Pangkor Trip pt 4- akhir.

Pagi tu saya tengok Tv,ada cerita menarik.Saya tengok sampai pukul 8.Lepas tu baru saya sambung tido.Bangun-bangun pukul 10.Badan rasa sgt-sgt tak selesa.Saya gagahi diri utk mandi,selesai saja mandi saya makan roti dan telan panadol.Dan.....sambung tido lagi sekali dalam selimut tebal!Kali ni bangun pukul 12tghari dan rasa better sikit.
Kwn-kwn bersimpati dgn saya.Nak buat cmne,bukannya saya minta sakit.Allah bagi,mungkin sbb klo saya tak sakit,makin banyak peha pompuan saya tengok.Entah..tepi pantai!Tapi seriously,saya pelik,tak boleh ke pakai pakain yg elok-elok sikit?Bukannya wajib atau requirement pun kita kena pakai seluar pendek dan baju ketat utk mandi laut!Ada ke?undang-undang negara mana?

Jadi,atas rasa kasih,saya tegur lagi sekali terutamanya lelaki supaya lepas ni kalau nak mandi di tempat awam,silalah pakai seluar yg lebih drpd lutut dan tutup pusat.Okey?

Sambung cerita.Lepas bangun tidur kali kedua,saya rasa okey sikit.Jadi saya pun mula berkemas nak balik.Tengok!mcm sia-sia kan?tak buat apa-apa pun.Habis mcm tu aje weekend saya...adeii.Dipendekkan cerita,pukul 3ptg kami check-out dan pegi jeti.Terpaksa tunggu lama utk naik feri.Sampai jeti Lumut dalam pukul 4.15ptg.Bus janji nak pick up pukul 5,jadi kitorang diberi masa utk jln-jln la shopping apa yg patut.Saya beli banyak makanan ikan.Eh,makanan laut..murah kot kat sana.So,sapa yg nak makan sikit-skit silalah dtg rumah saya.Ada lagi ni serba sikit.

Okey.Ptg tu ujian yg lebih besar diterima.Bas tak sampai-sampai hinggalah dekat 6.30ptg baru ia sampai.Alasannya,tayar meletop di tengah jalan.Sudahlah lambat...masuk-masuk air-cond pula takde!Panas!!Panas hati dan panas badan.

Org ramai dah mula menyumpah seranah.Apa tidaknya,kitorang dah bayar habis RM1500 utk bas,tapi mcm ni pula servis yg dia bagi.Kwn saya dah call syarikat tu,mintak ganti rugi tapi sampai sekarang takde pun khabar berita.Jadi pengajarannya-jgn bayar habis terus,takut-takut kena tipu mcm kami kena.Kan susah nak claim balik.

Saya diam aja.Mmg dalam hati tgh marah,tapi entahlah...saya tak rasa kalau kita mancarut,menjerit-jerit,atau menyumpah seranah,kita akan rasa lebih tenang.Ptg tu mmg saya dah rasa bdn bertambah tak sihat semula,jadi dapat duduk dlm bas aje terus saya pejamkan mata.Kot-kot boleh tidur ke.
Pendekkan cerita lagi sekali,kitorang sampai Ara pukul 10.30mlm.Kebetulan budak junior baru masuk hari tu,so diorang tengok kitorang dgn peliknya..haha.Malam tu saya makan ubat lagi sekali,dgn harapan esok pagi saya akan bangkit dgn keadaan sedap badan.Dan alhamdulillah.....saya demam lagi.Sbnrnya sampai sekarang pun still selsema ni.Banyak dosa ni.

Kesimpulannya,saya cerita pengalaman ni sbb saya nak bgtaw anda semua bahawa islam itu mudah.tidakkah kita perhatikan?Islam tak halang org mandi-manda.Cuma islam suruh jaga batas pergaulan masa mandi-manda.Sbb tu kita disuruh jaga aurat masa mandi,sbb kat Jepun sy pernah dengar kes seorang anak dara pregnant sbb berkongsi mandi kolam air panas.Wallahua'lam.Tapi tak mustahil kan?

Islam tak halang kita nak berhibur,tapi hiburan terbaik tetap Al-Quran.Entah,itu yg saya rasa lah.Islam mudahkan kita utk solat.Jamak la kalau susah sgt.Tp ttp kena buat solat,antara lain supaya kita rasa kebersamaan kita dgn Tuhan.Bukan mcm agama lain..

Islam kata kamu nak makan,makanlah...syaratnya,ia halal dan baik dan jgn berlebihan.Kesannya ialah kesihatan kita juga.Apa lagi ya..erm..ha!yg ni paling penting!Islam memudahkan kita jalan mencari pahala.Kalau kita main bola kerana Allah,dpt pahala.Sama mcm kalau kita pegi Pangkor,sbb nak melihat keindahan alam ciptaanNya,maka dpt pahala.

Apa lagi,sambil berenang minumlah air..ok!ok!saya tak reti berenang!Tapi banyak pula air laut saya minum?tak!maksud saya,pasni kita jadi kretif sikit la.Pandai-pandai la generate pahala.Niat la buat perkhemahan,kem ke atau apa-apa aktiviti indoor ke outdoor,individu atau kumpulan...niat kerana Allah.Senang?huh...yg senang la susah org nak buat.

