Orang bodoh tengok kotak

Dulu wktu saya kat rumah cuti seminggu,mmg banyak masa saya tgk TV.Yelah,sbb seminggu kat rumah,ditambah pula dgn hujan yg berterusan kat kampung saya,jadi mmg tak banyak sgt ziarah umh org.Kalau kat sini,sy mmg lgsung tak tgk Tv.Takde Tv.Bila dah jarang tgk Tv,pastu tiba2 kita tengok..rasa mcm jakun pulak.Yelah,jadi mcm satu kejutan.

Apa yg best kat Tv?Kalau org Eropah,diorg pggil Tv ni sbgai 'idiot box' atau diterjemah kpd
bahasa Malaysia, 'kotak bodoh'.

Bagi sy,bukan Tv yg bodoh,tapi org yg kemaruk layan sgt Tv tu yg bodoh.Rancangan kat Tv pun semuanya merapu!!Dari awal pagi hingga lewat malam,mmg susah nak cari program televisyen yg tak merapu.Banyak yg merapu.Adakah ini menunjukkan minda masyarakat kita ni merapu?sbb banyak sgt tgk cerita yg merapu?


Semua org taw sebut aidilfitri,tapi bukan nak faham pun maksudnya.
Kalau tahu pun maksud 'kembali kpd ftrah',org da tak taw fitrah tu mcmane da..

Patutnya raya ni tayangla kisah-kisah yg boleh menambahkan iman,ni banyak tayang rancangan-rancangan yg menghakis pahala puasa sebulan!Rugi pahala puasa sebulan sbb tiba hari raya pertama aja kita dah kmbali buat maksiat.(mungkin saya dan bukan anda)

Kalau ada cerita yg best pulak,mesti masa tayangan dia sama dgn waktu solat.Contohnya,program pasal solat yg ditayangkan jam 7.30mlm.Kan wktu tu org semua kat masjid semayang jemaah?Patutnya tukar la malam sikit.

Kalau ditayangkan movie pulak,mesti movie tu mengarut!Kononnya nak jd pengajaran,tapi mesti diselitkan adegan-adegan yg lucah-lucah hinggakan ada keluar satu scene ustaz rogol bini org.Matlamat tak membenarkan cara! Matlamat kita bagus,nak menyedarkan masyarakat.Tapi,tak perlu la smpai berlakon mcm tu sekali,smpai rogol pun mmg mcm real.Tangkap gmbar mcmane tah...

Patutlah org alim melabelkan Tv ni sbgai peti perosak iman!

Akhirul kalam,bukan sy kata nak stop tgk Tv,tapi pandai-pandailah pilih rancangan yg berfaedah kpd diri kita ni.Adakah kita mahu mati dlm keadaan malaikat maut mencabut nyawa kita semasa kita sedang syok layan bola lalu kita nazak dan mati dpn Tv?atau adakah kita mahu mati ketika sujud dlm solat?
Previous
Next Post »
6 Komentar