August 7, 2010

Jemaah Tabligh


Maaf kpd si anonymous yg bertanya kerana 2 minggu baru saya jawab.Saya terlupa sbnrnya.Maaf ya.Apapun,terima kasih bertanya.Soalan yg baik.

Saya pun!
Saya pun org tabligh juga.Ramai org tak tahu pasal ni.No joke.Saya pernah iktikaf masjid sri petaling.(cerita masjid sri petaling).Saya ada masa ijtimak dunia.(cerita ijtimak)Saya pernah 'keluar' juga,tapi saya tak biasa pula jumpa dgn org yg mcm dlm soalan tu-iaitu org yg tak bekerja,cuma tahu bertabligh aja.

Tapi saya tak pelik sbb mmg wujud banyak sangat cerita buruk pasal jemaah ni.Banyak sangat.Mengarut!Ada org kata jemaah tabligh ni ekstrem lah.Ada org kata jemaah tabligh ni selekeh,bodoh,gila dan mcm-mcm lagi la!Lebih buruk,ada yg menuduh jemaah ini sesat.Nauzubillah.

Atas dasar apakah mereka dituduh sesat?Tidakkah surah al-Baqarah ayt 185 dgn jelas meyatakan bahawa Al-Quran ialah pembeza antara benar dan salah.Maka,selagi mereka ikut Al-Quran,mereka masih dikira berpijak di jalan yg benar dan tak sesat!Jgn tuduh melulu.Nanti badan binasa.

Jawapan saya
Sblm sy jwb,saya nak tanya.anda suka rambutan tak?skrg kan musim rambutan.Rugi tak makan!kalau anda ada pokok rambutan kat rumah lagi bagus.Saya nak anda tengok pd pokok tu,buah rambutannya merah-merah kan?ada tak yg masih putik menghijau?dan ada tak rambutan yg dah hitam memburuk?

Pastinya ada!Samalah dgn manusia di dlm kelompok ramai sprt geng tabligh ni!Dlm ramai-ramai mereka ni mmg ada yg tak elok dan tak patut dijadikan contoh.Jadi,jika benar wujud manusia yg hanya tahu berdakwah tapi tak beri nafkah kpd anak bini,maka org tu dah silap la!

Nafkah itu wajib,dan dakwah itu juga wajib tapi kewajipan dakwah itu berbeza mengikut keupayaan individu.Tengoklah diri sendiri,kalau anak kat rumah kebuluran,maka ketika itu memberi mereka makan adalah lebih wajib dan utama!Tidakkah itu sesuatu yg jelas?Langipun,mengapa perlu susukan kera di hutan tapi anak sendiri dibiarkan mati kelaparan?

Mengapa sibuk sgt nak ubah org lain tapi diri sendiri taknak diubah?Saya petik kata-kata Imam Hassan al-Banna,"kalau anda mahu islam tertegak di muka bumi anda,maka anda tengakkanlah dahulu islam di dlm diri anda". Dan semunya kembali kpd iqra' iaitu ILMU.Saya pernah kenal seseorg yg sgt bersemangat dlm jemaah ni,tapi takde ilmu.Kisah benar..

Dia penuntut IPTA yg sedang mengambil jurusan perakaunan.Saya utarakan persoalan riba,sbb ia berkaitan dgn apa yg dia belajar tapi lgsung dia tak tahu.Lebih teruk,riba pun dia tak tahu apa dia!Ni bukan 1st case..banyak dah!Perkara ini disebutkan dlm hadis yg diceritakan oleh Anas r.a bahawa,"akhir zaman ni mmg akn wujud 2 golongan manusia ini-iaitu ahli ibadat yg jahil dan ulama-ulama yg  fasik".Apapun,saya mendoakan supaya dia semakin mendalami ilmu agama,tidak hanya mengahabiskan masa membaca kitab biru fadilat amal dan termasuk dlm golongan manusia yg beramal tanpa ilmu.Bahaya!

Okey,back on track.Sesungguhnya sy tak pernah lg jumpa org tabligh yg selekeh.Yang saya jumpa,org-org tabligh ni semuanya kaya-raya.Ops,silap.Sebenarnya kaya dan zuhud,sprt sifat Abd Rahman bin Auf r.a Saya pernah jumpa dan lepak bersama Dato' lagi.Amazing!Org yg berpangkat Dato' pun masih sanggup merendahkan diri duduk masjid.Susah kot nak jumpa org kaya yg berulang alik ke masjid zaman skrg.Org miskin pun tak kenal masjid,org kaya lebih susah lah.

Kesimpulan
Tabligh ialah 1 jemaah yg baik walaupun masih ada beberapa perkara yg harus diperbaiki.Tolong jangan melatah.Sebaliknya terimalah kritikan dan nasihat saya ni dgn lebih terbuka.Kalau boleh,tekankanlah lebih sedikit kpd ilmu agama terutamanya ilmu membaca Al-Quran.Sekurang-kurangnya boleh baca lebih baik drpd budak sekolah rendah pun dah okey.

Sebelum saya menamatkan entry ni,saya nak minta maaf lagi sekali jika penulisan saya menyinggung mana-mana pihak.Anggaplah ini kritikan yg membina,bukannya menghina.Dan kpd yg bertanya,saya mohon maaf jika jwpn saya ni sgt dhaif.Sebaiknya biarlah org tabligh sndiri yg jawab soalan ni,saya bukan org yg tepat utk menjawab.Maaf lagi sekali.

p/s-saya berhajat nak update blog setiap hari,anda rasa anda sedia tak baca blog ni setiap hari? ;D

32 comments:

M a W a D D a H said...

sedia baca kalau ada kelapangan...:)

- abdul hadi abdul muti - said...

kalau online hari hari,ape salahnye bace blog ko hari hari.huhu

aNiSa hANg tUaH said...

tabligh?
hmm
nis pun pelik.
kalau kat kawasan perumahan nis kat area jb tu,.
if ade sekumpulan org tabligh lalu nk bg dakwah ramai je yg masuk rumah kunci pintu
haishh,,

ibnu dinar said...

dakwah jalan terus walau apa pon halangan...... tak ada mujahadah lah kalau orang semua suka dengan kita... nabi s.a.w buat dakwah dulu lagi bermacam - macam dugaan dan cabaran. peduli apa dengan cakap-cakap orang, yang penting buat kerana Allah s.w.t.

sugar2 kapas strawberry said...

tabligh itu satu jihad bkn?

iqbalsyarie said...

(1)-Mawaddah
Ok.Terima kasih~insyaAllah~


(2)-adi
Hehe..tak salah~


(3)-Nis
haha..pint tertutup takpe..jgn hati tertutup!bahaya!!!


(4)-ibnu dinar
absolutely ;D


(5)-cik Lin
Wallahua'lam..saya tak sure.They said mcm tu la..tapi yg saya perhatikan,mcm tak je..entah~saya tak tahu.

amira said...

seperti kain putih jika ada satu titik hitam.. mata kita akan dapat melihat titik hitam itu dengan jelas sambil tak memberi perhatian pada lain tempat berwarna putih...

echah mashuri said...

ade kwn rapat yg penah join tabligh ni...alhamdulillah dia nmpk lain skrg..berubah kearah kebaikan

fiezah91 said...

baca je n komen kalo ada masa nak on9..heee.. update la ye :)

mama HidayahAmin said...

dulu saya tengo tablig ni semacam je.. tapi bila saya kahwin dengan arwah yang memang bergiat dengan tablig baru saya tahu bagaimana... kata orang "tak kenal maka tak cinta"...

Insaallah jika diizinkan Allah...

PinQib said...

tabligh tu apa??





Sekian. Eh. Ada update la. Jom singgah!

I win a big apple! Yummy!

Blogging boleh dapat kanser?

Magibon, makhluk comel

nas said...

di ipta nas memang ader tabligh n nas memang berkawan baik dengan mereka,
tp kurang suke bile diorang ajak2 g jauh2 cm kl selama 3 hari@40 hari...
tapi diorang still ok...baik....namun yg sedih..mereka kurang 'mentabligh' pada orang yg kurang berpendidikan agama.....tue yg aku kurang suke..maaf buat iqbal terase...huhu

jom bace entri terbaru nas klik:

jom

berkaraoke!!

a kl citizen said...

dalam apa juga tindakan, kita perlu tahu mengutamakan yang sepatutnya...

terbaru dari saya : tidak pandai berniaga

ardinihumaira said...

atuk dni selalu 'keluar' sampai luar negara... kat masjid kampung dni petang tadi ada orang tabligh dari indonesia buat ceramah agama... kat sini memang biasa bab2 tabligh.. tak pernah dengar lagi yang terpesong setakat ni ;)

iqbalsyarie said...