Saya sbnrnya ada hutang ni!hutang soalan yg ditanya oleh seseorang di formspring saya iaitu soalan pasal jemaah tabligh.Saya nak tulis,lepas ni.InsyaAllah saya akan mengemukakan fakta-fakta menarik yg mungkin membuatkan anda terkejut beruk.Tggu ya!
Previous
Next Post »
27 Komentar
avatar

hahaha
g laa saman syarikat bas tuh!
heheheh
take care broo!!
:)

Balas
avatar

tak sabar nak tgu entry pasal jemaah tabligh tuh =)

Balas
avatar

setiap penyakit adalah penghapus dosa2 kecil..itulah rahmat Allah bg mereka yg sabar kerana Allah sentiasa bersama dgn org yg sabar...

Balas
avatar

dugaan datang tak kira masa..
buat hamba yang mampu memikulnya..
itu sudah pasti
bila diberi Dugaan tandanya ALLAH masih sayangkan kita..
sebab lumrah manusia bila sakit baru teringat padaNya..

Ye.. Islam itu mudah dan tidak menyusahkan
Cuma kerana kita terlalu menjaga 'mata'orang sehingga sanggup ketepikan apa yang dituntut

get well soon.. makan ubat namun bukan ubat yang menyembuhkan.. Allah yang beri kesembuhan itu
InsyaAllah

Balas
avatar

wah3 berjln ke pangkor dh episod akhir... nsb la demam ye... hik3... de la tu hikmahnye =)

Balas
avatar

yup yup
dengar tu wahai kaum lelaki
anda pun akenat jaga aurat jugak
:D

Balas
avatar

aku pernah g pangkor... 3 hari 2 malam... bajet 150 je!

Balas
avatar

demam lg..ciannye..mkn ubat ye...da sihat lum??

rasa mcm mahal je pakej tu..ermm..padahal adah xpenah smpai sane lg..hihi

islam itu mudah tapi org je saje kate payah padahal apa yg di larang itu tentu ada sebabnye...

Balas
avatar

(1)-Reen
Saman?surely not a good idea..leceh lah!hehe


(2)-inas
Surely~esok dtg la!


(3)-Pencacai Alim
Thanks bro ingatkan aku yg selalu lupa ni!huhu


(4)-amira
Sure.I got what u mean by 'mata org'.Erm...we prentend to be worried over other's perception which in turn,mke us to break Allah's rule..yup..islam mudah,tapi lebih mudah jika kita ikut tanpa banyak soal.


(5)-missXYZ
Nasib lah badan~nk buat cmne.huhu


(6)-Nis
Haha.nis bgtw la kat blog~


(7)-Farid
Perghh..ko bawak ape bro?khemah sendiri?murah tu..!


(8)-adah
skrg dah sehat~islam mudah,dan memnudahkan kita..yg penting kita jgn ambil mudah sudah,ye adah?haha..banyaknya dah!

Balas
avatar

owh..
still demam agy..
tp gagah algi ko update ea..
aklo aku,tak bangun2 tau..hahaha

Balas
avatar

btl tu...islam mmg mudah lg memudahkan..
:)

Balas
avatar

salam..wah..seronoknya bercuti-cuti....

Balas
avatar

diorang tau sbenarnya batas2 tp ikut-ikutan sbb tgk ramai yg buat gtu :-)

Balas
avatar

salam.

moga cepat sembuh.=)
terkadang apabila diuji dgn kesakitan@masalah,bru kita nk rasa bersyukur atas nikmat2 ALLAH.(pesanan utk diri.huhu.)

Balas
avatar

Ihhh .. kita ni batuk dah lebih sebulan lar. Banyak dosa ni. huhuhuuuuu ... Semoga dosa2ku dihapuskan .. Kena sabar menghadapi ujian Allah.

Balas
avatar

saya pi pangkor last setahun yang lalu.. cheh..



Sekian. Eh. Ada update la. Jom singgah!

Blogging boleh dapat kanser?

Magibon, makhluk comel

Balas
avatar

(9)-nas
Haha..aku selsema jew..tak demam ;D


(10)-echah
Tapi....jgn ambil mudah ;D


(11)-Nur Najihah
Seronok sikit jew~hehe


(12)-UglyPooh
Semuanya nak wait and see apa yg terjadi kan


(13)-analiyz
Betu sgt tu~


(14)-hans
Tapi kau luar biasa sikit..hahaha


(15)-skool
Sebulan batuk?tak makan ubat ke?


(16)-PinQib
Oh.Baguslah..tak banyak pun berubah~

Balas
avatar

macam2 rintangan dan dugaan yer.. sabar je ler.. yang penting kita happy.. da lama tak pegi pangkor last darjah 6 ape..hehe

Balas
avatar

hooho, apekah yg akan berlaku~~

Balas
avatar

hahahaha..banyaknye dah...ngee

Balas
avatar

(17)-Life
Sure..yg penting hepi dan dpt kebaikan.TQ singgah~


(18)-Sya
Haha..tiada apa yg akn berlaku~ :P

Balas
avatar

seronoknya dapat pi jalan2....

Balas
avatar

"saya tak rasa kalau kita mancarut,menjerit-jerit,atau menyumpah seranah,kita akan rasa lebih tenang."
setuju! makin buat panas hati kot.. huhu


and kelakar pasal berenang minum air tu. hee

Balas
avatar

ade hikmahnya kamu sakit

Balas
avatar

mungkin ada hikmahnya saudara iqbal sakit nih..nak jaga iqbal or nak bagi kaffarah atas something yg kita tak sedar...hehe papa pun, nanti jga kesihatan n jaga iman..ngehehe

p/s : penah jugak kena kaffarah atas something..hehe

Balas
avatar

ad lg x seafood? rina nk dtg ni. tgu k. hahah

Balas

Saya boleh dihubungi di emel iqbalsyarie@gmail.com atau 013-6852443