Pangkor Trip pt 1

Masih terasa penat kelmarin.Kalau ikutkan hati,mahu saja pagi tadi saya ambil m.c,tapi selepas diteliti jadual kelas yg singkat maka terpaksa niat utk m.c dibatalkan.Tapi Alhamdulillah,Allah permudahkan urusan saya harini.Makanya,saya mampu bercerita sedikit tentang hujung minggu saya lepas,seronok atau tidak,ia sudah berlalu dan menjadi sejarah.Di sisi manusia,nikmatnya segera dan segera hilang,tapi disisi Tuhan,nikmat-nikmat itu mungkin lambat dapat,tapi ia takkan hilang.er..faham tak?

Saya akui,mmg terasa nikmat dapat bercuti.Main pantai,makan BBQ dll.Tapi tujuan saya memaksa diri ikut trip ini bukan utk semata-mata berseronok,tapi kerana tujuan sebenar saya ialah mahu berguru dgn alam.Cliche kah?eh..jgn jawab lagi sbb saya belum mula bercerita lagi ni!

Sekitar jam 1 pagi,kami bertolak dari rumah dgn bas yg disewa.Ujian pertama,bas yg disewa sgt-sgt tak memuaskan.Kerusi 90 darjah!Nak tidur?Silakanlah jika mahu sakit belakang,tapi saya bantai aje tidur sebab dah mengantuk sangat.Hehe..mmg...sakit badan!Bas sampai kat jeti Lumut seawal pukul 4 pagi!Bayangkan!!Pukul 4 pagi,apa yg dah ada?Feri paling awal pun pukul 7 pagi!Ujian kedua,kami merempat di sekitar jeti.Ada yg lepak kedai mamak,mengisi perut sambil mulut menyumpah seranah tukang masak mamak tu dalam diam,kerana makanan mahal tapi rasa mcm makanan kucing(they said lah)..haha..tak rugi saya berlapar~
(merempat jam 4 pagi,saya paling selekeh~hehe)
Saya pula berjalan-jalan cari surau.Persiapan awal utk solat subuh,takut nanti terkejar-kejar pula.Yang dijumpai,sebuah masjid yg agak jauh.Jadi sekitar jam 5.30pagi,saya dan kawan-kawan ke sana,mahu segerakan apa yg patut disegerakan.Subuh itu mmg best sbb tuan imam tu membaca doa yg benar-benar menyentuh hati.Sejut hati mengaminkan doa imam yg sudah beruban itu.

Jam 7 lebih,naik feri..10 minit je dapat bertahan,lepas tu terus tertidur.Mengantok!!sampai di jeti Pangkor,berkumpul dan bertolak dgn naik teksi.Er...teksi kah?Mmg di sign board,ditulis perkataan 'teksi',tapi ternyata ianya ialah van yg dicat dgn warna pink.Unik!!sekitar 8.30,check-in di bilik..di mana?saya terpaksa rahsiakan kerana banyak cerita misteri mahu saya kongsikan sebentar lagi.

Hanya saya dan 4 org sahabat lain yg sewa bilik,selebihnya prefer utk tidur dalam khemah sahaja.Tapi ternyata bilik sewa kami jadi tarikan kerana bila mereka sudah puas mandi laut,pasti bilik air kami yg dituju utk membersihkan diri,begitu juga dgn tandas.Seolah-olah jadi tandas awam pula.Tak kisah la...walaupun diorang tak bayar sewa...ujian ketiga,takleh kedekut.kan?

Mengapa saya tak mahu duduk dalam khemah juga?

Bukanlah ini bermakna saya bukan survivor,tapi matlamat saya bukan itu.Saya bukan dtg utk berhibur,kerana saya lebih berminat dgn values atau nilai-nilai yg akan saya dapati melalui perjalanan panjang ini dan ianya telahpun saya dapati.

Saidina Umar pernah berkata;"sekiranya kamu mahu mengenali sahabatmu,maka lakukanlah 3 perkara bersama mereka.Pertama ialah makan bersama,kedua ialah tidur bersama dan ketiga ialah bermusafir bersama".Ya!saya mahu mengenali diri saya dan juga sahabat saya.Positif!saya discover the negative sides of me,dan Allah juga reveal kawan-kawan saya punya good sides,yg takkan saya temui kalau tak bermusafir dgn mereka.

Mungkin boleh saya kongsikan sedikit...

Sahabat-sahabat saya,mereka sudah belajar utk membuang sifat malu utk menuntut ilmu.Alhamdulillah..ianya sgt bagus dan dituntut.Usah malu bertanya.Saya dihujani banyak soalan berkaitan solat jamak,qasar-niat serta cara pelaksanaannya.Benda ni mmg ramai org yg ambil lekeh,dan ramai juga yg taklid buta(ikut-ikut) tanpa ada pengetahuan tentang solat yg dia lakukan.Hati-hati,takut-takut Allah tak terima solat itu,wajib qada'!

Terharu sgt dengan sahabat-sahabat saya,ramai mereka mengambil berat tentang solat.Saya tak boleh berbohong..saya sebenarnya bangga dgn mereka.Baguslah..kerana solat ini perkara terpenting!Apapun kita lakukan,sibuk mana pun kita..solat tetap suatu kewajipan.

Rasanya tiada manusia yg lebih sibuk drpd Anas bin Malik,sahabat Rasulallah yg didoakan oleh Baginda supaya panjang umur dan murah rezeki.Anas bin Malik,diceritakan mempunyai 100 org anak dan memiliki kebun kurma seluas sebuah kampung!Jangan tanya bagaimna,kerana ini adalah doa Rasul dan kuasa Allah..tapi dalam kesibukan menguruskan anak-anak yg sgt ramai dan harta yg sgt banyak,Anas bin Malik r.a masih menjaga solat.

Solatnya di awal waktu..solatnya berjemaah..solatnya khusyuk!Jadi,atas alasan apakah kita mahu cuaikan solat?sibuk??...Anas bin Malik r.a lebih sibuk!!

Eh!sudah panjang..........esoklah pula saya sambung.Gambar?malas lah nak letak banyak,sbb kat Facebook dah berpuluh gambar saya ditag!Gila kamera?taklah..kamera cari saya adalah..haha..insyaAllah bersambung.

p/s-Now i wanna get back to my training note bcoz my exam is on this upcoming wednesday~Doakan saya..insyaAllah kita sama-sama berjaya.Amiinnn...
Previous
Next Post »
28 Komentar
avatar

Alhamdulillah.. ;)


selamat mengulangkaji untuk exam! Goodluck!

Balas
avatar

thanks.. perkongsian menarik kali ini..
all the best for you exam~~

Balas
avatar

hai awak..
nanti mesti ade pt seterusnye tau
nak bace
:)

nis tak penh ke pangkor
ngeee
:(

Balas
avatar

berhibur..lpas tu tpksa jwp exm plak..terbaik la..hehe

shbt2 blja mbuang sifat malu:)
bguslah....ilmu yg bermanfaat xperlu malu bertanya:)

Balas
avatar

akak x pernah g pangkor, dengar org cite jeee... :-(

Balas
avatar

(1)-ardinihumaira
alhamdulillah~sama-sama..Tq for the wish!nak study.....tapi esok pagilah..hehehe


(2)-amira
Sama-sama...insyaAllah..doakan saya


(3)-Nis
InsyaAllah,ada umur..ada la sambungannya...kamu tak pernah gi Pangkor?haha...


(4)-echah
hahaha..tapi kan,saya tak berhibur sgt...sbb demam~hehee


(5)-fizriwon
Kak tak pernah pegi?nak pergi?apa kata akak tggu sambungan cerita,mybe akak akan think twice after this..hehehhe

Balas
avatar

elok le tu jadi dai'e yang tak terlalu skima kengkawan pon tak rasa canggung dan malu nak blajo

Balas
avatar

Salam...

Moga sdra sihat hendaknya...

Menarik ceritanya...

Balas
avatar

(6)-nisya
Terima kasih..maaf saya busy skrg~huhu


(7)-cemomoi
erk...hmm...mcm tak layak la utk saya dapat title da'ei tu...huhu


(8)-Pencacai Alim
Hehehe...misterinya nanti-nanti la..kan bersambung tu~


(9)-Abd Razak
menarik...insyaAllah menarik,lebih lg kalau saya tak demam.hehehe

Balas
avatar

emmm,sye ske g pulau2 ni...
lps ni blh laa tanye u,camne nk dpt info pasl chalet ke ape ehh...;)
follow me back yaa..tq..;)

Balas
avatar

Salam, Iqbal.