adei..saya dah reply semua komen tadi tapi hilang pula..huhu..geramnya ngn internet lambat2 ni~huhu

hans said...

pendekatan sesetengah tabligh nih kadang2 tak mesra
sebab tu ramai yg tak suka
tapi ada juga yang bagus
cuma biasalah orang akan ingat benda yang buruk daripada yang baik
10 kebaikan senang dilupakan tapi satu kesilapan sentiasa diingati
moga2 tabligh2 menggunakan pendekatan yang lebih mesra tanpa memaksa

P/S : Review Novel/Buku : Naskhah Natrah Karya Fatini Yaacob Wajib Dibeli Dan Dibaca!

aisyahHumaira said...
This comment has been removed by the author.
UglyPooh said...

arwah abg seorang jemaah tabligh. xde yg silapnya tabligh, diorang menyampaikan. keluar juga dan berdakwah. kdg2 sampai indonesia dia prgi.
abg keje bagus n sgt mementingkan nafkah familyy. Kami smua sgt hormat pada dia. mana taknya..dia sorang je lah yg sgt alim, tgk kan adik2 pakai sopan ke tak, yg tak pernah lupa bg duit kt mak..byk lg lah.

Slalu org takut ngn jemaah tabligh sbenarnya xda apapun. diorang hanya jalankan tugas dakwah.

n0vemBer zuLu said...

lantak lah bape ramai org nak ckp pasal jemaah tabligh, but for me, sejak kenal geng ni tahun lepas, allah campak rasa suka sy pd mereka yg buat usaha ni..

siap doa nnti bakal suami pon buat usaha yg sama!

reen_sofee said...

kalo kat rumah tuh,
nampak jek org pakai jubah,
trus lari masuk rumah!
tak bukak pintu dah!
hmm
tapi tuh laa
ramai kata tabligh neh ramai yg sesat.
update hari hari yee?
insyaAllah baca!
:)

alif said...

sokong dgn jemaah tabligh ini...teruskan pjuangan islam

Sya Syazana said...

jgn krana nila setitik habes rosak susu sebelanga~

iqbalsyarie said...

Hans-
Yup.itu yg aku kata...org tak tengok kebaikan sbb org suk tengok keburukan.hmmm...papepun,aku suka comment dan suggestions ko t ;D
TQ bro!


aisyah-
InsyaAllah.melalui apa2 pun Allah boleh bagi hidayah :)


UnglyPooh
Sure.Its just people's perspective ajew..kalau org tu hati dia kurang baik,mmg dia hanya akan nampak kekurangan org.Sama mcm jika org tu baik,dia pun hanya akan nampak kebaikan org.entah la~


inas-
Sure.Everybody wish to have the same..memiliki pasangan yg bekerja utk agama :)



Reen-
Ramai kat tak semestinya betul kan?Islam tak ikut kata majoriti.selagi ikut Quran,selagi tu tak sesat.Kalau nak kata sesat,kita semua ni sesat sbb kita ada langgar dan tak ikut Quran juga kan?contoh; tutup aurat.Tak ikut=sesat la :)


Alif-
Sure...kalau kita takleh jd mcm mereka,kita sokonglah mereka ;)


sya-
Itulah yg terjadi.Setitik je,abes rosak.huhu

maCy said...

salam ziarah.
entry yg baik. kdang2 dengar juga pasal jemaah tabligh berpakaian hitam smua, apalah, itulah. maCy rasa tu bkn tabligh, pndai2 org buat cerita..

thumbs up komen hans!

and to iqbal juga,
komen hilang? u better use commentluv kot kalau nak senang reply, tapi kalau dah internet nazak macam tu.. tak payahlah, guna cara macam ni macam maC juga.. hihi

seyeuri_flurxis said...

Assalamualaikum...

Isu yang menarik. Alhamdulillah persoalan itu dijawab.

Berkenaan dengan penulisan anta, bagi ana, tak mengapa kalau bersemangat tapi tidak ada ilmu tentang sesuatu. Kita ajarkan mereka. Simple shj. Sekurang2 nya ada usaha ke arah Islam.Alhamdulillah.:)

Jikalau ditanya tentang hakikat lafaz niat sebelum solat, tak kisahlah fardhu mahu pun sunat, kemungkinan ada sahaja yang tidak tahu tentangnya sedangkan kita laksanakannya setiap hari. Apa yang ana nak sampaikan adalah ada sahaja ilmu atau pengetahuan yang kita tidak tahu. Perkara normal.:)

Berkenaan dengan tabligh ini, kita tak boleh meletakkan kesalahan pada golongan masyarakat yang memandang tidak enak tentang jemaah ini. Nanti jadi berat sebelah pula.

Sebaliknya kita kene tahu keadaan masyarakat kita bagaimana... Islam kita, secara amnya pada hari ini bukan lagi seperti Islam zaman Rasulullah S.A.W. Islam kita pada hari ini banyak campur aduk, kadang2 yang tiada diadakan. Tambahan pula, hakikat media pada hari ini yang memperkata yang tidak baik tentang Islam, dan masyarakat kita pula disogok dengan ideologi 'ekstremis' dan 'terrorist', maka jikalau kita tidak mengkaji, akan wujud rasa was-was dan takut pada pihak yang cuba membawa Islam untuk dijadikan cara hidup. Apatah lagi sekiranya kita tidak kenal dengan orang tersebut, bahkan mahu kita benarkan mereka memasuki rumah kita,(sungguh pun atas tiket Islam, given all the situation of today)?

Bagi ana, yang penting, kalau kita join mana2 tabligh ke, cuma berhati2 dengan ideologi dan fahaman serta pendekatan yang dibawa. Benar bukan semuanya sesat dan teruk, cuma kita berhati-hati. Selepas itu, buktikan persepsi itu salah dan tunjukkan sebenarnya apa yang mereka faham itu salah..

Sekadar perkongsian idea dari seorang hamba Allah. Minta maaf atas segala kesilapan dan ketidaktepatan dalam menyampaikan refleksi ana dalam hal ini.

Yang penting, tabligh atau pun tidak, matlamat akhir kita adalah untuk menegakkan syariat Allah di muka bumi, insyaAllah..Pelaksaannya boleh melalui pelbagai medium, insyaAllah...:)

Wallahu 'alam.

nisya said...

kurang arif bab tabligh nie.

update hari2? lebih bagus. lebih banyak yang boleh kamu kongsi

Rina (◕‿◕)✿ said...

tak pernah lg di tabligh. ada skali dtg tp x dilayan hahahaha

tkutla...skrg ni perlu lbih berhati2 lagi2 kalau dlm rumah semua perempuan...

blog je hari2..mybe rina xbce hari2..tp rina akn bce stiap entry yg baru :)

Afif said...

Kalau nak tahu perjuangan tersebut perjuangan yang sempurna atau tidak..

Perjuangan yg sempurna mesti akan ditentang oleh pihak kerajaan seperti Rasulullah yg pernah diancam bunuh...

Saya tak nak kata Tabligh ni sesat, tapi Tabligh tidak Syumul kerana mereka cuma sembahyang, mereka tidak nahi mungkar, mereka tidak berjihad...

Wallahua'lam

Anonymous said...

salam.. tabligh ni bkan 1 kelab atau prstuan.. ini keje dakwah n scra autmtik menjd kerja kita sume.. kite kna jdkn keje dkwah ni sbgi kerja utama slpas keje doktr ke, engneer ke.. ummt2 sblm ni xdpt pun keje ni.. tp ALLAH bg keje nabi2 ni kpd kita.. Kita ni khairu ummah..Sbaik2 ummt.. Ingtlh, ALLAH akn tnya diakhrat kelak usia kita ni sdh dhbskn dngan ape.. apa yg kita dh buat untk ISLAM..!! tpuk dada tnya iman msg2...

Izzati Hashim said...

Salam alaik.

*baru jumpa post tentang isu ini.

terungkai persoalan di benak, terima kasih kerana memahamkan lagi.

(=

kaunselor_roslan said...

...hehe baru jumpe...
...ana dah lama ikut tabligh ni... apa jugak yang u all atau masyarakat nampak buruk tentang usaha tabligh ni sebenarnya berbunyi fitnah dan salah sangka. ... U all perlu beri masa untuk dengar dari seseorang yang dah lama buat usaha ini. U all bukan penghafal hadis atau pentafsir al Quran yang baik (maaf jika tuan puan seorang ulama'). Sahih bukhari sahaja pun dah 8000 lebih hadis!!! ana pun xdpt peluang belajar setinggi itu.

Zaini Rani said...

Guys just sharing, I've found this interesting! Check it out! https://www.facebook.com/auraeudora

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails