Sekadar berlapar

Saya teringat zaman saya kat STAR dulu.Tiap-tiap tahun kami dpt duit claim.Saya tak pasti apa istilah sebenar,tapi kami memanggilnya sebagai duit claim berupa wang tambang yg sama nilainya dgn harga tiket bas pulang ke kg masing-masing.Saat itu harga tikel Ipoh-Temerloh masih rm25.Jadi saya mendapat rm50 utk pergi dan pulang.Kawan saya yg berada di Johor,Kelantan dan Terengganu pastinya mendapat lebih kerana tiket mereka mahal.Padanlah dgn jarak destinasi

Apa yg menarik,seperti namanya, duit ini perlu diclaim baru boleh dapat.Kalau tiada usaha meminta,tak dapat la walaupun guru kelas dah tolong buat list dan siap tlg cash out duit,tggu nak beri sahaja.Kalau student tu sendiri tak nak minta,bodoh la student tu.

Sama dgn Ramadhan.Allah dah sediakan hadiah,habuan,ganjaran,skim bantuan,biasiswa,dll.Anda namakan sahaja!Allah sebagai ‘pihak kementerian’ menyediakan wang.Saya mungkin sebagai ‘guru kelas’ menunjuk ajar cara nak dapatkan wang,prosedur-prosedurnya,dan anda sebagai student pilihlah samada nak ambil duit atau taknak ambil duit.

Tanya diri kita,kita mahu syurga atau tidak?

Kita mahu keampunan atau tidak?

Kalau mahu,ikut prosedur yg ditetapkan.Bulan Ramadhan bulan paling baik.1001 kebaikan menanti-nanti dan menunggu-nunggu kita.Bodohlah kita jika Ramadhan berlalu,tanpa kita tak ambil advantage ke atasnya.

Izinkan saya memperingatkan diri saya,bahawa akan ada umat islam yg berpuasa tanpa dapat apa-apa kecuali lapar dan dahaga.Org ini tiada kesungguhan dlm berpuasa,kerana masih mereka melanggar pantang larang dlm berpuasa.

Adakah kitaberpuasa?atau kita sekadar tidak makan?

Bantu diri kita.Sama-samalah kita kutip kebaikan bulan ini…jgn jadi org bodoh yg menolak wang yg halal,tapi mengejar wang yg haram.Jika kita fail bulan ni,pasti dan pastilah bahawa kita akan tetap fail dlm bulan-bulan yg lain.
Puasa,tapi tak tutup aurat?
Previous
Next Post »
32 Komentar
avatar

saya faham~~
'pilihan di tangan anda'

Balas
avatar

sebab tu ayah dni tak kasi anak2 dia naik motor. serius kain akan terangkat. nak wat cmana.. lainla time tu pakai slack ke apa tak apalah juga. time pakai baju kurang memang susah. huhu

Balas
avatar

salam,

bodoh. skang ni takleh kata jahil dah..

Balas
avatar

emmm perempuan akhir zaman~ hidup besame dgn lelaki2 akhir zaman.. nasib ada puak yg masih ingin memperingat sesama mereka.

Balas
avatar

(1)-amira
Absolutely true ;)


(2)-teya
Dont worry Teya..yg penting niat kita.Kalau betul kita ada niat dan keinginan nak berubah,insyaAllah mudah.


(3)-dini
Pakai la stoking


(4)-Lynn Nasir
Kasar sgt kot?hehe


(5)-MuNie
Ya...itu perlunya peringatan

Balas
avatar

Assalammualaikum... betul,betul,betul.

Balas
avatar

pasal duit claim tu, teringat
dulu selalu compare dgn kengkawan spe plg banyak dpt balik duit tambang tu..hahahah

Balas
avatar

Lynn Nasir > tau tak,jahil tu lagi truk dari bodoh..hehe mksud jahil adalah tidak mengetahui..bodoh tu kira ok cket dari jahil..ngeheh skdar info..

Iqbal > tq cikgu..hehe InsyaAllah akan muhasabah diri smula..

Balas
avatar

Salam Ramadhan

selamat berpuasa semoga mendapat keberkatann

Balas
avatar

aku sokong sgt artikel tu..harap2 blh mndatangkan manfaat..

p/s: ko org temerloh ke?

Balas
avatar

mboh duit claim? bule balik tiap minggu gini... mboh masuk syurga kena claim slalu...

Balas
avatar

Salam dakwah, Pondok Cinta...

Jazakillah yer..atas peringatan yg diberi..semoga ALLAH S.W.T, membalasi segala kebaikan yg diberi.

Doakan bt kami saudara ikram muslimin ini..

Balas
avatar

insaf T___T

apsal rina rasa dlm byk2 hal, plg susa nk tutp aurat dgn btul smpurna..huhu....

Balas
avatar

ramai yg hnya berpuasa makan dr berpuasa dgn sebenar2 puasa ;(

Balas
avatar

entri yang sangat bermanfaat!

thanx! :D

Balas
avatar

(6)-mama hidayahamin
Terima kasih kak,selalu dtg sini ;)


(7)-Pudding Pai
Sama~saya pun dulu mcm tu juga :)


(8)-Ckin
Jadi,tak mengetahui dgn bodoh?tak sama ke?Jahil tu maksudnya tak mengenali kebenaran.Sama jew bagi saya =)


(9)-ikan emas
Ya..moga dapat keberkatan,buatmu juga


(10)-pencacai alim
hehehe..aku org jengka.tapi stesen bas paling dekat,kat temerloh ;)


(11)-cemomoi
Duit claim setahun 1 atau 2 kali je la bang ;D


(12)-aisyah Humairah
Sama-sama.Bagimu kebaikan juga insyaAllah


(13)-Rina
Tak susah pun rina.Yg susah ialah bungkus aurat,tutup aurat senang aje~tapi pertama sekali kita faham la konsep aurat tu.baru la jadi mudah ;)


(14)-jane
Mungkinkah saya pun salah seorang?


(15)-iqah
Sama-sama


(16)-Iktiraf
Sama-sama juga~ ;)

Balas
avatar

jahil tu kan mmg tak tau langsung.
bodoh tu, dia tau,tapi dia buat jugak.mcm arab jahililyah,knapa dinamakan jahiliyah?sbb dyorng mmg tak tau.selepas kebenaran sampai,baru mereka sedar.yg org buat2 bodoh ni,dyorng tau,tp sengaja buat lagi..am i right?

Balas
avatar

aduss byk yg terkena neh!
bertudung tapi tak tutup aurat,.
adusss

Balas
avatar

Ckin-
not too precise.jahiliyyah tu bukan merujuk kpd kaum,sebaliknya ia merujuk kpd sifat.Org arab pandai!mereka ada teknologi.mereka ada ahli sasterawan.mereka ada ahli falsafah.Bahkan ada ahli kitab.tapi mereka digelar jahiliyyah kerana sifat mereka yg menolak kebenaran.Jahiliyyah ialah menolak kebenaran.Terima kasih ckin kerana ingatkan saya utk menulis tentang jahiliyyah.Mungkin dalam sedikit masa nanti,kita kongsikan topik jahiliyyah ini :)

Balas
avatar

oh..thankz gak sbb bgitau mksud sbnar nya..bleh2..nanti mungkin lebih detail yg bleh sy blajar...n_n

Balas
avatar

ada kata buat amal jangan sebab kejar pahala dan syurga.

tapi macam maa kalau kita dah teruja bila dengar syurga pahala?

Balas
avatar

perkongsian yg baik..(^^)

Alhamdulillah...=)

Balas
avatar

inilah kita..puase sekadar menahan lapar dan dahaga...tapi lupe akan perkara lain seperti aurat..bukan perempuan jerk...lelaki yg smoking pon sam..huhu




jom bace entri terbaru nas klik:

mengapa orang melayu makan nasi?

Balas
avatar

(17)-reen
takpew reen.Sikit2 kita buat jadikan ia sempurna ;)


(18)-maCy
Yang tu org tasawwuf lah...macy,kalau kita belajar hadis,kita akan dapati asas taqwa seorang muslim itu diatas 2 benda.1st ialah rasa takut kpd Allah.Dan yg kedua ialah rasa pengharapan supaya Allah terima amalan kita.

Bagi saya,tiada betul dan salah pendapat itu.Tapi saya lebih cenderung mangatakan tak apa kita beribadah sbb nak pahala sbb maqam,darjat dan kedudukan kita di sisi Allah sgt rendah.Kita bukan taraf wali,ataupun solehin.Kita martabat pendosa.Kita melakukan dosa 24 jam!sbb tu kita perlukan pahala utk compensate dan counter balance dosa-dosa kita.



(19)-Bidadari Fiza
Sama-sama.Terima kasih singgah :)



(20)-nas
hahaha..bab smoking tu aku belum sentuh lagi.haha

Balas
avatar

Tazkirah pada hari ini juga berkait tentang tajuk ini dalam entri Iqbal. Insha'Allah, jikalau ada masa, Nisa akan sharekan bersama kawan-kawan yang lain :)

Balas
avatar

itu lah kan... ada lapar dan dahaga aja yang kita dapat... persekitaran yang semakin tidak sihat untuk rohani memberi impak yang negatif juga....

namun kekuatan iman itulah benteng untuk semuanya..insyaAllah...

jadi.. kalau macam tu .. tak perlu lah berlebih2 dalam berbuka kan.. kalau puasa sekadar lapar dan dahaga sahaja...

Balas
avatar

ouh. syukran.. sangat mbantu utk macy faham semula :D

Balas
avatar

iqbal..teya pakai tudung lah..melengkapi sume ciri menutup aurat..hehe tapi gambar je yg tak pakai tudung..hurm :(

Balas
avatar

-Teya-
Kalau mcm tu teya kena la tukar gambar~baru la nampak lebih sopan dan ayu ;)
sebab 1st impression tu penting.Maka,eloklah kalau kita bagi org tengok kita 1st time dah tahu kita ni cmne.kan?

Balas
avatar

Tepuk dada..tanya iman. Pernah terbaca, "...apabila wanita itu tidak menutup aurat, amal ibadahnya tidak akan sempurna..." lebih kurang lah maksudnya...renung2kanlah....

Balas

Saya boleh dihubungi di emel iqbalsyarie@gmail.com atau 013-6852443