February 18, 2010

uninstall

Salah satu keburukan saya sejak dulu yang mmg tak berubah ialah ketagihan.Saya tak ketagih isap rokok,online,bukan juga ketagih porn seperti Bedul(baca di sini) atau apa-apa bentuk ketagihan yg tak normal,tapi saya ketagih main game!

Teringat lagi dulu waktu zaman sekolah rendah,saya pernah sanggup curi duit mak( masa belum baligh lagi) pergi main PSone.Waktu tu RM4 sejam,kongsi dengan kawan-kawan.Akhirnya mak beli satu konsol kat saya.Agaknya sebab dia naik menyampah saya asyik melepak kat kedai game tu.hehe

Masuk sekolah menegah,lebih kurang sama hal nya.Saya ketagih game-game komputer sprt Fifa dan Counter Strike.Paling tak teruk masa sy form2,saya terikut member-member main satu game online.Ragnarok online.Perghh...waktu tu jadi mcm org bodoh betul!Apa tidak nya,duit utk makan takpe kalo takde,tapi duit utk c.c kena ada.Mmg gila waktu dulu.haha

Pengalaman yg paling tak boleh lupa ialah kantoi main c.c hari jumaat.Waktu tu nak g masjid,keluar awal lepak c.c then kantoi dgn prefect bertugas.Cis!tapi bukan nak insaf.Hari ahad tu pergi c.c lagi semata-mata nak main Ragnarok,dan buat kali kedua dalam masa 3 hari,kena tangkap.Reward?Masa assembly hari isnin,nama kami kena panggil ke atas pentas dan saya kena pelempang drpd ringgo(PK Hem) dpn org ramai.Malu seh...hehe

Rasanya itu tak banyak merubah saya.Saya tetap ketagih dgn game.Di asrama,kami dibenarkan outing pada hari sabtu mula jam 10pagi hingga 5.30ptg.Yang ini legal punya keluar.Dek kerana 'kebuluran' kpd game yg membuak-buak,sekitar jam 9.30pagi lagi saya dan kwn-kwn satu penyakit dan berebut-rebut dpn pintu pagar.Bila dah dapat keluar,kami boleh pula berlari-lari sebab nak booking p.c terbest.Sapa dtg awal dapat la komputer dan port yg best.Kalau lambat terpaksala berpuas hati dgn p.c lembab.Oh!miss that moments..
(Gambar dari google;budak ketagih kat komputer)

Awal form 3,saya stop main Ragnarok.Tapi masih saya suka main game,cuma game yg biasa-biasa.Dan setiap kali outing,saya pasti akan ke c.c juga.Satu sifat buruk yg tak patut ada pada seorang pelajar.Dan ia tak berubah walaupun menjelang peperiksaan SPM.Rasa mahu berseronok dan bermain-main tetap menebal.Akhirnya keputusan SPM saya pun biasa-biasa jek.

Umur 18 tahun,tetap suka main game.19 tahun,tetap sama.Dan sekarang menjelang usia 20 tahun,masih juga suka.Tapi sekarang baru saya sedar,main game ni tak best pun.Tak seronok pun.Tak berfaedah pun.Dan tak memberi ketenangan pun!Buat tambah stress ada la kot.huhu

Dan beberapa hari lepas,saya sudah uninstall game Football Manager 2010 dalam laptop saya.Mmg benda ni bawak masalah betul la.Banyak betul masa yg dihabiskan dgn sia-sia.Malam-malam pun tidur lewat!kalau tidur sebab study atau baca Quran takpe lah,ni sebab main game.Soalt subuh berjemaah pun selalu terlepas.Menyesalnya,..............tapi takpe,saya dah azam stop main game da!(berapa kali nak azam daa...)

Kepada anda yg mungkin ada masalah yg sama,saya ajak agar kita sama-sama fikir.Masa muda ni kita kena pulun cari ilmu dan cari tempo utk beramal,sebab takut tak sempat tua.huhu

16 comments:

melatidaisy said...

salam..

biasa la tu..sy mmg x suka main game..tp ada masalah ketagih lain jgk..hehe..

moga kita diberi kekuatan utk lebih istiqomah..amin..

Nur Najihah said...

salam...
best ke main game?huhu...
normal lah...sume org ada masalah ketagihan...
sy ketagihan apa ya??huhu~~

iqbalsyarie said...

Melatidaisy-->
Moga minat dan keinginan kita senantiasa selari dgn kehendak Allah

Nur Najiha-->
Ketagih membaca kot..hehe

deena farhana said...

kak pun suke main game. siap ade ps2 lg.huhu, mama ckp buruk prangai la.mcm jantan.

heee

hans said...

tu aku malas main game
nanti aku addicted

^inas^ said...

kes yg sama jd masa sy ketagih farmville n cafe world dulu.................

iqbalsyarie said...

Deena Farhana-->
memang pelik la kak kalo akak pun jadi gamers..haha


hans-->
ko minat game ape hans?


inas-->
takpew...benda lepas!hehe

GhOsToNe said...

selamat berketagihan!

Faarihin said...

main game tak mengenal usia.. hahaha.. dah lama tak main game.. memang best untuk ilangkan stress tu..

seimura said...

hahaha... memang bahaya game2 yg mebawa ketagihan nih. daku juga pernah melaluinya...

z4mr said...

same kes dengan aku le~gile g cc time skolah dulu...skang ni dah keje, nak men game pn x larat

Anonymous said...

I like what you guys are up too. Such clever
work and reporting! Keep up the great works guys I've you guys to our blogroll.

Also visit my web page password finder

Anonymous said...

I used to be suggested this web site by way of my cousin.
I am no longer sure whether or not this submit is written by means of him as no
one else recognise such certain about my difficulty. You're wonderful! Thanks!

My web page - youtube software free

Anonymous said...

After checking out a few of the articles on your web site, I really appreciate your
way of blogging. I book-marked it to my bookmark site list and will be checking back in the near future.
Please visit my web site too and let me know what you think.



Look at my web site :: premium minecraft

Anonymous said...
This comment has been removed by a blog administrator.
Anonymous said...

What a data of un-ambiguity and preserveness of valuable knowledge regarding unpredicted emotions.


My web page: forgot password

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails