March 28, 2010

Pergi Ke Pesta Buku

Tahun ni saya tak begitu teruja nak pergi bookfair.Tapi semalam tertengok satu kitab yg disyorkan oleh ustaz Zahazan di facebook; Ensiklopedia Akhlak Nabi Muhammad SAW.Saya tertarik dan pagi tadi(sabtu,27 march)saya bersama seorang sahabat ke PWTC.(Puas nak ajak dia!)

Kami tak terus ke bookfair,sebaliknya kami ke Sogo dulu.Dia nak cari barang,saya terpaksa teman sebab lepas tu dia teman saya gi bookfair.Sesat di sogo.haha.Sampai di pwtc aja dalam jam 11.00pagi dan orang sangat ramai!Tak sangka betul!Tak suka betul la berhimpit-himpit ni!Jadi sampai-sampai aja kami terus menuju ke booth telaga biru utk mencari buku tu.Tahun ni memang saya sudah buat senarai,tak macam tahun lepas.Jadi dapat juga jimat masa dan duit.Dengan bersusah payah,dapat juga smpai ke booth telaga biru.Saya mencari-cari buku yg sy mahu tu.Namun malang,tak nampak pun.Rasa-rasanya mesti sudah sold-out! =(

Tak mahu kecewa,saya ambil satu buku bertajuk;'Mengenal Rasulallah s.a.w' Rasanya harga asal rm125 namun sy mampu memilikinya dgn hanya rm75.Syukur!Bila dah dapat,terus kami cabut.Dalam train masa nak balik,sy terlihat seorang perempuan yg agak berumur(akak) sdg membaca buku arab.Rasa-rasanya itu buku latihan.Agaknya sedang mengulang kaji kot.

Belajar bahasa arab ni sebenarnya memang keinginan saya sejak dulu lagi!Kali terakhir sy belajar ialah masa sekolah rendah.Jadi memang boleh kata basic arab sy zero la.Kenapa saya nak belajar bahasa arab?Saya ada satu naskah terjemahan Quran per kata milik mak saya.Saya pinjam.Memang lain rasa nikmatnya masa kita baca Quran terjemahan ayat dgn kita baca terjemahan per kata,setiap perkataan.Sgt best dapat baca setiap satu perkataan arab~Tapi,smpai bila saya nak depend on kitab tu walhal saya dah janji bila khatam sy nak kena pulangkan sbb mak saya pun belum baca lagi.Susah nak faham Quran kalau bahasa arab tak reti.

-Sebenarnya soalan ni sy patut tanya 1 atau 2 tahun lagi,tp takut-takut tak sempat jadi saya tanya sekarang untuk persediaan.Kat mana saya boleh belajar bahasa arab ya?atau ada sesiapa yg sudi nak ajar saya bahasa arab?..for free?hehehe

21 comments:

fitrijohari007 said...

bilalah boleh g pesta buku ni..huhu..tunggu la tyme kat shah alam la sem dpn..

sI tEDI said...

pernah belajar arab selama 4 tahun masa sekolah dulu.. tetapi tetap lemah juga!! :(

- abdul hadi abdul muti - said...

aku datang book fair last week..pack giler..best and kecewe sebab ade buku yg nak beli tapi tak cukup duit.huhu

imanshah said...

salam, saya juga ke sana semalam, dengan cg izaheri, cg ainun dan cg zuraida..saya ternampak putera abid

hans said...

aku juga tak dapat pergi
sob sob sob T_T

Anonymous said...

salammualaika...

walaupun dh lepas...sy nak ckp ...best nyeeeeer syurga buku...satu hari t sy mesti dpt g...insyaAllah..

iqbalsyarie said...

fitrijohari-->
Tahun dpan duk s.alam ye?cantik!!!boleh la kita usrah sama-sama..hehehe


Si tedi-->
wah...kalo tedi jumpa mat arab sesat,kiranya boleh tolong la kan?hehe


Hadi Muti-->
Wah.awal ko pegi ye.Mungkin kalo aku g awal,aku dapt jumpa buku yg aku nak cari tu..huhu


Cg Shahnun-->
Waaaa...takde rezeki nak jumpa ckgu...huhu...sedihnya..


Hans-->
Takpe hans.Tak penting sgt pun beli buku ni.Yang penting ialah baca buku.Sebab ramai juga org yg beli,tp tak baca =)


Anonymous-->
InsyaAllah.Tq ziarah ya~ =)

deena farhana said...

wah bestnye gi pesta buku..kalo kat mesir paggil ma'radh kutub..kak pun suke sgt la kalo psl buku..kat rumah dh buat mini library..akn dtg insyaAllah become big library..jemputlah dtg gi library kak!

teruskan usaha utk blaja arabic.kak sokong... :)

iqbalsyarie said...