Dah lama tak pergi Pulau Pangkor. Actually, dah lama tak pergi bercuti-cuti especially with my family. Rindu =( They have been busy with works...

Glad you had fun there. Bebila Iqbal free, let us know all the details, okay.

And I wish you the best on your paper :) With niat, usaha dan tawakal, insha'Allah berjaya.

- Nisa

Balas
avatar

pulau pangkor..kat mana eh?mersing ke?

Balas
avatar

cepat skit smbung citer tu..terketar2 mahu tahu ni...tak tido mlm dow..dupdap..dupdap jantung berjoget

Balas
avatar

salam ziarah.
last saya ke pulau pangkor bln oktober 2008. W/pun sy menetap di perak tp jarang skali sy ke sana.

Tentang solat, tahniah saya ucapkan krn saudara mmepunyai sahabat2 yg mengutamakan solat. Solat tiang agama dan ia perlu dijaga dan dilunaskan dlm apa jua keadaan.

p/s= teringat detik mempelajari kitab muniyatul musolli ( karangan Shiekh Daud al-Fathani)apabila berbicara soal solat.

Balas
avatar

bejaya bace sampai habis walaupun takde gambar :p

ape lagi, add fesbuk la haha :)

Balas
avatar

first mmg ayt m'yedih kan tp ble baca ayt s'terusnye mmg indah sungguh n mentyentuh hati ble membacanye...!!!hehhehehe

Balas
avatar

(10)-nur aisya humaira
Alaaa...maaf la..saya tak banayk info pasal chalet 2 kat sana,sbb saya jd pak turut je..haha..malas~


(11)-Nisa
saya pun mmg dah tersangat lama tak on holiday ngn family...sbb da besar,holiday kat mah is more satisfying~hehe...nanti free,saya cerita lebih...rite now tgh stress,nak exam!Doakan!


(12)-Umar
Hehehe...bro,ur vacation is better laa~


(13)-Cik Lin
Er...soalan apakah ini?hehehehe...btw,cik Lin org johor ke?


(14)-Pencacai Alim
Rilek ar bro...aku takut lak nak update dengar ko kata cmtu..haha


(15)-Shameel Iskandar
Iya...jaga solat,solat paling utama..pengajaran yg baik melalui musafir


(16)-Rina
Tahniah Rina!!!saya dah add Fb kamu..ceh,org bisnes!haha


(17)-AyuniNatirah
Ye ke?haha...just my 20cent~Thanks baca

Balas
avatar

ouh sangat menarik. entah bila gambar pulau perhentian maCy mahu keluar~

Balas
avatar

kalau surau tak kecik, mesti aku dapat join yang last tu..dalam bilik je

lepas ni pergi gunung ke hutan ke..kita belajar cari kiblat lak..

Balas
avatar

Salam,Iqbal~

waah..seronok ye bercuti..ye,menjadi da'ie perlu juga belajar daripada alam..some people suka release tension dengan hangout with their friends kat shopping mall etc yang seangkatan dengannya..but for me, lebih prefer mencari ketenangan dengan mentadabbur alam..inshaAllah pasti ada sesuatu yang kita pelajari..

i'm waiting for the next part~! :)

bittaufiq wannajah fil imtihan,iqbal!

Balas
avatar

makan,tidur dan bermusafir
baru aku tahu
tq for the info

P/S : Anda Semua Dah Daftar Sebagai Pengundi?

Balas
avatar

wah teringin nak pergi jugak..
pasti boleh belajar banyak perkara..
n betul yang awak cakap tu.. nikmat dia even kita rasa cam sekejap jerk pergi.. but nikmat ketenangan n whatsoever yang dapat dari pemandangan yang tuhan bagi tu.. pasti akan diingat sampai bila bila.. how sweet.. hahaha...

btw good luck for da exam..=p

Balas
avatar

oh..di situlah daku memadu asrama dgn kekasih hatiku 4 tahun dulu..hoho!

~honeymoon daaa..~

Balas
avatar

salam..baru berkesempatan menjenguk pondokcinta.
tertarik dengan ini. =)

Saidina Umar pernah berkata;"sekiranya kamu mahu mengenali sahabatmu,maka lakukanlah 3 perkara bersama mereka.Pertama ialah makan bersama,kedua ialah tidur bersama dan ketiga ialah bermusafir bersama".

Balas

Saya boleh dihubungi di emel iqbalsyarie@gmail.com atau 013-6852443