Buntu

Saya sedang buntu memikirkan cara terbaik utk menyelesaikan masalah blog saya.Masalahnya ialah org tak tahu bila saya update..tak taw apa masalahnya sbb ada juga blog yg boleh nampak,tapi lagi banyak yg tak boleh tahu.camne nak settlekan masalah ni ek?rasanya banner tu pun tak banyak membantu sgt.
Jdi saya mohon jasa baik sahabat sekalian,jika anda tahu apa penyelesaian masalah blog saya ni,silakah bagitaw saya ya~Sejujurnya,saya ni agak buta IT.hehe.

Semalam sy exam dan isnin depan sy akan exam lagi.Ahad ni pula ada satu majlis walimah murabbi saya yg dihormati.Ditambah pula dgn jadual kelas baru yg bermula seawal 8.00pagi hinggalah 6.00ptg!memang minggu ni sgt sibuk~tapi saya akan cuba cari masa utk update.InsyaAllah dalam entry selepas ini kita bakal membincangkan satu topik baru juga berkaitan dgn Allah.InsyaAllah,jika Allah izinkan saya terus menulis...
Sebelum saya sambung buat revision,(sy update kat library ni),sy nak bicang satu hadis berkaitan dgn org yg busy.Salah satu hadis ialah 'Bilamana Allah menyukai seseorang hambaNya,maka Dia akan menyibukkan hambaNya dgn urusan akhirat,dan bila Allah tak menyukai seseorang hambaNya,maka Allah akan menyibukkan dirinya dgn duniawi semata-mata'. Adakah kita sudah cukup sibuk utk menuntut ilmu,utk solalt-solat sunat,utk baca Quran atau mungkin utk berdakwah?Jika belum,maka kita WAJIB mengurangkan masa kita tengok TV,masa kita online,masa kita makan,masa rehat,masa tidur dll.

Saya maksudkan supaya kita mengurangkan sahaja.Boleh kan?Niat.InsyaAllah diganjari pahala.Kalau mati pun,kita ada niat nak berubah.kan?Boleh juga kita rujuk surah An-Najm,surah ke 53 ayat ke 29-"tinggalkanlah org yg hanya ada kepentingan duniawi semata-mata".Usah terlalu taksub dgn kehidupan dunia ni sbb hidup kita tak lama,jadi sementara kita masih diberi usia yg muda-ada tenaga,ada masa maka sibukkanlah diri utk cari ilmu dan beramal kerana ada satu hadis menceritakan tentang remaja,'Remaja itu separuh drpd kegilaan'.

Maksudnya-org gila akan berbuat sesuka hati,sama mcm remaja yg suka berbuat sesuka hati.Mcm anak kambing juga lah.Alaaa...anak kambing dlm kandang,kan suka main lompat-lompat.Mak kambing rilek je,sebab dah tua.Jadi satu-satunya cara nak mengawal perangai remaja yg mcm anak kambing(nakal),maka kita kena pagari dgn akidah yg teguh.Salah satu cara mendapatkan akidah yg kental itu ialah dgn menuntut ilmu~insyaAllah.Doakan saya exam dan doakan saya jadi sprt 'anak kambing' yg sentiasa 'terkawal'.

p/s-->saya pernah tulis pasal kandang tu disini.Dan jgn lupa,kalau anda tahu cmne nak selesaikan masalah blog saya,silalah bagitaw.Terima kasih banyak~jzkk..Ops,lupa nak tanya..layout baru ni okey tak?
Previous
Next Post »
24 Komentar
avatar

Salam Iqbal..Kak tirana tak letak list updated blog kawan2 di blog TPM tapi kak tirana ikuti perkembangan setiap blog yang kak tirana follow melalui google reader..so setiap kali ada blog yang update entry, kak tirana boleh nampak..

Balas
avatar

Wau!lajunya akak komen...hehe...tQ~

Balas
avatar

mmg lama x masuk sini.. x tau lah kenapa. x perasan ke apa ke?

belum abes exam? good luck

Balas
avatar

salam iqbal
eh..betul ke?sy tngok ok je..
huhu..tgk2, slalu update :)
agkny dyorg x pasan sbb xletak blog lsit,
mybe tngok kt dashboard je kot
nice layout! bru tuka ke?
btw, gudluck ye exam!

Balas
avatar

salam iqbal..

first..akak pun penah mengalami masalah tu tp sembuh dengan sendirinye..hihi..second, ma'attaufiQ wannajah utk imtihan..semoga dipermudahkanNya..n finally..nice lay out..mabruk :) teruskan perjuangan dengan penamu semoga seiring dengan rahmat Allah selalu :)

Balas
avatar

(2)->SI tEDI-
yea..akhirnya tedi dtg juga ziarah.haha..tak kesah la kan,sbb yg lebih penting ialah doanya~


93)-->nurul nazierah rosman-
salam kembali.Layout baru ni.Alhamdulillah kalau ia better.Exam sikit je.50 soalan aja

Balas
avatar

(3)--kAK Melatidaisy-
oooh,boleh sembuh dgn automatik ya?erm,betul lah tu..Allah punya kuasa.Pasni kena doa la.heehe.

Terima kasih atas doanya ya kak.InsyaAllah,saya pun berharap agar saya ikhlas dalam menulis..

Balas
Ulasan ini telah dialihkan keluar oleh pengarang. - Hapus
avatar

Salam...

Saya rasa bukannya masalah blog sdra. Mungkin ini masalah dgn blogspot. Di blog saya pun begitu nampak blog-blog teman dah update tapi bila dibukak tak begitu pulak. Kadangkali hilang komen2 dari teman, selepas 2-3 hari keadaannya kembali pulih.

Balas
avatar

(4)-Abd Razak--
Jazakallah khair..Kalau begitu,saya berdoa supaya keadaan akan kembali sprt biasa,sbb dulu okey aje..

Balas
avatar

iqbal, mgkin btl apa yg saudara Abd Razak kata, mslh blogspot kot..setiap kali kak online, mmg slalu try nk link kn blog awk ni, tp die xleh catch update.die publish url je..

xpe, doa byk2 moga sembuh dgn sndr nye..

Balas
avatar

ehh lupa lak, layout bru nice!

Balas
avatar

salam.. sya pun tak leh nak tau bila iqbal update blog tapi sya slalu jengok2 cnie.. :)

gud luck untuk exam :)

nice layout :)

Balas
avatar

Salam Iqbal.

Selamat menghadapi peperiksaan. Semoga berjaya dengan cemerlang. Hari ini kak buka dashboard ada pula updated blog ni, selalunya jarang nampak.

Nasihat dalam N3 ni untuk orang muda; baik juga buat orang tua (ustaz selalu kata lansia : lanjut usia) macam kak ni. Alhamdulillah

Balas
avatar

ngeh ngeh.
suke hadis tuh!
terima kaseh berkongsi.
huuhuh

Balas
avatar

(5)--Kak Deena Farhana-
InsyaAllah.moga-moga blog sy sehat-sehat saja.Layout cantik?thanks.Alhamdulillah.


(6)--Kak Werdah-
Agama itu nasihat.kan?erm,semoga saya dapat manfaatnya.Terima kasih banyak kak~

Balas
avatar

(7)-Hanie@sya-
InsyaAllah saya cuba update blog saya sekerap mungkin.Kalau ada masa,sya bukak dan baca la entry-entry lama saya.Moga sama-sama dpt manfaat.


(8)--reen_sofia-
Terima kasih juga.Moga ada manfaat atas perkongsian ni~ =)

Balas
avatar

gud luck dengan exam ko iqbal..

aku rasa ko patut tukar email la..

ni jerla rasa-rasa aku...

jarang jumpa kes mcm ni,,huhuhu..

tak slah aku baru 2 aku jumpa..

'Bilamana Allah menyukai seseorang hambaNya,maka Dia akan menyibukkan hambaNya dgn urusan akhirat,dan bila Allah tak menyukai seseorang hambaNya,maka Allah akan menyibukkan dirinya dgn duniawi semata-mata'.

agak menangkap hati aku..tersentak..terima kasih

Balas
avatar

salam dik...

semoga dipermudahkan utk exam iqbal ^_^

'umah' baru yg terang-benderang...

Balas
avatar

(9)--Apiz-
Thanks bagi cadangan.InsyaAllah nanti aku try ya.Jazakallah khair~ko nak balik cuti balik baik2 ya!Semoga masa kita banyak yg tak sia-sia.. =)


(10)--cun09-
Alaa kak,ni bukan rumah tapi pondok la..hehehe

Balas
avatar

dunia tu akan lari jika kita kejar..sedang akhirat sentiasa menunggu kita

Balas
avatar

salam...soffya pun ltk kt list juga.kt sidee bar.tp kan tk keluar lh update apa2..knpe ye?


thnks info ni..ye, mngurangkan sj kan..insyaAllahh....psti akan dapt mncari ilmu...


tp soffya mmg lrg pn bab2 tv ni...tp ladtop lh kn...hee...

Balas
avatar

ba, kalau ada masalah prob sal blog, tanya jer kat aku. aku tolong mana yang kudrat aku mampu lakukan. wokey. btw, lawa layout baru ni. lebih2 tang gambar atas tu. hehe...

Balas
avatar

mr fekry,cik soffia dan normen...
TERIMA KASIH BANYAK-BANYAK sudi dtg sini.Anda diraikan disini.kunjunglah selalu ya~

Balas

Saya boleh dihubungi di emel iqbalsyarie@gmail.com atau 013-6852443