Saya bakal bertunang...

Majlis pertunangan?
Pertama sekali,saya nak mohon maaf kerana menghampakan anda.Saya bukannya nak bercerita pasal bertunang apatah lagi saya yg bertunang.Lgsung tiada perancangan lagi.Saya sengaja pilih tajuk yg gempak.Sengaja.Sebabnya ialah utk menarik perhatian anda semua utk membaca.Maaf sekali lagi.

Saya bukan menipu,cuma saya sedar,menuntut ilmu tak disukai nafsu.Maka saya pilih tajuk yg mungkin nampak menarik iaitu tajuk kawin dan cinta.Moga lepas ni kita tak jadi org yg memilih dlm menuntut ilmu.Ikhlaskan diri.(lgpn mmg sy akan tunang juga apabila dah tiba masa,jd saya tak tipu okey :D )

Kekerdilan diri
Sesungguhnya saya ini lemah dan kerdil.Saya hanya ada sepasang tangan yg tak sampai utk mencapai awan.Saya ada sepasang kaki yg tak sampai utk melangkah laut.Saya ada sepasang mata yg tak sampai utk melihat apa yg ada dlm hati manusia dan saya hanya ada 1 mulut yg jeritannya takkan mampu didengar seluruh alam.Saya tiada apa-apa...

Cuma yg saya ada ialah rasa sayang,rasa tanggungjawab,rasa kasihan dan rasa persahabatan.Saya bukan sahabat yg baik,tapi saya mahu menjadi sahabat yg baik.Sahabat yg sentiasa mahukan kebaikan keatas sahabatnya dan tak mahu keburukan berlaku kepada sahabatnya itu.

Saya tak mampu memberi hidayah.Saya tak mampu menyentuh hati setiap manusia.Saya takkan mampu juga bergurau senda dgn setiap org.Yg saya mampu hanyalah menulis.Menulis dan terus menulis.Itupun masih banyak yg tempang,sumbing dan berbaki sisa jahilliyyah dalam penulisan saya ini.Kerdilnya saya.

Saya cuma Iqbal
Saya bukan sprt zack zukhairi yg jika dia menulis sedikit pun,ratusan manusia akan 'like',akan baca dan akan komen.Saya juga bukan seperti Ben ashaari yg menulis sebaris ayat tapi jutaan org seronok membaca.Saya juga bukan Hilal Asyraf yg memukau tulisannya.Saya juga bukan Ust Hasrizal Jamil yg tulisannya memotivasi.Saya cuma manusia kerdil yg mencari peluang utk menjadi sprt Ali r.a yg masa mudanya digunakan utk berbakti islam.

Saya tak boleh paksa org baca blog saya,tapi saya boleh merayu org utk baca.Saya takkan malu utk mengiklankan blog saya.Buat apa nak malu dgn tanggungjwb islam yg kita pikul?Saya bukannya mengiklankan maksiat sprt AF.Seharusnya,itulah yg kita malu utk iklan dan hebah-hebahkan kerana itu maksiat.Sebaliknya,kita malu dgn agama sendiri!Kita malu utk menghebahkan kebaikan,kita malu utk mengajak org buat baik,dan kita malu utk taat kpd Allah.Jika yg demikian,Allah pun akan malu utk memasukkan kita kedalam syurga.

iklan= dakwah= mengajak

Cabaran
Mungkin,inilah ujian dan cabaran bagi saya.Mmg cerita-cerita yg menyeru kpd taqwa kurang mendapat sambutan.Siapa yg suka dgn agama?Takde.Semua org takkan suka,sbb semua org ada nafsu.Cuma beza ialah org yg bila dia kawal nafsu,dia akan dapat rasa dan nikmati sedikit keindahan dlm islam.Keindahan yg akn menyebabkan kita ketagih utk terus beramal dalam islam.

InsyaAllah.Saya akan sahut cabaran ini.Moga-moga dgn usaha kerdil saya ini,anda semua akan mendapati islam itu indah dan tidak membosankan.Saya berharap dan saya berdoa utk itu.

Ingat kata Saidina Umar r.a,kita ni ialah bangsa manusia yg Allah muliakan dgn islam.Jadi,harus kita rasa bangga utk menghebahkan kebaikan dan hanya malu utk menghebahkan atau mengiklankan maksiat.

Bantu saya!
وَتَعَاوَنُواْ عَلَى الْبرِّ وَالتَّقْوَى وَلاَ تَعَاوَنُواْ عَلَى الإِثْمِ وَالْعُدْوَانِ
Dan hendaklah kamu bertolong-tolongan untuk membuat kebajikan dan bertaqwa, dan janganlah kamu bertolong-tolongan pada melakukan dosa (maksiat)-al Maidah ayat 2

kalau ada kebaikan pada blog ni,saya mengalu-alukan sebarang copy paste utk tujuan penyebaran.Moga ada kebaikan.
Abu Hurairah r.a. berkata:Rasulullah s.a.w. bersabda: “Sesiapa yang mengajak ke jalan hidayat, maka baginya dari pahala seperti pahala(sebanyak pahala) pengikutnya,dengan tidak mengurangi sedikit pun dari pahala mereka.Dan sesiapa yang mengajak ke jalan sesat,maka menanggung dosa sebanyak dosa-dosa pengikutnya,dengan tidak mengurangi dari dosa-dosa mereka sedikit pun. (Diriwayatkan oleh Imam Muslim)
Previous
Next Post »
37 Komentar