Pangkor Trip pt 1

Masih terasa penat kelmarin.Kalau ikutkan hati,mahu saja pagi tadi saya ambil m.c,tapi selepas diteliti jadual kelas yg singkat maka terpaksa niat utk m.c dibatalkan.Tapi Alhamdulillah,Allah permudahkan urusan saya harini.Makanya,saya mampu bercerita sedikit tentang hujung minggu saya lepas,seronok atau tidak,ia sudah berlalu dan menjadi sejarah.Di sisi manusia,nikmatnya segera dan segera hilang,tapi disisi Tuhan,nikmat-nikmat itu mungkin lambat dapat,tapi ia takkan hilang.er..faham tak?

Saya akui,mmg terasa nikmat dapat bercuti.Main pantai,makan BBQ dll.Tapi tujuan saya memaksa diri ikut trip ini bukan utk semata-mata berseronok,tapi kerana tujuan sebenar saya ialah mahu berguru dgn alam.Cliche kah?eh..jgn jawab lagi sbb saya belum mula bercerita lagi ni!

Sekitar jam 1 pagi,kami bertolak dari rumah dgn bas yg disewa.Ujian pertama,bas yg disewa sgt-sgt tak memuaskan.Kerusi 90 darjah!Nak tidur?Silakanlah jika mahu sakit belakang,tapi saya bantai aje tidur sebab dah mengantuk sangat.Hehe..mmg...sakit badan!Bas sampai kat jeti Lumut seawal pukul 4 pagi!Bayangkan!!Pukul 4 pagi,apa yg dah ada?Feri paling awal pun pukul 7 pagi!Ujian kedua,kami merempat di sekitar jeti.Ada yg lepak kedai mamak,mengisi perut sambil mulut menyumpah seranah tukang masak mamak tu dalam diam,kerana makanan mahal tapi rasa mcm makanan kucing(they said lah)..haha..tak rugi saya berlapar~
(merempat jam 4 pagi,saya paling selekeh~hehe)
Saya pula berjalan-jalan cari surau.Persiapan awal utk solat subuh,takut nanti terkejar-kejar pula.Yang dijumpai,sebuah masjid yg agak jauh.Jadi sekitar jam 5.30pagi,saya dan kawan-kawan ke sana,mahu segerakan apa yg patut disegerakan.Subuh itu mmg best sbb tuan imam tu membaca doa yg benar-benar menyentuh hati.Sejut hati mengaminkan doa imam yg sudah beruban itu.

Jam 7 lebih,naik feri..10 minit je dapat bertahan,lepas tu terus tertidur.Mengantok!!sampai di jeti Pangkor,berkumpul dan bertolak dgn naik teksi.Er...teksi kah?Mmg di sign board,ditulis perkataan 'teksi',tapi ternyata ianya ialah van yg dicat dgn warna pink.Unik!!sekitar 8.30,check-in di bilik..di mana?saya terpaksa rahsiakan kerana banyak cerita misteri mahu saya kongsikan sebentar lagi.

Hanya saya dan 4 org sahabat lain yg sewa bilik,selebihnya prefer utk tidur dalam khemah sahaja.Tapi ternyata bilik sewa kami jadi tarikan kerana bila mereka sudah puas mandi laut,pasti bilik air kami yg dituju utk membersihkan diri,begitu juga dgn tandas.Seolah-olah jadi tandas awam pula.Tak kisah la...walaupun diorang tak bayar sewa...ujian ketiga,takleh kedekut.kan?

Mengapa saya tak mahu duduk dalam khemah juga?

Bukanlah ini bermakna saya bukan survivor,tapi matlamat saya bukan itu.Saya bukan dtg utk berhibur,kerana saya lebih berminat dgn values atau nilai-nilai yg akan saya dapati melalui perjalanan panjang ini dan ianya telahpun saya dapati.

Saidina Umar pernah berkata;"sekiranya kamu mahu mengenali sahabatmu,maka lakukanlah 3 perkara bersama mereka.Pertama ialah makan bersama,kedua ialah tidur bersama dan ketiga ialah bermusafir bersama".Ya!saya mahu mengenali diri saya dan juga sahabat saya.Positif!saya discover the negative sides of me,dan Allah juga reveal kawan-kawan saya punya good sides,yg takkan saya temui kalau tak bermusafir dgn mereka.

Mungkin boleh saya kongsikan sedikit...

Sahabat-sahabat saya,mereka sudah belajar utk membuang sifat malu utk menuntut ilmu.Alhamdulillah..ianya sgt bagus dan dituntut.Usah malu bertanya.Saya dihujani banyak soalan berkaitan solat jamak,qasar-niat serta cara pelaksanaannya.Benda ni mmg ramai org yg ambil lekeh,dan ramai juga yg taklid buta(ikut-ikut) tanpa ada pengetahuan tentang solat yg dia lakukan.Hati-hati,takut-takut Allah tak terima solat itu,wajib qada'!

Terharu sgt dengan sahabat-sahabat saya,ramai mereka mengambil berat tentang solat.Saya tak boleh berbohong..saya sebenarnya bangga dgn mereka.Baguslah..kerana solat ini perkara terpenting!Apapun kita lakukan,sibuk mana pun kita..solat tetap suatu kewajipan.

Rasanya tiada manusia yg lebih sibuk drpd Anas bin Malik,sahabat Rasulallah yg didoakan oleh Baginda supaya panjang umur dan murah rezeki.Anas bin Malik,diceritakan mempunyai 100 org anak dan memiliki kebun kurma seluas sebuah kampung!Jangan tanya bagaimna,kerana ini adalah doa Rasul dan kuasa Allah..tapi dalam kesibukan menguruskan anak-anak yg sgt ramai dan harta yg sgt banyak,Anas bin Malik r.a masih menjaga solat.

Solatnya di awal waktu..solatnya berjemaah..solatnya khusyuk!Jadi,atas alasan apakah kita mahu cuaikan solat?sibuk??...Anas bin Malik r.a lebih sibuk!!

Eh!sudah panjang..........esoklah pula saya sambung.Gambar?malas lah nak letak banyak,sbb kat Facebook dah berpuluh gambar saya ditag!Gila kamera?taklah..kamera cari saya adalah..haha..insyaAllah bersambung.

p/s-Now i wanna get back to my training note bcoz my exam is on this upcoming wednesday~Doakan saya..insyaAllah kita sama-sama berjaya.Amiinnn...
Previous
Next Post »
28 Komentar