kebaikan semua an???
btw thanks for all info!! nanti buat entry bebanyak sal benda semua ni erk..:-) coz sy suka.. wee~~

Insan Marhaen said...

IM tak ketagih sangat berFB berbanding blogging.

bagi IM, FB lebih kepada mereka yang suka merapung parang sekeper...

Farah Farhana said...

thanx,,
suke pndapat eqbal pasal entry neh,,
i've got some information from this,,
tq sngt2,,

Related Posts with Thumbnails