Kak Deena-->
Macam nak ajar saya je bunyi tu..hehehehe...yeeeaaahhh!!

embun d tengah malam said...

baik la kamu ini

iqbalsyarie said...

mane ade baik.kita sama je..thanks ziarah.dtg la selalu ea =0

deus X machina said...

aku pun pergi gak semalam pesta buku
sempat beli 1 buku jek

Abd Razak said...

Salam...

Seronoknya dapat tgk pesta buku tu..

Teruskan usaha utk menguasai bahasa arab, yang penting bersungguh-sungguh

~nazierah~ said...

salam..

smlm sy smpt bli 2 bku! abd ltip talib pnye nvel n kisah2 ulama'
sgt2 sesak kn..
xjmpe ye bku yg dcri tu?
xpe2..insyaAllah, kot2 ade rzeki, dpt free2 ke dri spe2? :D

blaja arb? sy blaja gak dlu arb kmunikasi n tggi.tpi tggi agk lmah la..
so utk cmmunication je ok,,(kot)

:)

iqbalsyarie said...

deus X machina-->
ooo...buku bisnes tu ek?


Abd Razak-->
seronok?Entah..tak sangat pun.sebab ramai sgt irg.penat.lgpun sy tak jalan banyak sgt~

saya belum mula belajar lg.baru nak start..hehee


~iejan~ -->
Wah!beli sampai dua naskah.Tajuk buku apa?

Dapat free?Amiinnn...!!hehe

Belaja arab susah ya?wah!cabaran ni!hehe...sy nak belaja,tp not now la~

tulip putih said...

salam ziarah,
lme x tinggal jejak kat sini.

oh, hari jmaat hari2 g gak pesta buku, but xsesak sgt rasanya.
ok lah.alhamdulillah.

sy pon ade beli 2 buku.alhamdulillah.
just nk share je.hoho.
-Manhaj Hidup Muslim (Sayyid Qutb n Imam Hassan Al-Banna)
- Bekalan dalam Jalan Dakwah (Mustafa Masyhur)


alhamdulillah.alhamdulillah.
dlm kita beli buku kn, penting jugak kene alert on penulis buku nye, coz mnde ni somehow may affect the way he/she/they present and express their ideas/thoughts n so on.

btw, just nak share lah kan.
nak faham lagi al-quran kan,
just nk share, another way ntok kita selami makna-makna dan tafsiran2 sebenar dlm al-quran tu ka, try baca

tafsir filzilail, karangan sayyid qutb.

ia sgt2222 best!!
try lah explore, but make sure refer pd org lain, if x faham n so on..
insyaAllah, al-quran itu akn sentiasa berada dekat di hati kita.
insyaAllah.
(nasihat pd diri sndiri)
wallahualam.
sekadar berkongsi! :)

iqbalsyarie said...

tulip putih-->
Syukur,nampaknya kamu dpat dua buku yg bagus.Saya saja beli satu je,sbb takut2 tak abes baca.Akan dihisab juga nanti kan...

Kalau bab penulis ni,mmg saya lebih prefer buku tulisan ulam-ulama lama =)

tafsir filzilail, karangan sayyid qutb?akan diusahakan.Mungkin slps gaji pertama.hehe.Terima kasih dtg dan berkongsi ya =)

~nazierah~ said...

salam ziarah lgi..

tjuk bku tu is Hulagu khan - Abd latip talib(PTS)..
pnulisan dy mmg sgt2 best.sblum ni dah kmpul bnyk2.. Tariq ziad,ali hanafiah, salahudin penakluk jurusalem, sultan muhammad al-fateh, umar al-khattab, ikramah bu jhal & amir hmzah :)

best sbb snang fham sirah llu nvel ni.gaya pnulisan dy pn sgt best :)

buku yg lgi stu, lembaran hidup ulama'..sbb sy ni xmahir sgt sjrah2 ulama' yg bnyk mnyumbang mmjukan islam, cm ibn firnas, ibn hazm & ulama' laen ;(

skian,tme kseh :D

iqbalsyarie said...

nampaknya saya pun kena cari juga la...hehe

entah la ijan,saya pun lemah dalam sirah-sirah ni...malu juga sebab pemain bola saya kenal,tp ulama sy tak kenal.huhuhu

Nur Najihah said...

salm..sy sokong apa yg ~nazierah~ tu ckp...buku2 abu latip talib yg psl sirah mmg best....sng phm..

p/s:arab agak payah ckit ar..sy lemah bab nahu..

iqbalsyarie said...

Nur Najihah==>
selamat membaca dan berkongsi ilmu~!

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails